ΑΘΗΝΑ
07:27
|
07.05.2024
Επιχειρείται να αξιοποιηθούν στο έπακρον οι υποδομές της Ισπανίας σε φυσικό αέριο, που είναι οι μεγαλύτερες στην Ευρώπη.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Πρόταση για τη δημιουργία ενός νέου αγωγού φυσικού αερίου μεταξύ Ισπανίας και Ιταλίας που θα συνδέεται και με άλλες χώρες μέλη της ΕΕ στο πλαίσιο ενεργειακής απεξάρτησης από τη Ρωσία έριξε στο τραπέζι ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι στον Ισπανό ομόλογό του Πέδρο Σάντσεθ.

Η πρόταση Ντράγκι φαίνεται πως συζητήθηκε τόσο στη Ρώμη όσο και στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καθώς επιχειρείται να αξιοποιηθούν στο έπακρον οι υποδομές της Ισπανίας σε επαναεριοποίηση υγροποιημένου φυσικού αερίου που είναι οι μεγαλύτερες στην Ευρώπη.

Ο Ντράγκι σε συνέντευξη Τύπου που είχε δώσει την Πέμπτη είχε επισημάνει πως η χώρες του ευρωπαϊκού νότου μπορούν να γίνουν πολύ σημαντικοί κόμβοι φυσικού αερίου και μελλοντικά «πράσινου» υδρογόνου.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός τόνισε ότι ακόμη και αν η αντικατάσταση των ρωσικών ροών φυσικού αερίου κατά 30% με 40% μπορεί να επιτευχθεί γρήγορα, η υπόλοιπη ποσότητα θα είναι πολύ πιο δύσκολο να αντικατασταθεί. Σε αυτό το σημείο επανάφερε στο προσκήνιο και το σχέδιο του East Med υπενθυμίζοντας πως αναμένεται η σχετική γνωμοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δείχνοντας να πιέζει εμμέσως πλην σαφώς για έναν αγωγό που θα μεταφέρει φυσικό αέριο στην Ευρώπη μέσω της διαδρομής Ισραήλ, Κύπρος, Ελλάδα, Ιταλία, παρακάμπτοντας τη σφοδρή επιθυμία της Τουρκίας να «κρατά στο χέρι» ενεργειακά την Ευρώπη και μέσω ενός τουρκο-ισραηλινού αγωγού φυσικού αερίου.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κάιρο: Η Χαμάς αποδέχεται την πρόταση για κατάπαυση πυρός

ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ: Καταδικάζουμε απερίφραστα την Ισραηλινή εντολή εκκένωσης της Ράφα

ΟΟΣΑ: Αύξηση στο 5,8% ο πληθωρισμός για τον Μάρτιο

Νεμπένζια: Το δυτικό ενδιαφέρον για την ειρηνική χρήση του διαστήματος είναι υποκριτικό

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα