ΑΘΗΝΑ
10:09
|
13.05.2024
Οι εκλογές διεξήχθησαν εν μέσω μιας κλιμακούμενης οικονομικής κρίσης και με τους πολίτες απογοητευμένους από τα σκάνδαλα που ήρθαν στη δημοσιότητα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο υποψήφιος της δεξιάς και πρώην υπουργός Οικονομικών Ροντρίγκο Τσάβες κέρδισε τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών της Κόστα Ρίκα την Κυριακή, συγκεντρώνοντας περίπου το 52,9% των ψήφων, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά επιμέρους αποτελέσματα που δημοσιεύθηκαν από το εκλογικό δικαστήριο της χώρας.

Ο κεντρώος αντίπαλός του, ο πρώην πρόεδρος Χοσέ Μαρία Φιγκέρες, φέρεται να εξασφαλίζει το 47,1% των ψήφων και λίγο μετά την ανακοίνωση των προκαταρκτικών αποτελεσμάτων, παραδέχθηκε την ήττα.

Οι εκλογές διεξήχθησαν εν μέσω μιας κλιμακούμενης οικονομικής κρίσης και με τους πολίτες απογοητευμένους από τα σκάνδαλα που ήρθαν στη δημοσιότητα, από ένα ακόμα κύμα της πανδημίας και από τις κακές οικονομικές συνθήκες.

Και οι δύο υποψήφιοι κατάφεραν να νικήσουν τους αντιπάλους τους για να φτάσουν στο τελικό στάδιο των προεδρικών εκλογών, παρά τα σκάνδαλα που σκίασαν τις προεκλογικές εκστρατείες τους.

Ο Τσάβες που προέρχεται από το δεξιό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Προόδου και κάποια στιγμή ήταν υπουργός Οικονομικών, κατηγορήθηκε για σεξουαλική παρενόχληση κατά τη διάρκεια της θητείας του ως ανώτατου αξιωματούχου στην Παγκόσμια Τράπεζα και υποβιβάστηκε από τη θέση του.

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατεία επικεντρώθηκε στην οικονομία και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Ο Φιγκέρες, ο οποίος εκπροσωπεί το Κόμμα Εθνικής Απελευθέρωσης, ήταν πρόεδρος της χώρας από το 1994 έως το 1998 και έχει κατηγορηθεί για αποδοχή 900.000 δολαρίων από τη γαλλική εταιρεία Alcatel. Ο Φιγκέρες έχει επικεντρωθεί στην οικονομία στην εκστρατεία του.

Η Κόστα Ρίκα βιώνει τη χειρότερη ύφεση των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών που προκάλεσε η παγκόσμια πανδημία.

Η ανεργία διαμορφώθηκε περίπου στο 14,4% το 2021 και υπάρχει υψηλό επίπεδο ανισότητας. Περίπου το 23% του πληθυσμού της Κόστα Ρίκα ζει στη φτώχεια.  

Πηγή: Deutsche Welle

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Σε δεύτερες κάλπες η εκλογή προέδρου στη Λιθουανία

Το μεσημέρι το τετ α τετ Μητσοτάκη-Ερντογάν

Πρώτα συμπεράσματα από το ψήφισμα του ΟΗΕ για την Παλαιστίνη

Ελλάδα, Κύπρος και αξιοπρέπεια

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα