ΑΘΗΝΑ
14:51
|
20.04.2024
Αναμένεται να συναντήσει και τον Ινδό πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι πριν από την αναχώρησή του σήμερα το βράδυ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Για αναξιόπιστο σύστημα όσο αφορά στο SWIFT και επιστροφή στα εθνικά νομίσματα, έκανε λόγο σήμερα, από το Νέο Δελχί, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά από τη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών της Ινδίας Σουμπραχμανιάμ Τζαϊσανκάρ.

Απαντώντας στο ερώτημα εάν η Ρωσία θα αυξήσει τον όγκο των εμπορικών συναλλαγών με την Ινδία, ο Σεργκέι Λαβρόφ αναφέρθηκε σε «αμοιβαία επωφελείς, αμοιβαίου σεβασμού σχέσεις» ανάμεσα στις δύο χώρες, συμπεριλαμβανομένου του εμπορίου, των επενδύσεων και άλλων σφαιρών της οικονομίας.

«Όταν οι αδικαιολόγητος θυμός και οι αντιδράσεις κάποιων ξεπερνούν όλα τα εύλογα όρια, τότε απλά αντικειμενικά και φυσικά, άλλοι εταίροι αρχίζουν να παίζουν μεγαλύτερο ρόλο. Δεν υπάρχει τίποτα περίεργο εδώ. Αυτό έχει ήδη συμβεί», κατέληξε ο επικεφαλής του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Όσο αφορά, στην απόφαση της Μόσχας για πληρωμή του φυσικού αερίου σε ρούβλια, ο Σεργκέι Λαβρόφ ανέφερε ότι πρόκειται για ένα δίκαιο σχέδιο, που όπως φαίνεται είναι «αποδεκτό» από τις Δυτικές χώρες. «Το θέμα είναι ότι έως τώρα οι δυτικές χώρες μας πλήρωναν σε σκληρό νόμισμα και μετά δέσμευαν τους λογαριασμούς μας», ανέφερε ο Ρώσος ΥΠΕΞ.

Μιλώντας γενικότερα, ανέφερε ότι «ο λόγος για τη μετάβαση στα εθνικά νομίσματα είναι η απόλυτη αναξιοπιστία της Δύσης». «Δεν θέλουμε να εξαρτηθούμε από ένα σύστημα που μπορεί να μας κλείσει ανά πάσα στιγμή. Από ένα σύστημα του οποίου οι εμπνευστές μπορούν, ανά πάσα στιγμή να κλέψουν τα χρήματά μας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Όσον αφορά τη χρήση ρουβλίων και ρουπιών στις διεθνείς εμπορικές μας συναλλαγές, επιτρέψτε μου να σας υπενθυμίσω ότι πριν από πολλά χρόνια αρχίσαμε να κινούμαστε στις σχέσεις με την Ινδία, την Κίνα και άλλες χώρες προς την εγκατάλειψη του δολαρίου και τη στροφή ολοένα και περισσότερο στα εθνικά νομίσματα». είπε, «Αυτή η τάση, μου φαίνεται, θα συνεχιστεί, θα ενταθεί. Είναι φυσικό και προφανές» πρόσθεσε.

Ο υπουργός σημείωσε, επίσης, ότι οι ενέργειες της Δύσης κατέδειξαν την αναξιοπιστία του συστήματος SWIFT. «Η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας αναπτύσσει το εθνικό της σύστημα συναλλαγών. Η Ινδία έχει επίσης το δικό της σύστημα RuPay. Γίνεται σαφές ότι όλο και περισσότερες συναλλαγές μπορούν να πραγματοποιηθούν χρησιμοποιώντας αυτά τα συστήματα, παρακάμπτοντας το δολάριο και άλλα νομίσματα, κάτι που αποδείχθηκε ότι ήταν εντελώς αναξιόπιστο», τόνισε.

Προετοιμάζουμε την απάντησή μας στις ουκρανικές προτάσεις

Όσο αφορά την κατάσταση στο μέτωπο της Ουκρανίας ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι οι διαπραγματεύσεις πρέπει να συνεχιστούν και ότι η Μόσχα προετοιμάζει την αντίδρασή της στις προτάσεις του Κιέβου

«Οι διαπραγματεύσεις πρέπει να συνεχιστούν. Ακούσατε πώς σχολίασαν οι διαπραγματευτές μας στην Κωνσταντινούπολη τον τελευταίο γύρο, όπου για πρώτη φορά η ουκρανική πλευρά κατέθεσε γραπτά τις προτάσεις της. Ετοιμάζουμε την απάντησή μας, πρώτα απ’ όλα, όσον αφορά την μη ένταξη της Ουκρανίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, και την αποπυρηνικοποίηση», ανέφερε και τόνισε ότι το Κίεβο επέδειξε στον τελευταίο γύρω συνομιλιών «μια πολύ μεγαλύτερη κατανόηση μιας ακόμη πραγματικότητας», όσο αφορά στην κατάσταση στην Κριμαία και το Ντονμπάς»

Δεν παρέλειψε να επαναλάβει ότι η Μόσχα είναι υπέρ της παροχής εγγυήσεων ασφαλείας όχι μόνο στη Ρωσία, αλλά και στην Ουκρανία και σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. «Είμαστε υπέρ των εγγυήσεων ασφαλείας στην Ουκρανία, σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, στη Ρωσία σύμφωνα με τα έγγραφα που έχουν εγκριθεί στο πλαίσιο του ΟΑΣΕ εδώ και πολλά χρόνια και τα οποία διέπονται από την αρχή ότι καμία χώρα δεν θα ενισχύσει την ασφάλειά της σε βάρος της ασφάλεια των άλλων», είπε ο επικεφαλής του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, απαντώντας σε ερώτηση του TASS.

Ο Λαβρόφ τόνισε επίσης ότι δεν έχει γίνει λόγος για μεσολάβηση της Ινδίας μεταξύ Μόσχας και Κιέβου. «Μπορώ μόνο να πω ότι η ισορροπημένη θέση της Ινδίας, η οποία δεν υπόκειται σε επιρροές ως αποτέλεσμα μεθόδων εκβιασμού, φυσικά προκαλεί τον σεβασμό μας», ανέφερε.

«Είμαστε συνηθισμένοι στις κυρώσεις»

Όσο αφορά στις δυτικές κυρώσεις, ο Ρώσος ΥΠΕΞ επεσήμανε ότι δεν πρόκειται για μια εντελώς νέα κατάσταση καθώς εδώ και πολλά, τουλάχιστον δέκα, χρόνια, η χώρα βρίσκεται υπό καθεστώς κυρώσεων και έχει πλέον «εμπειρία στο πως να ζει υπό αυτό το καθεστώς με τρόπο που τόσο η Ρωσική Ομοοσπονδία όσο και οι εταίροι της να αισθάνονται καλά».

Τέλος ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας αναφέρθηκε και στην «ανεξέλεγκτη» όπως τη χαρακτήρισε ρωσοφοβία: «Οι διεθνείς οργανισμοί θα πρέπει να παρέμβουν και να τονίσουν το απαράδεκτο της ανεξέλεγκτης ρωσοφοβίας στη Δύση και τις μεροληπτικές ενέργειες που λαμβάνουν χώρα» ανέφερε χαρακτηριστικά

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ζαχάροβα: Σκόπιμη και εν ψυχρώ δολοφονία Ρώσου δημοσιογράφου

Η κωμικοτραγική κατάσταση του Ισραήλ

Άδεια για την ιδιωτική σχολή ιατρικής στην Αθήνα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Εργασιακό Γολγοθά αντιμετωπίζουν οι νέοι εργαζόμενοι λέει έρευνα του Eteron

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα