ΑΘΗΝΑ
12:00
|
08.07.2024
Η Κίνα λέει ότι θα στηρίξει τη γειτονική Μιανμάρ «ανεξάρτητα από το πώς αλλάζει η κατάσταση».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Κίνα λέει ότι θα στηρίξει τη γειτονική Μιανμάρ «ανεξάρτητα από το πώς αλλάζει η κατάσταση», στην τελευταία επίδειξη αμφίβολης υποστήριξης στον κυβερνώντα στρατό που κατέλαβε την εξουσία πέρυσι.

Η Κίνα «πάντα τοποθετούσε τη Μιανμάρ σε μια σημαντική θέση στη διπλωματία της γειτονίας της» και θέλει «να εμβαθύνει τις ανταλλαγές και τη συνεργασία», είπε ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Ουάνγκ Γι στον ομόλογό του της Μιανμάρ Γούνα Μαούνγκ Λουίν την Παρασκευή, σύμφωνα με το επίσημο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

Ο στρατός της Μιανμάρ, ο οποίος ανέτρεψε την πολιτική κυβέρνηση της Αούνγκ Σαν Σου Κι τον Φεβρουάριο του 2021, συνέχισε να αντιμετωπίζει λαϊκή αντίσταση που ισοδυναμεί με αυτό που ορισμένοι ειδικοί του ΟΗΕ έχουν χαρακτηρίσει ως εμφύλιο πόλεμο. Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει επίσης κατηγορίες για γενοκτονία στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Σε αντάλλαγμα για κινεζική διπλωματική υποστήριξη και υλική βοήθεια, η Μιανμάρ υπήρξε πιστός σύμμαχος του Πεκίνου σε ένα περιφερειακό μπλοκ 10 μελών, την Ένωση Εθνών της Νοτιοανατολικής Ασίας.

Οι πλευρές θα πρέπει να επιταχύνουν τις εργασίες για τον Οικονομικό Διάδρομο Κίνας-Μιανμάρ, να επιταχύνουν την κατασκευή «μεγάλων έργων ορόσημο» και «να εμβαθύνουν την αλληλεγγύη στη μάχη κατά της πανδημίας COVID-19», είπε ο Ουάνγκ.

«Ανεξάρτητα από το πώς αλλάζει η κατάσταση, η Κίνα θα στηρίξει τη Μιανμάρ στη διασφάλιση της κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας και της εδαφικής της ακεραιότητας και στην εξερεύνηση μιας αναπτυξιακής πορείας προσαρμοσμένης στις εθνικές της συνθήκες», δήλωσε ο Ουάνγκ.

Στον στρατιωτικό ηγέτη της Μιανμάρ δεν έχει επιτραπεί να συμμετάσχει στις συνεδριάσεις του ASEAN μετά την κατάληψη της εξουσίας από τον στρατό και τη βίαιη καταστολή της αντιπολίτευσης στην εξουσία του.

Η Κίνα επιδιώκει αυτό που αποκαλεί μια ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική ειρήνης που γενικά δίνει προτεραιότητα στα δικά της στενά συμφέροντα, με ελάχιστη ή καθόλου σημασία για το ιστορικό μιας χώρας στα ανθρώπινα δικαιώματα ή άλλες εσωτερικές διαμάχες.

Η Κίνα αρνήθηκε να επικρίνει τη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία, ενώ κατηγορεί τη Δύση για την πρόκληση της σύγκρουσης.

Και την Πέμπτη, ο Κινέζος ηγέτης Σι Τζινπίνγκ υποστήριξε σθεναρά το Αφγανιστάν, ενώ δεν έκανε καμία αναφορά σε παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τους ηγέτες των Ταλιμπάν της χώρας, ακόμη και όταν μεγάλο μέρος του κόσμου εξοργίστηκε για την σκληροπυρηνική ισλαμική ομάδα που αρνήθηκε την υπόσχεσή της μια μέρα νωρίτερα να ανοίξει σχολεία σε κορίτσια πέραν της έκτης δημοτικού.

Πηγή: Associated Press

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αμυντικό σύμφωνο Ιαπωνίας-Φιλιππίνων, με το βλέμμα στραμμένο στην Κίνα

Κίεβο, Μόσχα και τώρα Πεκίνο για τον Βίκτορ Όρμπαν

Ο Μητσοτάκης στην Ουάσιγκτον για την 75η επέτειο του ΝΑΤΟ

Γάζα: Η Χαμάς δέχεται διαπραγματεύσεις για τους ομήρους και χωρίς μόνιμη κατάπαυση του πυρός

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα