ΑΘΗΝΑ
17:01
|
26.04.2024
Η αδελφή του Κιμ Γιονγκ Ουν προειδοποιεί ότι η Βόρεια Κορέα δεν θα διστάσει, αν προκληθεί, να κάνει χρήση του πυρηνικού της οπλοστασίου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η ισχυρή και με μεγάλη επιρροή αδελφή του ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν της Βόρειας Κορέας προειδοποίησε τη Νότια Κορέα ότι οι πυρηνικές δυνάμεις της χώρας της θα «αφανίσουν» τον νοτιοκορεατικό στρατό σε περίπτωση προληπτικής επίθεσης. Η Κιμ Γιο Γιονγκ διευκρίνισε ότι η Βόρεια Κορέα δεν θέλει τον πόλεμο, αλλά εάν η Νότια Κορέα επιλέξει την ένοπλη σύρραξη ή εάν εξαπολύσει προληπτικό πλήγμα τότε οι πυρηνικές δυνάμεις της Λαϊκής Δημοκρατίας θα ενεργοποιηθούν και θα την πλήξουν.

Η Κιμ Γιο Γιονγκ, η οποία κατέχει υψηλόβαθμες θέσεις στην κυβέρνηση και στο κυβερνών κόμμα, απάντησε σε «προκλητικό» σχόλιο του υπουργού Άμυνας της Νοτίου Κορέας. Ο Νοτιοκορεάτης υπουργός και στρατηγός εν αποστρατεία Σα Γουκ, δήλωσε την περασμένη Παρασκευή ότι η Σεούλ έχει διάφορους πυραύλους με βεληνεκές, ακρίβεια και ισχύ που της δίνουν τη δυνατότητα «να πλήξει οποιονδήποτε στόχο στη Βόρεια Κορέα». Η Κιμ Γιο Γιονγκ χαρακτήρισε την εν λόγω δήλωση «μεγάλο λάθος» ενώ χαρακτήρισε τον υπουργό Άμυνας της Νοτίου Κορέας «τον κλασικό τύπο του ταραξία».

Η ανταλλαγή τέτοιου τύπου δηλώσεων μεταξύ αξιωματούχων των δύο πλευρών της κορεατικής χερσονήσου είναι συνήθης αλλά και συνάμα ενδεικτική της έντασης καθώς η Πιονγκγιάνγκ έχει πολλαπλασιάσει τις δοκιμές πυραύλων από την αρχή της χρονιάς. Αξιωματούχοι στη Σεούλ και την Ουάσινγκτον φοβούνται ότι η Βόρεια Κορέα ετοιμάζεται να ξαναρχίσει τις δοκιμές πυρηνικών όπλων, τις οποίες είχε αναστείλει το 2017, καθώς οι διαπραγματεύσεις για την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου έχουν περιέλθει σε αδιέξοδο.

«Αν η Νότια Κορέα εισβάλει ακόμη κι ένα εκατοστό στη Βόρεια Κορέα», πρόσθεσε η Κιμ Γιο Γιονγκ, θα βρεθεί αντιμέτωπη με μια «αδιανόητα φρικτή καταστροφή» καθώς οι πυρηνικές δυνάμεις της Πιονγκγιάνγκ θα κάνουν το καθήκον τους.  «Δεν πρόκειται απλά για μια απειλή. Αυτή είναι μια λεπτομερειακή εξήγηση της αντίδρασής μας σε περίπτωση οποιαδήποτε αψήφιστης στρατιωτικής ενέργειας από τη Νότια Κορέα», συνέχισε η Βορειοκορεάτισσα, τονίζοντας πως η Σεούλ μπορεί να αποφύγει αυτή τη μοίρα εγκαταλείποντας τις «ονειροφαντασίες» πως θα εξαπολύσει προληπτική επίθεση εναντίον του κράτους της Βόρειας Κορέας, που διαθέτει πυρηνικό οπλοστάσιο.

Η Βόρεια Κορέα δείχνει να θέλει να εντείνει την πίεση προς τη Σεούλ λίγες εβδομάδες πριν ο νέος συντηρητικός πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Γιουν Σουκ-γέολ, αντικαταστήσει τον φιλελεύθερο, Μουν Τζάε-ιν, ο οποίος έκανε κάποιες προσπάθειες προσέγγισης με την Πιονγκγιάνγκ επί προεδρίας Τραμπ στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Μουν συναντήθηκε με τον Κιμ Γιονγκ Ουν τρεις φορές το 2018 και άσκησε μεγάλη πίεση προκειμένου να πραγματοποιηθεί η πρώτη σύνοδος κορυφής του ηγέτη της Βόρειας Κορέας με τον Ντόναλντ Τραμπ τον Ιούνιο του ίδιου έτους. Η δεύτερη σύνοδος κορυφής Τραμπ-Κιμ το 2019 κατέληξε σε αποτυχία λόγω διαφωνιών για την ελάφρυνση των κυρώσεων ενώ η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν έδειξε ενδιαφέρον για την αναζωπύρωση των συνομιλιών.

Ο Γιουν, ο οποίος θα ορκιστεί στις 9 Μαΐου, έχει δεσμευτεί να θωρακίσει την άμυνα της χώρας του έναντι των βορειοκορεατικών πυραυλικών επιθέσεων, αλλά δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο επιστροφής στον διάλογο με τον Κιμ Γιονγκ Ουν. Κάποιοι αναλυτές εκτιμούν ότι η Πιονγκγιάνγκ θα συνεχίσει να «προκαλεί» την Ουάσινγκτον το επόμενο διάστημα διεξάγοντας πυραυλικές δοκιμές, κυρίως στα ανοιχτά της Ιαπωνίας.

Μάλιστα εκτιμούν ότι η πιο πιθανή ημερομηνία για μια τέτοια «πρόκληση» θα είναι η 15η Απριλίου, ανήμερα της 110ης επετείου της γέννησης του ιδρυτή του βορειοκορεατικού καθεστώτος και παππού του νυν προέδρου, Κιμ Ιλ Σουνγκ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Τρένο με δυτικό οπλισμό κατέστρεψαν τα ρωσικά στρατεύματα στην περιοχή του Ντονιέτσκ

Άπρακτοι επέστρεψαν από το Ισραήλ οι Αιγύπτιοι διαπραγματευτές…

Τέμπη: Προανακριτική για το μπάζωμα θα ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ

Παραδόθηκε το πόρισμα του υπ. Εσωτερικών για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων αποδήμων

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα