ΑΘΗΝΑ
18:31
|
25.04.2024
Στα σκαριά είναι η επιβολή εμπάργκο σε ρωσικό άνθρακα, ξυλεία, κβαντικοί υπολογιστές έως και η απαγόρευση του ελλιμενισμού πλοίων με πολλές εξαιρέσεις.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την επιβολή νέας δέσμης μέτρων που καλύπτουν μία ευρεία γκάμα υπηρεσιών και προϊόντων σχεδιάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή της ΕΕ σε βάρος της Ρωσίας δείχνοντας πως είναι διατεθημένη για κλιμάκωση της σύγκρουσης.

Σε δηλώσεις που έκανε νωρίς το απόγευμα η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν φαίνεται πως ο επόμενος γύρος κυρώσεων (εάν βεβαίως γίνει δεκτός από όλες τις χώρες-μέλη) θα αφορά την επιβολή εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού άνθρακα (που μπορεί να επιφέρει στη Ρωσία απώλειες 4 δισ. ευρώ ετησίως), την πλήρη απαγόρευση συναλλαγών σε τέσσερις βασικές τράπεζες συμπεριλαμβανομένης της δεύτερης μεγαλύτερης στη Ρωσία, της VTB, απαγόρευση του ελλιμενισμού ρωσικών πλοίων και πλοίων σε λιμάνια της ΕΕ πλην των σκαφών που μεταφέρουν αγροτικά προϊόντα και τρόφιμα ή ανθρωπιστική βοήθεια και ενέργεια. Επιπροσθέτως, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει την απαγόρευση των ρωσικών και λευκορωσικών οδικών μεταφορών, κίνηση η οποία μπορεί να περιορίσει δραστικά τις επιλογές της ρωσικής βιομηχανίας στην απόκτηση αγαθών σύμφωνα με την Φον ντερ Λάιεν.

Σαν πρόσχημα για την κλιμάκωση της γεωπολιτικής αντιπαράθεσης με τη Ρωσία μέσω της παρουσίασης του σχεδιαζόμενου πέμπτου πακέτου κυρώσεων η Πρόεδρος της Κομισιόν ανέφερε τον «σκληρό και ανηλεή πόλεμο κατά των αμάχων της Ουκρανίας» λέγοντας πως «πρέπει να ασκηθεί υπέρτατη πίεση σε αυτό το κρίσιμο σημείο».

εραιτέρω στοχευμένες απαγορεύσεις εξαγωγών αξίας 10 δισ. ευρώ σε σημαντικούς τομείς για τη Μόσχα με στόχο την υποβάθμιση βιομηχανικής ικανότητας της Ρωσίας συμπεριλαμβάνονται στα νέα πιθανά περιοριστικά μέτρα.
Επίσης, η Πρόεδρος της Κομισιόν κάνει λόγο για ειδικές νέες απαγορεύσεις στις εισαγωγές, αξίας 5,5 δισ. ευρώ, σε προϊόντα από ξύλο έως τσιμέντο, θαλασσινά και ποτά. Τέλος, αναφέρει ότι λαμβάνεται μια σειρά από πολύ στοχευμένα μέτρα, όπως η γενική απαγόρευση της ΕΕ για τη συμμετοχή ρωσικών εταιρειών σε δημόσιες συμβάσεις στα κράτη μέλη.
 «Εργαζόμαστε για πρόσθετες κυρώσεις, συμπεριλαμβανομένων των εισαγωγών πετρελαίου και εξετάζουμε ορισμένες από τις ιδέες που παρουσιάζονται από τα κράτη μέλη» κατέληξε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. 

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Οι Financial Times ανακαλύπτουν την ψεύτικη ανάπτυξη στην Ελλάδα

Νέα ειδική απεσταλμένη ανθρωπιστικών υποθέσεων των ΗΠΑ, η Λιζ Γκράντε

Ισπανία: Απόρριψη της υπόθεσης διαφθοράς της συζύγου του πρωθυπουργού Σάντσεθ

Τον ΚΟΣΜΟ ενόψει ευρωεκλογών παρουσίασε ο Πέτρος Κόκκαλης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα