ΑΘΗΝΑ
05:02
|
05.10.2023
Στο 7,5% στην ευρωζώνη - Καλπάζει η ακρίβεια
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Επιταχύνθηκε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Μάρτιο, σκαρφαλώνοντας σε ετήσια βάση στο 8% από 6,3% τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία έριξε βαριά σκιά. Στην ευρωζώνη το ποσοστό εκτινάχθηκε στο 7,5%.

Η ενέργεια αναμένεται να έχει τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό τον Μάρτιο (44,7%, έναντι 32,0% τον Φεβρουάριο), όπως προκύπτει και από το πάνω διάγραμμα, και ακολουθούν τα τρόφιμα, το αλκοόλ και ο καπνός (5,0%, έναντι 4,2%), μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (3,4%, έναντι 3,1%) και υπηρεσίες (2,7%, σε σύγκριση με 2,5%).

«Πρωταθλήτρια» χώρα στην ΕΕ, όσο αφορά στον πληθωρισμό, αναδεικνύεται η Λιθουανία με 15,6%, ενώ ακολουθούν η Εσθονία (14,8%, η Ολλανδία (11,9%) και η Λετονία (11,2%). Χαρακτηριστικό της μεγάλης επιτάχυνσης του πληθωρισμού στην Ελλάδα είναι ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε τον Μάρτιο κατά 2,7% σε σχέση με τον Φεβρουάριο έναντι 2,5% στο σύνολο της Ευρωζώνη, με την Ολλανδία (4,7%) και την Ισπανία (3,9%) να καταγράφουν τις μεγαλύτερες αυξήσεις. 

Η Eurostat υπολογίζει τον πληθωρισμό με βάση το εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή, με ίδιους συντελεστές στάθμισης των προϊόντων και υπηρεσιών για όλες τις χώρες της Ευρωζώνης.

Ο εθνικός πληθωρισμός είναι σταθερά υψηλότερος από τον πληθωρισμό που υπολογίζει η Eurostat καιθα ανακοινωθεί την επόμενη Παρασκευή, 8 Απριλίου από την Eurostat. Τον Φεβρουάριο είχε διαμορφωθεί στο 7,2%. 

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Κάντε το, όπως ο Πελετίδης

Ο Πελετίδης έβαλε τα γυαλιά σε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες και κυβερνήσεις που προκάλεσαν τα χάλια στο ΟΑΚΑ κάνοντας υποδειγματική δουλειά στο στάδιο της Πάτρας.
ΣΥΝΑΦΗ

Ιστορικά αναγκαίος ένας πολυπολικός κόσμος, λέει ο Πούτιν

Ο πόλεμος της Ε.Ε. στα κινεζικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα ξεκινά και επίσημα

Βόμβα του Ελεγκτικού Συνέδριο υπέρ των παχυλών συντάξεων συνταξιούχων δικαστικών

Δεν σταματούν τον αγώνα οι εργάτες στη ΛΑΡΚΟ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα