ΑΘΗΝΑ
07:21
|
22.05.2024
Ο κατάλογος «δεν είναι εξαντλητικός» καθώς οι ειδικοί συνεχίζουν να εξετάζουν έναν συγκεκριμένο αριθμό αναφορών.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Οργανισμός του ΟΗΕ για την Εκπαίδευση, την Επιστήμη και τον Πολιτισμό (Unesco) ανακοίνωσε σήμερα ότι καταστράφηκαν από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία τουλάχιστον 53 πολιτιστικοί χώροι. Ανάμεσά τους βρίσκει κανείς 29 θρησκευτικές τοποθεσίες, 16 ιστορικά κτίρια, τέσσερα μουσεία και τέσσερα μνημεία, για τα οποία η Unesco κατάφερε να επιβεβαιώσει τις ζημιές μέσω δορυφορικών φωτογραφιών και παραγόντων στο σημείο.

Πέντε από αυτούς τους χώρους βρίσκονται στην περιοχή του Τσερνίχιβ (βόρεια), μια πόλη που έχει σφυροκοπηθεί από τον ρωσικό στρατό και έχει ενταχθεί σε μια «ενδεικτική»λίστα της Unesco. Άλλες πέντε βρίσκονται στην περιοχή του Κιέβου και 18 σε εκείνη του Χαρκόβου, που βρίσκεται επίσης στο στόχαστρο σφοδρών βομβαρδισμών, σύμφωνα με τον κατάλογο της Unesco που έχει περιέλθει στην κατοχή του Γαλλικού Πρακτορείου. Οι υπόλοιποι χώροι μοιράζονται μεταξύ των περιοχών Σούμι (βορειοανατολικά), Ζιτόμιρ (δυτικά του Κιέβου), Ζαπορίζια (νότια), Ντονιέτσκ και Λουγκάνσκ (ανατολικά).

Εκπρόσωπος Τύπου της Unesco ανέφερε ότι ο σχετικός κατάλογος «δεν είναι εξαντλητικός» και ότι οι ειδικοί «συνεχίζουν να εξετάζουν έναν συγκεκριμένο αριθμό αναφορών».Ερωτηθείς εάν γνωρίζει ότι αυτές οι καταστροφές διαπράχθηκαν από τις ρωσικές δυνάμεις, ο εκπρόσωπος τύπου απάντησε:

«Για αυτούς τους 53 χώρους, στους οποίους μπορέσαμε να επαληθεύσουμε τις ζημιές, υπήρξαν αναφορές που έγιναν από τις ουκρανικές αρχές».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Εντάλματα σύλληψης για Νετανιάχου και Γκάλαντ ζητά το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο-Είναι εξωφρενικό απαντά ο πρόεδρος Μπάιντεν

Οι ΗΠΑ «απορρίπτουν βασικά» τη σημερινή ανακοίνωση του εισαγγελέα του ΔΠΔ Καρίμ Χαν σχολίασε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών. Ποικιλία αντιδράσεων στην Ευρώπη.
ΣΥΝΑΦΗ

Το ουδέτερο και η (νεοφιλελεύθερη, αντικοινωνική) «θρησκεία» της ατομικής επιθυμίας

Κέιτ Μπλάνσετ: Δήλωση υπέρ των Παλαιστινίων το φόρεμά της στις Κάννες;

Θεσσαλονίκη: Το The Comic Con επέστρεψε και είναι δίπλασιο

Δωρεάν είσοδος σε όλα τα μουσεία και πλήθος εκδηλώσεων το Σάββατο 18 Μαΐου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα