ΑΘΗΝΑ
01:19
|
20.04.2024
Τα εσωτερικά ζητήματα παραμερίστηκαν ως επί το πλείστον κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, στην οποία κυριάρχησε ο πόλεμος στην Ουκρανία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο ηγέτης της ενωμένης αντιπολίτευσης της Ουγγαρίας, Πίτερ Μάρκι-Ζάι, παραδέχτηκε την ήττα του στις κοινοβουλευτικές εκλογές της 3ης Απριλίου και την συντριπτική νίκη του επί μακρόν εθνικιστή πρωθυπουργού Βίκτρο Όρμπαν.

Ο 49 χρονος ηγέτης της ενωμένης αντιπολίτευσης, απέδωσε τη νίκη του κόμματος Fidesz στην κυριαρχία του Όρμπαν επί των μέσω μαζικής ενημέρωσης και στη χειραγώγηση των κρατικών πόρων.

«Δεν θέλω να κρύψω την απογοήτευσή μου, τη λύπη μου… Γνωρίζαμε ότι οι όροι της εκλογικής μάχης ήταν άνισοι», είπε ο ηγέτης της αντιπολίτευσης στους υποστηρικτές του μετά την ανακοίνωση των προκαταρκτικών αποτελεσμάτων της ψηφοφορίας. «Παραδεχόμαστε ότι το Fidesz πήρε μια τεράστια πλειοψηφία των ψήφων. Αλλά εξακολουθούμε να αμφισβητούμε το κατά πόσο αυτές οι εκλογές ήταν δημοκρατικές και ελεύθερες».

Η κεντρική εκλογική επιτροπή δήλωσε αργά το βράδυ της Κυριακής ότι με καταμετρημένο το 98% των ψήφων, το Fidesz του κέρδιζε το 53,1% των ψήφων, ακολουθούμενο από την εξακομματική αντιπολίτευση με 35%.

Σε μια ομιλία του αργά το βράδυ σε υποστηρικτές του, ο Όρμπαν χαιρέτισε τη νίκη του, την οποία περιέγραψε ως «νίκη τόσο μεγάλη που μπορεί να φανεί ακόμη και από το φεγγάρι».

«Κερδίσαμε παρότι όλοι συσπειρώθηκαν εναντίον μας», είπε ο Όρμπαν. «Τεράστια διεθνή κέντρα ισχύος και οργανώσεις έχουν κινηθεί εναντίον μας, και πρέπει επίσης να πουν κάτι: Κάθε δεκάρα που έδιναν στην ουγγρική αριστερά ήταν σπατάλη χρημάτων».

Με βάση τα προκαταρκτικά αποτελέσματα, το Fidesz θα καταλάβει 135 έδρες, πλειοψηφία δύο τρίτων, στο επόμενο κοινοβούλιο, ενώ η συμμαχία της αντιπολίτευσης 56 έδρες. Το ακροδεξιό κόμμα Our Homeland, καταλαμβάνει επίσης επτά έδρες.

Σε μια άνευ προηγουμένου κίνηση για ένα κράτος μέλος της ΕΕ, ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) ανέπτυξε μια πλήρη αποστολή παρακολούθησης για την ψηφοφορία εν μέσω ανησυχιών για πιθανή εκλογική νοθεία και τη χρήση κρατικών πόρων προκειμένου να έχει το κυβερνών κόμμα ένα αθέμιτο πλεονέκτημα.

Τα εσωτερικά ζητήματα παραμερίστηκαν ως επί το πλείστον κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, στην οποία κυριάρχησε ο πόλεμος στην Ουκρανία, η οποία συνορεύει με την Ουγγαρία.

Αν και ο Όρμπαν έχει υποστηρίξει την Ουκρανία γενικά, αρνήθηκε να επιτρέψει τη ροή όπλων του ΝΑΤΟ στη γειτονική χώρα, λέγοντας ότι η Ουγγαρία πρέπει να μείνει έξω από τον πόλεμο.

Ο Όρμπαν χρησιμοποίησε τον πόλεμο για να ανακινήσει ένα μείγμα συντηρητισμού και εθνικισμού που του επιτρέπει να κυβερνά τα τελευταία 12 χρόνια με τη λεγόμενη υπερπλειοψηφία τουλάχιστον των δύο τρίτων του κοινοβουλίου, επιτρέποντας στο Fidesz να προχωρά σε βαθιές αλλαγές παρακάμπτοντας την αντιπολίτευση .

Η χθεσινή εκλογική νίκη ήταν η τέταρτη συνεχόμενη για τον Όρμπαν, ο οποίος είναι ο μακροβιότερος αρχηγός κυβέρνησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι επικριτές του τον κατηγορούν ότι εδραιώνει την μονοκομματική διακυβέρνηση τροποποιώντας το σύνταγμα, αναλαμβάνοντας πολλά μέσα ενημέρωσης και αλλάζοντας το εκλογικό σύστημα προς όφελος του Fidesz.

Ο εκ νέου πρωθυπουργός, συχνά έχει έρθει σε αντιπαράθεση με άλλα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που τον επικρίνουν για «ανελεύθερη δημοκρατία», αντιμεταναστευτικές πολιτικές και μέτρα που έχει υιοθετήσει η κυβέρνησή του εναντίον της LGBT κοινότητας.

Πηγή: rferl.org

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στο Ντονιέτσκ βρέθηκε νεκρός ο Ράσελ Μπέντλεϊ

Άδεια για την ιδιωτική σχολή ιατρικής στην Αθήνα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Νεαρός αυτοπυρπολύθηκε έξω από το δικαστήριο που δικάζει τον Τραμπ

Εργασιακό Γολγοθά αντιμετωπίζουν οι νέοι εργαζόμενοι λέει έρευνα του Eteron

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα