Έκκληση για μαζική συμμετοχή στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών της Γαλλίας ζήτησε από τους ψηφοφόρους ο πρόεδρος της χώρας, Εμανουέλ Μακρόν, υπογραμμίζοντας τη σημασία να του δώσουν οι Γάλλοι «καθαρή εντολή» επανεκλογής στο Μέγαρο των Ηλυσίων.
Σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Φρανς-Ιντέρ» ο πρόεδρος της Γαλλίας δήλωσε ότι έχει εκπλαγεί από την τάση απαξίωσης της εκλογικής διαδικασίας σε μεγάλη μερίδα των ψηφοφόρων. «Είναι χρήσιμη η ψήφος; Ναι, είναι», τόνισε ο Μακρόν και διευκρίνισε, «εάν δεν είχα λάβει καθαρή εντολή πριν από πέντε χρόνια θα ήταν αδύνατο να προχωρήσουν όλα όσα έχω υλοποιήσει μέχρι σήμερα. Μόνο η ψήφος δίνει αυτή τη νομιμότητα». Ο Μακρόν, ο οποίος παραμένει το φαβορί για την πρωτιά στην εκλογική μάχη της ερχόμενης Κυριακής, πρόσθεσε: «Πολλοί άνθρωποι συμμετέχουν σε αγώνες, σε κινήματα και σε εκστρατείες… αλλά δεν ψηφίζουν. Οι αγώνες είναι σημαντικοί, αλλά οι βαθιές αλλαγές στην κοινωνία έρχονται μόνο όταν ασκούμε το εκλογικό μας δικαίωμα».
Πέντε ημέρες πριν από την προσφυγή στις κάλπες, οι δημοσκοπήσεις προεξοφλούν ότι οι δύο φιναλίστ για τον δεύτερο και κρίσιμο γύρο των εκλογών στις 24 Απριλίου θα είναι ο Εμανουέλ Μακρόν και η προεδρική υποψήφια της ακροδεξιάς, Μαρίν Λεπέν.
Ωστόσο, η ψαλίδα συνεχώς κλείνει. Η Λεπέν έφτασε στο 22% έναντι του 28% του Μακρόν ενώ μόνο επτά ποσοστιαίες μονάδες χωρίζουν τον υποψήφιο της αριστεράς Ζαν-Λικ Μελανσόν από την επικεφαλής του ακροδεξιού «Εθνικού Συναγερμού». Συνολικά η προτίμηση του εκλογικού σώματος για τους υποψήφιους της δεξιάς και της άκρας δεξιάς έχει φτάσει στο 35%.
«Μέρη του προγράμματος του Μακρόν – που περιλαμβάνει την αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 62 στα 65 έτη – δεν είναι δημοφιλή στους κεντρώους ψηφοφόρους και στα συνδικάτα και μπορεί να χάσει πολύτιμη υποστήριξη «αποσταθεροποιώντας τους ψηφοφόρους από την αριστερά», εκτιμά η πολιτική αναλύτρια Κλοέ Μορέν. Ο Μακρόν είναι επίσης ευάλωτος στη λαϊκή δυσαρέσκεια για την άνοδο των τιμών των καυσίμων ως αποτέλεσμα του πολέμου στην Ουκρανία. Ο πρόεδρος της Γαλλίας παραδέχεται ότι τα πέντε χρόνια της θητείας του στο Μέγαρο των Ηλυσίων εν μέσω μιας πανδημίας και ενός πολέμου τώρα στην Ουκρανία, δεν κατάφερε να πείσει τους Γάλλους να αποκηρύξουν τη ρητορική των πολιτικών άκρων. «Δεν κατάφερα να πείσω τον κόσμο ότι η άκρα δεξιά δεν είναι η απάντηση στα προβλήματά του», δήλωσε ο Εμανουέλ Μακρόν στον ραδιοφωνικό σταθμό «Φρανς-Ιντέρ».
Σε αυτή τη συνέντευξη ο «ανεξάρτητος» Μακρόν επανέλαβε την αποφασιστικότητα να αναμορφώσει το συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας παρά το γεγονός ότι οι προτάσεις του οδήγησαν σε ένα μαζικό απεργιακό κύμα σε όλη τη Γαλλία την περίοδο 2019-2020. Εάν επανεκλεγεί, ο πρόεδρος της Γαλλίας είναι αποφασισμένος να αυξήσει την ηλικία συνταξιοδότησης στα 65 έτη με κάποιες ειδικές εξαιρέσεις και να καθιερώσει στα 1.000 ευρώ την κατώτατη σύνταξη. «Θέλω να υπερασπιστώ το σύστημα, στο οποίο οι εργαζόμενοι πληρώνουν για τις συντάξεις των συνταξιούχων. Θέλω να υπερασπιστώ το σύστημα αλλά είναι αδύνατο να συνεχίσουμε ως έχει. Αυτή τη στιγμή το συνταξιοδοτικό σύστημα βρίσκεται στο κόκκινο. Οι χαμηλοσυνταξιούχοι υποφέρουν», είπε ο Μακρόν. «Όλοι αυτοί που σας λένε ότι μπορούμε να κρατήσουμε τις συντάξεις όπως είναι σήμερα λένε ψέματα. Σήμερα, κατά μέσο όρο, οι άνθρωποι δεν σταματούν να εργάζονται στα 62, συνεχίζουν μέχρι τα 63,5 έτη. Και αρκετά εκατομμύρια από τους πολίτες μας –πολλοί εξ αυτών γυναίκες που κάνουν σκληρές δουλειές– εργάζονται μέχρι τα 67. Επομένως μιλάμε για μια υποκρισία εδώ», υπογράμμισε.
Ο Εμανουέλ Μακρόν δεσμεύτηκε να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις στην υγεία και στο εκπαιδευτικό σύστημα. Οι εργαζόμενοι σε υγεία, παιδεία αλλά και στον πολιτισμό είναι από τους πλέον δυσαρεστημένους με τον Μακρόν. Ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε ότι δεν σκοπεύει να ωθήσει 12χρονα παιδιά σε αναγκαστικές μαθητείες, όπως ισχυρίζεται ο Μελανσόν. «Αυτά είναι απλά fake news της αριστεράς», εξήγησε ο Εμανουέλ Μακρόν. Φυσικά αναφέρθηκε στον πόλεμο στην Ουκρανία και στις εικόνες για φερόμενους μαζικούς τάφους που άφησαν πίσω τους οι Ρώσοι αποχωρώντας από περιοχές που είχαν καταλάβει γύρω από το Κίεβο. Επανέλαβε ότι αναμένονται νέες κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας, η οποία αποδεδειγμένα, είπε, έχει διαπράξει εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία.
Το κυβερνητικό περιβάλλον δεν κρύβει πλέον την ανησυχία του και πρώτος ο πρώην πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ που υποστηρίζει τον Μακρόν εξέφρασε ξεκάθαρα τους φόβους του με δηλώσεις στην εφημερίδα «Λε Παριζιέν»: «Ναι, η Μαρίν Λεπέν θα μπορούσε να νικήσει στις προεδρικές» δήλωσε, εκτιμώντας παράλληλα ότι «το πρόγραμμά της είναι επικίνδυνο».
Η προεκλογική εκστρατεία στη Γαλλία ολοκληρώνεται τα μεσάνυχτα της ερχόμενης Παρασκευής. Ο ακροδεξιός υποψήφιος για την προεδρία Ερίκ Ζεμούρ, ο οποίος είναι τέταρτος ή πέμπτος στις δημοσκοπήσεις, επενδύει σταθερά στη ρητορική κατά της μετανάστευσης, υποσχόμενος να εκδιώξει ένα εκατομμύριο αλλοδαπούς εάν εκλεγεί. Η κεντροδεξιά υποψήφια Βαλερί Πεκρές, η οποία κινείται στα ίδια ποσοστά με τον Ζεμούρ, ζητά από τους ψηφοφόρους να εξεγερθούν για να αποφύγουν έναν δεύτερο γύρο μεταξύ της Λεπέν και του Μακρόν, ενώ η Αν Ινταλγκό του Σοσιαλιστικού Κόμματος, που επί του παρόντος μαραζώνει δημοσκοπικά, εκλιπαρεί για τη στήριξη της «αριστερής οικογένειας» της Γαλλίας.