Αντιμέτωπος με το ορατό ενδεχόμενο της αποπομπής του βρίσκεται ο πρωθυπουργός του Πακιστάν, Ιμράν Χαν (Imran Khan), καθώς μετά από εβδομάδες πολιτικής αναταραχής το κοινοβούλιο της χώρας πρόκειται να συγκεντρωθεί για την ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας που έχει κατατεθεί.
Όπως επισημαίνει δημοσίευμα του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων, κανένας πρωθυπουργός του Πακιστάν δεν έχει ολοκληρώσει την θητεία του και ο Ι. Χαν αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη πρόκληση για την εξουσία του από τότε που εξελέγη το 2018, με τους αντιπάλους του να τον κατηγορούν για οικονομική κακοδιαχείριση και αδεξια εξωτερική πολιτική.
Το κυβερνών κόμμα Pakistan Tehreek-e-Insaf (PTI) έχασε ουσιαστικά την πλειοψηφία του στη συνέλευση των 342 μελών την περασμένη εβδομάδα, όταν ένας εταίρος του συνασπισμού δήλωσε ότι οι επτά βουλευτές του θα υπερψηφίσουν την πρόταση δυσπιστίας της αντιπολίτευσης, ενώ περισσότεροι από δώδεκα βουλευτές του κόμματός του έχουν επίσης δηλώσει ότι θα την υπερψηφίσουν.
Ο Ι. Χαν έχει κατηγορήσει επανειλημμένως την αντιπολίτευση ότι συνωμοτεί με «ξένες δυνάμεις» για την απομάκρυνσή του, επειδή ο ίδιος δεν παίρνει το μέρος της Δύσης σε παγκόσμια ζητήματα έναντι της Ρωσίας και της Κίνας, ενώ νωρίτερα αυτή την εβδομάδα κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι παρεμβαίνουν στις υποθέσεις του Πακιστάν.
Πρόσφατα, μαλιστα, τα τοπικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι ο πρωθυπουργός είχε λάβει ενημερωτική επιστολή από τον πρεσβευτή του Ισλαμαμπάντ στην Ουάσινγκτον που κατέγραφε έναν ανώτερο αξιωματούχο των ΗΠΑ να λέει ότι οι Ουάσινγκτον θεωρεί ότι οι σχέσεις θα ήταν καλύτερες αν ο Ι. Χαν εγκατέλειπε το αξίωμά του. Το Στέιντ Ντιπάρτμεντ δήλωσε από την πλευρά του μέσω του εκπροσώπου του, Νεντ Πράις, ότι δεν υπάρχει «καμία αλήθεια» στους ισχυρισμούς αυτούς.
Σημειώνεται ότι επικεφαλής της αντιπολίτευσης είναι ο Μουσουλμανικός Σύνδεσμος του Πακιστάν (PML-N) και το Λαϊκό Κόμμα του Πακιστάν (PPP), δύο ομάδες που κυριαρχούσαν στην εθνική πολιτική για δεκαετίες μέχρι που ο Χαν δημιούργησε συνασπισμό εναντίον τους. Η συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας επρόκειτο να ξεκινήσει την Πέμπτη, αλλά ο αναπληρωτής πρόεδρος του κοινοβουλίου διέκοψε τη διαδικασία όταν οι βουλευτές αρνήθηκαν να ασχοληθούν πρώτα με άλλα θέματα της ημερήσιας διάταξης.
Ορισμένοι αναλυτές που επικαλείται το AFP υποστηρίζουν ότι ο Πρωθυπουργός βρίσκεται σε αυτή τη θέση διότι, μεταξύ άλλων, έχασε την κρίσιμη υποστήριξη του στρατού, ισχυρισμοί που αμφότερες οι πλευρές αρνούνται, ο οποίος «είναι το κλειδί της πολιτικής εξουσίας». Εάν ο Ι. Χαν αποχωρήσει, ο Shehbaz Sharif του PML-N αναμένεται να γίνει ο επόμενος πρωθυπουργός.