ΑΘΗΝΑ
02:14
|
19.04.2024
Οι κυβερνώντες Ταλιμπάν του Αφγανιστάν ανακοίνωσαν την Κυριακή την απαγόρευση της παραγωγής παπαρούνας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι κυβερνώντες Ταλιμπάν του Αφγανιστάν ανακοίνωσαν την Κυριακή την απαγόρευση της παραγωγής παπαρούνας, ακόμη και καθώς αγρότες σε όλη τη χώρα άρχισαν να συγκομίζουν το έντονο κόκκινο λουλούδι που παράγει το όπιο που χρησιμοποιείται για την παρασκευή ηρωίνης.

Η εντολή προειδοποιεί τους αγρότες ότι οι καλλιέργειές τους θα καούν και μπορεί να φυλακιστούν αν προχωρήσουν στη συγκομιδή. Η απαγόρευση θυμίζει την προηγούμενη κυριαρχία των Ταλιμπάν στα τέλη της δεκαετίας του 1990, όταν το θρησκευτικό κίνημα απαγόρευσε την παραγωγή παπαρούνας. Εκείνη την εποχή, η απαγόρευση ήταν κλιμακωτή και εφαρμόστηκε σε όλη τη χώρα μέσα σε δύο χρόνια. Ο ΟΗΕ επαλήθευσε ότι η παραγωγή είχε εξαλειφθεί στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας.

Ωστόσο, μετά την απομάκρυνσή τους το 2001, αγρότες σε πολλές περιοχές της χώρας φέρεται να όργωσαν τα χωράφια τους με σιτάρι —που ήταν σχεδόν αδύνατο να βγουν στην αγορά λόγω της έλλειψης δρόμων και υποδομών— και επέστρεψαν στην παραγωγή παπαρούνας.

Τα τελευταία χρόνια της κυριαρχίας των Ταλιμπάν, το σιτάρι σάπιζε στα χωράφια επειδή οι αγρότες δεν μπορούσαν να το φέρουν στην αγορά για να το πουλήσουν και να το αλέσουν σε αλεύρι.

Οι παπαρούνες είναι η κύρια πηγή εισοδήματος για εκατομμύρια μικροκαλλιεργητές και μεροκαματιάριδες που μπορούν να κερδίσουν πάνω από 300 δολάρια το μήνα συγκομίζοντας και κάνοντας εξαγωγή του οπίου.

Σήμερα, το Αφγανιστάν είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός οπίου στον κόσμο και το 2021, πριν την κατάληψη των Ταλιμπάν, παρήγαγε περισσότερους από 6.000 τόνους οπίου, κάτι που σύμφωνα με έκθεση του Γραφείου του ΟΗΕ για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα θα μπορούσε να δώσει 320 τόνους καθαρής ηρωίνης.

Το Αφγανιστάν παράγει περισσότερο όπιο από όλες μαζί τις χώρες που παράγουν όπιο και πέρυσι ήταν η έκτη συνεχόμενη χρονιά ρεκόρ συγκομιδής οπίου. Αυτό συνέβαινε ακόμη και όταν οι ΗΠΑ και η διεθνής κοινότητα ξόδευαν δισεκατομμύρια δολάρια για να εξαλείψουν την παραγωγή παπαρούνας. Οι Ταλιμπάν φέρεται να κέρδισαν εκατομμύρια δολάρια χρεώνοντας φόρους σε αγρότες και μεσάζοντες για να μεταφέρουν τα ναρκωτικά τους εκτός Αφγανιστάν και ανώτεροι αξιωματούχοι της κυβέρνησης που υποστηριζόταν από τις ΗΠΑ εμπλέκονταν στην άνθηση του εμπορίου ναρκωτικών.

Η Ουάσιγκτον ξόδεψε περισσότερα από 8 δισεκατομμύρια δολάρια προσπαθώντας να εξαλείψει την παραγωγή παπαρούνας στο Αφγανιστάν κατά τη διάρκεια του σχεδόν 20ετούς πολέμου της, που έληξε με την επιστροφή των Ταλιμπάν τον Αύγουστο.

Σχεδόν το 80% της ηρωίνης που παράγεται από την παραγωγή αφγανικού οπίου φτάνει στην Ευρώπη μέσω της Κεντρικής Ασίας και του Πακιστάν.

Στο απελπιστικά φτωχό Αφγανιστάν, η απαγόρευση της παραγωγής παπαρούνας θα φτωχύνει περαιτέρω τους φτωχότερους πολίτες του.

Σύμφωνα με μια έκθεση του ΟΗΕ το 2021, το εισόδημα από τα οπιούχα στο Αφγανιστάν ήταν από 1,8 έως 2,7 δισεκατομμύρια δολάρια, περισσότερο από το 7% του ΑΕΠ της χώρας. Η ίδια έκθεση ανέφερε ότι «οι αλυσίδες εφοδιασμού παράνομων ναρκωτικών εκτός Αφγανιστάν» βγάζουν πολύ περισσότερα.

Η απαγόρευση των Ταλιμπάν έρχεται καθώς η χώρα αντιμετωπίζει μια ανθρωπιστική κρίση που ώθησε τον ΟΗΕ να ζητήσει 4,4 δισεκατομμύρια δολάρια τον περασμένο μήνα, καθώς το 95% των Αφγανών δεν έχουν αρκετά για φαγητό. Η απαγόρευση, ενώ πλήττει σκληρά τους οίκους παραγωγής ναρκωτικών, πιθανότατα θα καταστρέψει τον μικρό αγρότη που βασίζεται στην παραγωγή οπίου του για να επιβιώσει. Είναι δύσκολο να γνωρίζουμε πώς οι ηγέτες των Ταλιμπάν θα μπορέσουν να δημιουργήσουν υποκατάστατες καλλιέργειες και χρηματοδότηση για τους αγρότες του Αφγανιστάν, καθώς η οικονομία τους βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση και τα διεθνή αναπτυξιακά χρήματα έχουν σταματήσει.

Η παραγωγή και το εισόδημα της παπαρούνας χρησιμοποιούνται συχνά ως μια μορφή τραπεζικών συναλλαγών μεταξύ των φτωχότερων του Αφγανιστάν που χρησιμοποιούν την υπόσχεση της συγκομιδής του επόμενου έτους για να αγοράσουν βασικά προϊόντα όπως αλεύρι, ζάχαρη, μαγειρικό λάδι και λάδι θέρμανσης.

Το διάταγμα απαγόρευσε επίσης τη «μεταφορά, εμπόριο, εξαγωγή και εισαγωγή όλων των ειδών ναρκωτικών όπως αλκοόλ, ηρωίνη, ταμπλέτες Κ, χασίς… τα εργοστάσια παραγωγής ναρκωτικών στο Αφγανιστάν απαγορεύονται αυστηρά».

Όταν κυβερνούσαν τελευταία οι Ταλιμπάν, προσέλαβαν πρεσβύτερους χωριών και κληρικούς των τζαμιών για να επιβάλουν την απαγόρευση και σε χωριά που αγνόησαν την απαγόρευση, οι Ταλιμπάν συνέλαβαν τους πρεσβύτερους και τους κληρικούς, καθώς και τους παραβάτες αγρότες. Ως αποτέλεσμα, οι πρεσβύτεροι και οι κληρικοί έλαβαν κίνητρα να εμποδίσουν την παραγωγή παπαρούνας στις περιοχές τους.

Ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ ανακοίνωσε την απαγόρευση σε συνέντευξη Τύπου στην πρωτεύουσα.

Πηγή: Associated Press

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Νεκρός σε δυστύχημα ο επιτελάρχης του στρατού της Κένυας

Σύλληψη Πολωνού για σχέδιο δολοφονίας του Ζελένσκι

Σε λάθος κατεύθυνση η χώρα λέει το 68% των Ελλήνων, αλλά το 32,3% ψηφίζει… ΝΔ

ΣΥΡΙΖΑ: Να αντιδράσει άμεσα η κυβέρνηση στις τουρκικές προκλήσεις

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα