ΑΘΗΝΑ
16:54
|
19.05.2024
Η αστυνομία επέβαλε απαγόρευση κυκλοφορίας μετά από συγκρούσεις με διαδηλωτές που προσπάθησαν να εισβάλουν στην προεδρική κατοικία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η αστυνομία στη Σρι Λάνκα ήρε, νωρίς το πρωί, την ολονύκτια απαγόρευση κυκλοφορίας στην πρωτεύουσα της χώρας μετά τη σύλληψη δεκάδων διαδηλωτών καθώς πλήθος κόσμου προσπάθησε να εισβάλει στην ιδιωτική κατοικία του προέδρου της χώρας Γκοταμπάγια Ραγιαπάκσε, κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας για την επιδείνωση της οικονομικής κρίσης στη χώρα.

Σύμφωνα με την ενημέρωση της αστυνομίας, τουλάχιστον 54 άτομα συνελήφθησαν στην περιοχή Μιριχάνα της πρωτεύουσας, ενώ αστυνομικές πηγές χαρακτήρισαν τους διαδηλωτές «οργανωμένους εξτρεμιστές» που προσπαθούν να «δημιουργήσουν αναρχία στη χώρα».

Νωρίτερα, το βράδυ της Πέμπτης, το Al Jazeera ανέφερε πως εκατοντάδες διαδηλωτές πετούσαν πέτρες και συγκρούστηκαν με τις αστυνομικές δυνάμεις, σε οδοφράγματα που στήθηκαν στον δρόμο που οδηγεί στην προεδρική κατοικία. Δεν ήταν σαφές εάν ο πρόεδρος βρισκόταν στην κατοικία του εκείνη τη στιγμή.

Η αστυνομία απάντησε με δακρυγόνα και κανόνια νερού καθώς τα πλήθη φώναζαν «Πήγαινε σπίτι, πήγαινε σπίτι!» και «Ο Γκότα είναι δικτάτορας».

Το αίτημα για παραίτηση του Ραγιαπάκσε απλώνεται στην κοινωνία της χώρας, καθώς η Σρι Λάνκα αντιμετωπίζει μια πρωτοφανή οικονομική κατάσταση που πυροδοτήθηκε από μια συναλλαγματική κρίση που οδήγησε την κυβέρνηση σε αδυναμία να καλύψει τις  εισαγωγές καυσίμων, τροφίμων, φαρμάκων και άλλων βασικών ειδών. Οι ελλείψεις οδήγησαν σε καθημερινά κυλιόμενα μπλακ άουτ για έως και 13 ώρες στο νησιωτικό έθνος των 22 εκατομμυρίων ανθρώπων, ενώ ορισμένα κρατικά νοσοκομεία αναγκάστηκαν αναστείλουν τις συνήθεις χειρουργικές επεμβάσεις.

Η Σρι Λάνκα έχει στραφεί στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για διάσωση και αναζητά επίσης οικονομική βοήθεια από την Κίνα και την Ινδία. Σύμφωνα με πληροφορίες, το Πεκίνο και το Νέο Δελχί εξετάζουν το ενδεχόμενο να προσφέρουν 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε πιστωτικές διευκολύνσεις, επιπλέον των δανείων δισεκατομμυρίων δολαρίων που ζήτησε η κυβέρνηση.

Οι χθεσινές διαδηλώσεις ήταν οι τελευταίες σε μια σειρά νυχτερινών διαδηλώσεων στα προάστια του Κολόμπο την περασμένη εβδομάδα. Η συγκέντρωση ξεκίνησε ειρηνικά, με εκατοντάδες ανθρώπους να συγκεντρώνονται μερικούς δρόμους μακριά από το σπίτι του προέδρου της χώρας.

Μετά τη διάλυση του πλήθους από την αστυνομία, οι διαδηλώσεις εξαπλώθηκαν σε όλη την πόλη, με τους διαδηλωτές να χρησιμοποιούν καμένα κούτσουρα για να αποκλείσουν τον κεντρικό αυτοκινητόδρομο από το Κολόμπο προς τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Σρι Λάνκα, την Κάντι.

Ωστόσο, η αστυνομία –που αναπτύχθηκε στους δρόμους της πρωτεύουσας– κατέπνιξε γρήγορα την αναταραχή και το Κολόμπο επέστρεψε στην ηρεμία μέχρι τα ξημερώματα.

Σύμφωνα με αναλυτές η οικονομική κρίση στη Σρι Λάνκα – η οποία προέκυψε μετά από έναν 26χρονο εμφύλιο πόλεμο – οφείλεται σε κακοδιαχείριση από την κυβέρνηση της κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Παρά μια άκαιρη φορολογική ελάφρυνση που εξάντλησε τα κρατικά ταμεία και το κλείσιμο των συνόρων που οδήγησε στην εξαφάνιση των εσόδων από τον τουρισμό, η κυβέρνηση καθυστέρησε να ζητήσει βοήθεια από το ΔΝΤ, είπαν.

Εν μέσω της αδράνειας, τα συναλλαγματικά αποθέματα της χώρας μειώθηκαν κατά 70% μέσα σε δύο χρόνια και ο ετήσιος πληθωρισμός εκτινάχθηκε έως και 55% σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις.

Ο Άλαν Κινάν, ανώτερος σύμβουλος της Διεθνούς Ομάδας Κρίσεων, δήλωσε ότι η διαμαρτυρία της Πέμπτης έξω από το σπίτι του Ρατζαπάκσα «ήταν μια άνευ προηγουμένου επίδειξη θυμού και ανυπομονησίας» κατά του προέδρου, τον οποίο φοβούνται πολλοί, εν μέρει επειδή – ως πρώην υπουργός Άμυνας – πρωτοστάτησε σε μια αιματηρή εκστρατεία που κατέστειλε την αυτονομιστική εξέγερση των Ταμίλ.

Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, οι δυνάμεις της Σρι Λάνκα σκότωσαν τουλάχιστον 40.000 αμάχους Ταμίλ τις τελευταίες ημέρες του πολέμου, ενώ οι οργανώσεις για τα δικαιώματα κατηγορούν επίσης τον Γκοτάβα Ρατζαπάκσα και τον μεγαλύτερο αδερφό του Μαχίντα, ο οποίος ήταν τότε πρόεδρος, ότι επέβλεπαν την καταστολή όσων αντιτάχθηκαν στις βάναυσες τακτικές του στρατού, συμπεριλαμβανομένων δημοσιογράφων και αντιφρονούντων από τη Σιναλέζικη βουδιστική πλειοψηφία της χώρας.

Ο Ρατζαπάκσα, που αρνούνται τις κατηγορίες για παραβιάσεις δικαιωμάτων, έχασαν την εξουσία μετά από εκλογές το 2015 λόγω της αυξημένης δημόσιας οργής για τον αυταρχισμό, τον νεποτισμό και τη διαφθορά. Αλλά επέστρεψαν στην εξουσία μόλις τέσσερα χρόνια αργότερα, με τον Γκοτάβα Ρατζαπάκσα να κερδίζει την προεδρία μετά από μια προεκλογική εκστρατεία επικεντρωμένη σε υποσχέσεις για βελτίωση της ασφάλειας και αντιμετώπιση αυτού που αποκάλεσε «μουσουλμανικό εξτρεμισμό» μετά από μια σειρά θανατηφόρων επιθέσεων του ISIL σε εκκλησίες και ξενοδοχεία.

Χαρακτηριστικό του νεποτισμού, αποτελεί το γεγονός ότι με την ανάληψη της προεδρίας από τον Γκοτάβα Ρατζαπάκσα, ο αδελφός του, Μαχίντα, ανέλαβε τη θέση του πρωθυπουργού ενώ δύο ακόμα αδελφοί του ανέλαβαν τα υπουργεία Γεωργίας και Οικονομικών.

Πηγή: Al Jazeera

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αναγκαστική προσγείωση για τον πρόεδρο του Ιράν κοντά στα σύνορα με το Αζερμπαϊτζάν

Γάζα: Τουλάχιστον 35.456 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από την 7η Οκτωβρίου

Κασσελάκης: Σχέση καλής γειτονίας μόνο αν η Τουρκία αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των Ποντίων

Χερσώνα: Ένας νεκρός, 16 τραυματίες από ουκρανική επίθεση σε λεωφορείο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα