ΑΘΗΝΑ
10:41
|
25.04.2024
Τουλάχιστον 67 βουλευτές της αντιπολίτευσης αντιδρούν για τον τρόπο με τον οποίο το υπουργείο Πολιτισμού αντιμετωπίζει την υλοποίηση δημόσιων έργων.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Δεκάδες βουλευτές της αντιπολίτευσης καταθέτουν ερωτήσεις για την παράκαμψη των νόμιμων διαδικασιών στις συμβάσεις δωρεάς μεταξύ του ελληνικού Δημοσίου και των χορηγών των έργων από την οικογένεια Ν.Σ. Λαιμού και το Ιδρυμα Λασκαρίδη και, μεταξύ άλλων, για τον αποκλεισμό των ελληνικών αρχιτεκτονικών γραφείων από την αναβάθμιση και υπόγεια επέκταση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου και την ίδρυση του Μουσείου Εναλίων Αρχαιοτήτων στον Πειραιά.

Ερωτήσεις με τις οποίες αμφισβητούν τα κριτήρια και τον τρόπο συμπεριφοράς του υπουργείου Πολιτισμού στα συγκεκριμένα θέματα κατέθεσαν 67 βουλευτές, μεταξύ των οποίων όλα τα μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ πλην του Ανδρέα Λοβέρδου, 38 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, πέντε βουλευτές του ΚΚΕ και τρεις βουλευτές του ΜέΡΑ25.

Οι ερωτήσεις των βουλευτών απευθύνονται πρωτίστως στην αρμόδια υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και στους υπουργούς Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνη Γεωργιάδη, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα.

Συλλογή Γλυπτών – Eθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Οι αντιδράσεις έχουν πάρει καταιγιστική μορφή. Η ενημέρωση όλων των κομμάτων από κοινή αντιπροσωπεία μελών της Πανελλήνιας Ενωσης Αρχιτεκτόνων (ΣΑΔΑΣ – ΠΕΑ) και του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ) ολοκληρώθηκε προ ημερών σε συνάντηση με τον εκπρόσωπο της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, Μάξιμο Σενετάκη.

Ο βουλευτής Ηρακλείου άκουσε τις θέσεις των εκπροσώπων ΣΑΔΑΣ και ΣΕΑ και δεσμεύτηκε να απαντήσει μετά από συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού.

Ως σήμερα, πάντως, το υπουργείο Πολιτισμού δεν έχει πάρει θέση στις μαζικές αντιδράσεις, ούτε έχει απαντήσει σε άρθρα που έθεσαν σχετικά ερωτήματα.

Συλλογή γλυπτών, Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου - Αρχαιολογία Online

Παράλληλα πληθαίνουν οι αντιδράσεις και επιστημονικών φορέων μεταξύ των οποίων η Γενική Συνέλευση της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολιτείου που εξέδωσε ομόφωνο ψήφισμα στο οποίο μεταξύ άλλων επισημαίνει:  

«Η δημόσια αποτίμηση αρχιτεκτονικών προτάσεων που αφορούν σε κομβικά έργα, όπως η επέκταση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου και το Μουσείο Ενάλιων Αρχαιοτήτων, και η ανάπτυξη του επιστημονικού διαλόγου μέσα από την καταξιωμένη διεθνώς πρακτική των αρχιτεκτονικών διαγωνισμών οφείλει να αποτελεί απαράβατο κανόνα».

Pin on Greece and Rome

Δεν λείπουν ούτε οι αντιδράσεις για τις πληροφορίες που αναφέρουν πως το Υπουργείο Πολιτισμού ετοιμάζει σχέδιο νόμου για τη μετατροπή των ακόλουθων πέντε δημόσιων μουσείων σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου: Εθνικό Αρχαιολογικό, Αρχαιολογικά Μουσεία Θεσσαλονίκης και Ηρακλείου, Βυζαντινό και Χριστιανικό και Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού στη Θεσσαλονίκη.

Στο ίδιο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται και άλλες ρυθμίσεις θεμάτων του Οργανισμού Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων (ΟΔΑΠ) που λειτουργεί ως ΝΠΔΔ, ενώ αναδιοργανώθηκε από την Λίνα Μενδώνη με τον Ν4761/2020 και είναι αρμόδιο για τη λειτουργία των πωλητηρίων και των αναψυκτήριων στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μαδούρο – Η Μπολιβαριανή Συμμαχία υποστηρίζει τον πολυπολικό κόσμο

Ο Τοκάγιεφ για τους «εχθρούς του Καζακστάν»

Αποδοκιμασία του Μάικ Τζόνσον στο Κολούμπια

Καλέσματα από Εργατικό Κέντρο Αθήνας, ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ για την απεργία της Πρωτομαγιάς

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα