ΑΘΗΝΑ
15:02
|
19.04.2024
Απαράδεκτα τα σενάρια περί εθνικοποιήσεων των θυγατρικών στη Γερμανία λέει ο Ντμίτρι Πεσκόφ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ενώ αναμένονται οι επόμενες κινήσεις της Μόσχας για τις πληρωμές αερίου σε ρούβλια, η εταιρία αποσύρεται από τη θυγατρική της Gazprom Germania.

Ραγδαίες συνεχίζουν να είναι οι εξελίξεις στον ενεργειακό τομέα, με τη ρωσική πλευρά να κλιμακώνει την πίεση. Ενώ τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στις επόμενες κινήσεις του Κρεμλίνου και του Βλαντιμίρ Πούτιν μετά το διάταγμα περί πληρωμών των ρωσικών προμηθειών φυσικού αερίου σε ρούβλια, ήρθε η ξαφνική είδηση για την αποχώρηση της Gazprom από την γερμανική αγορά ενέργειας.

Ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom ανακοίνωσε ότι εγκαταλείπει τη Γερμανία και συγκεκριμένα τη θυγατρική εταιρεία Gazprom Germania, χωρίς να δίνει για την ώρα περισσότερες πληροφορίες. Η Gazprom κατείχε κατά 100% την ιδιοκτησία της γερμανικής θυγατρικής της, η οποία εξειδικεύεται στην εμπορία, μεταφορά και αποθήκευση φυσικού αερίου.

Προς το παρόν δεν έχει καταστεί σαφές πώς ακριβώς η εν λόγω ανακοίνωση θα επηρεάσει την τροφοδοσία της Γερμανίας με φυσικό αέριο.

Προς κρατικοποίηση της Gazprom και της Rosneft;

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της οικονομικής εφημερίδας Handeslblatt, πληροφορίες μέσα από το γερμανικό υπουργείο Οικονομίας αναφέρουν ότι εξετάζεται ήδη το ενδεχόμενο κρατικοποίησης της Gazprom Germania, όπως και του έτερου ρωσικών συμφερόντων ενεργειακού παρόχου, Rosneft Deutschland. Με αυτόν τον τρόπο η γερμανική κυβέρνηση θέλει να αποτρέψει σοβαρά προβλήματα και ελλείψεις στον εφοδιασμό της χώρας με φυσικό αέριο, ειδικά στα ανατολικά κρατίδια.

Από την πλευρά του, χθες, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ επέκρινε ακόμα και τη σκέψη για εθνικοποίησης των θυγατρικών της Gazprom και της Rosneft στη Γερμανία, χαρακτηρίζοντάς το «απαράδεκτο».

«Ένα τέτοιο σχέδιο θα παραβίαζε σοβαρά το διεθνές δίκαιο και σχεδόν όλους τους κανόνες και τους νόμους που μπορεί να σκεφτεί κανείς. Επομένως, θα το παρακολουθούμε στενά. Φυσικά, σε ό,τι μας αφορά, ακόμη και η ίδια η σκέψη ενός τέτοιου ενδεχομένου είναι απαράδεκτη», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, απαντώντας σε αίτημα να σχολιάσει τις πληροφορίες.

Η Gazprom αλλά και η Rosneft, μολονότι δεν επηρεάζoναι οι ίδιες άμεσα από τις δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, εμφανίζουν ήδη σημαντικά προβλήματα με τη σύναψη νέων συμβάσεων.

Γεγονός είναι πάντως ότι οι εταιρείες αυτές θεωρούνται αναντικατάστατες για τη γερμανική αγορά ενέργειας κι αυτό γιατί η Gazprom (Gazprom Germania και Gazprom Wingas – θυγατρική της Germania) εφοδιάζει τη Γερμανία με το 40% περίπου του συνολικού φυσικού αερίου, ενώ η Rosneft είναι στην ουσία ο βασικός παίκτης στην αγορά κηροζίνης, ντίζελ και απλής βενζίνης.

Με πληροφορίες από Deutsche Welle, ΤASS

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ισραηλινή επίθεση στο Ιράν: Υποβαθμίζει η Τεχεράνη [upd]

«Καθαρή επιθετικότητα»: Αντιδράσεις στο βέτο των ΗΠΑ για την ένταξη της Παλαιστίνης στον ΟΗΕ

Πρόστιμα 1.480.000 εκατ. ευρώ σε JYSK, Leroy Merlin, Πλαίσιο-Πλασματικές εκπτώσεις

Πετρέλαιο: Άλμα στα 90 δολάρια μετά την ισραηλινή επίθεση στο Ιράν

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα