ΑΘΗΝΑ
02:55
|
20.04.2024
Στο 7,5% στην ευρωζώνη - Καλπάζει η ακρίβεια
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Επιταχύνθηκε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Μάρτιο, σκαρφαλώνοντας σε ετήσια βάση στο 8% από 6,3% τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία έριξε βαριά σκιά. Στην ευρωζώνη το ποσοστό εκτινάχθηκε στο 7,5%.

Η ενέργεια αναμένεται να έχει τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό τον Μάρτιο (44,7%, έναντι 32,0% τον Φεβρουάριο), όπως προκύπτει και από το πάνω διάγραμμα, και ακολουθούν τα τρόφιμα, το αλκοόλ και ο καπνός (5,0%, έναντι 4,2%), μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (3,4%, έναντι 3,1%) και υπηρεσίες (2,7%, σε σύγκριση με 2,5%).

«Πρωταθλήτρια» χώρα στην ΕΕ, όσο αφορά στον πληθωρισμό, αναδεικνύεται η Λιθουανία με 15,6%, ενώ ακολουθούν η Εσθονία (14,8%, η Ολλανδία (11,9%) και η Λετονία (11,2%). Χαρακτηριστικό της μεγάλης επιτάχυνσης του πληθωρισμού στην Ελλάδα είναι ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε τον Μάρτιο κατά 2,7% σε σχέση με τον Φεβρουάριο έναντι 2,5% στο σύνολο της Ευρωζώνη, με την Ολλανδία (4,7%) και την Ισπανία (3,9%) να καταγράφουν τις μεγαλύτερες αυξήσεις. 

Η Eurostat υπολογίζει τον πληθωρισμό με βάση το εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή, με ίδιους συντελεστές στάθμισης των προϊόντων και υπηρεσιών για όλες τις χώρες της Ευρωζώνης.

Ο εθνικός πληθωρισμός είναι σταθερά υψηλότερος από τον πληθωρισμό που υπολογίζει η Eurostat καιθα ανακοινωθεί την επόμενη Παρασκευή, 8 Απριλίου από την Eurostat. Τον Φεβρουάριο είχε διαμορφωθεί στο 7,2%. 

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Άδεια για την ιδιωτική σχολή ιατρικής στην Αθήνα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Εργασιακό Γολγοθά αντιμετωπίζουν οι νέοι εργαζόμενοι λέει έρευνα του Eteron

Νέος γύρος κυρώσεων από ΗΠΑ σε Εβραίους εξτρεμιστές εποίκους

Πρόστιμα 1.480.000 εκατ. ευρώ σε JYSK, Leroy Merlin, Πλαίσιο-Πλασματικές εκπτώσεις

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα