ΑΘΗΝΑ
05:25
|
18.05.2024
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας ζήτησε κατεπείγουσα συνεδρίαση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για το εν λόγω θέμα στην Ουκρανία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ως μια «πρόκληση» που θέτει σε κίνδυνο την παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, την κατάσταση στην πόλη Μπούτσα της Ουκρανίας. Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας τόνισε ότι θα ζητήσει από το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο ασκεί την προεδρία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, να συγκαλέσει κατεπείγουσα συζήτηση στο σώμα για τις εξελίξεις στην Μπούτσα.  

«Ζητήσαμε έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για αυτό το συγκεκριμένο θέμα, επειδή πιστεύουμε ότι τέτοιες προκλήσεις αποτελούν άμεση απειλή για την παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια. Η σημερινή προεδρία του ΣΑ – το Ηνωμένο Βασίλειο – δεν επιβεβαίωσε χθες ότι θα μπορούσε να συγκληθεί μια τέτοια έκτακτη συνεδρίαση, αλλά θα απαιτήσουμε να εκπληρώσει τα καθήκοντά της», είπε ο Λαβρόφ σε συνάντηση που είχε με τον Βρετανό αναπληρωτή γενικό γραμματέα του ΟΗΕ για τις Ανθρωπιστικές Υποθέσεις, Μάρτιν Γκρίφιθς.

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ κατηγόρησε την Ουκρανία ότι «ενορχήστρωσε μια ψεύτικη επίθεση». Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας χθες Κυριακή (3/4) διέψευσε τις καταγγελίες Ουκρανών αξιωματούχων για σφαγή αμάχων από τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις στην κοινότητας της Μπούτσα στα προάστια του Κιέβου. Σύμφωνα με τους Ουκρανούς τουλάχιστον 340 σοροί, με πολλές εξ αυτών να ανήκουν σε αμάχους, έχουν καταγραφεί από την ημέρα της απελευθέρωσης της Μπούτσα από τις ουκρανικές δυνάμεις.

Νωρίτερα, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, Μαρία Ζαχάροβα σε συνέντευξή της στην κρατική τηλεόραση, δήλωσε ότι τα πλάνα με νεκρούς αμάχους στην Μπούτσα είχαν «ζητηθεί» από τις Ηνωμένες Πολιτείες. «Ποιοι είναι οι κύριοι πίσω από την πρόκληση; Φυσικά οι Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ», δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας. Η Ζαχάροβα υποστήριξε ότι η άμεση κατακραυγή της Δύσης για τις εικόνες των νεκρών αμάχων υποδηλώνει ότι η ιστορία αποτελεί μέρος ενός σχεδίου για να προσβληθεί η φήμη της Ρωσίας. «Σε αυτή την περίπτωση, μου φαίνεται ότι το γεγονός ότι αυτές οι δηλώσεις (για τη Ρωσία) έγιναν τα πρώτα λεπτά μετά την εμφάνιση αυτού του υλικού δεν αφήνει καμία αμφιβολία ως προς το ποιος ”παρήγγειλε” αυτήν την ιστορία», είπε χαρακτηριστικά, χωρίς ωστόσο, να παρέχει στοιχεία που να υποστηρίζουν αυτούς τους ισχυρισμούς.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πέθανε Ιταλός δημοσιογράφος από το Σύνδρομο των Βαλκανίων

Ξεκινά αύριο το συνέδριο για το υπαρξιακό πρόβλημα της Ελλάδας

ΠΟΥ: Η Γάζα δεν έχει λάβει καμία ιατρική προμήθεια από τις 6 Μαΐου

Εντοπίστηκαν τρία πτώματα ομήρων της Χαμάς

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα