ΑΘΗΝΑ
10:29
|
17.05.2024
Ο Βασίλι Νεμπένζια χαρακτήρισε σκηνοθετημένη πρόκληση τις ωμότητες στην ουκρανική πόλη Μπούτσα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τις κατηγορίες για την διάπραξη «εγκλημάτων πολέμου» από το ρωσικό στρατό στην Ουκρανία επιχείρησε να αποκρούσει απόψε σε ειδική συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που συγκάλεσε η Μόσχα ο Ρώσος πρέσβης στα Ηνωμένα Έθνη Βασίλι Νεμπένζια.

Μετά την ομιλία του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι μέσω τηλεδιάσκεψης στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ διαβεβαίωσε ότι τα ρωσικά στρατεύματα δεν στοχεύουν αμάχους, απορρίπτοντας τις κατηγορίες για κακοποίηση ως ψέματα. «Ακούσαμε για άλλη μια φορά ένα τεράστιο αριθμό ψεμάτων για τους Ρώσους στρατιώτες και τον ρωσικό στρατό» ανέφερε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας «κατάφωρες ασυνέπειες» σε αναφορές που εμφανίζονται σε ουκρανικά και δυτικά Μέσα Ενημέρωσης.

Επανέλαβε επίσης τον ισχυρισμό ότι τα πτώματα που βρέθηκαν από δημοσιογράφους στη Μπούτσα δεν ήταν εκεί όταν οι ρωσικές δυνάμεις έφυγαν από την πόλη, ένας ισχυρισμός που επιχειρήθηκε να διαψευστεί από το BBC με δορυφορικές φωτογραφίες.

Ο Ρώσος πρέσβης πρόσθεσε πως υπάρχουν αναντιστοιχίες και αντιφάσεις ανάμεσα στην εκδοχή για ό,τι τελικά συνέβη στην περιοχή που παρουσίασαν οι ουκρανικές αρχές και δυτικές χώρες.

Μεταξύ άλλων ο Ρώσος πρέσβης επισήμανε τα ακόλουθα:

  • Δεν υπήρχαν αναφορές για πτώματα μετά την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από την Μπούτσα. Η κατάσταση αποσύνθεσης των σορών δεν ανταποκρίνεται στο χρόνο που φέρεται πως βρέθηκαν οι σοροί των ανθρώπων στους δρόμους.
  • Οι κατηγορίες της Ουκρανίας κατά του ρωσικού στρατού δεν τεκμηριώνονται από κανένα στοιχείο.
  • Η Ρωσία διαθέτει εκατοντάδες, εάν όχι χιλιάδες, ανθρώπους έτοιμους να καταθέσουν για την σκληρότητα των Ουκρανών εθνικιστών σε βάρος τους.

Ο Βασίλι Νεμπένζια απηύθυνε και μία προειδοποίηση-«συμβουλή» προς τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι: «Να μην επιτρέψει η Δύση, που είναι έτοιμη να παλέψει μέχρι τον τελευταίο Ουκρανό, να πραγματοποιήσει τα σχέδιά της—πριν να είναι πολύ αργά. Ο ρωσόφωνος πληθυσμός πιστεύει σε εσάς, που έχετε αναλάβει να προστατεύσετε. Αλλά αυτές οι ελπίδες μάλλον δεν πέπρωται να επαληθευτούν».

Τι είπε ο Ζελένσκι

Μιλώντας νωρίτερα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ο Ουκρανός πρόεδρος εκτίμησε ότι «η λογοδοσία πρέπει να είναι αναπόφευκτη» για τη Ρωσία, κατηγορώντας στη συνέχεια το ρωσικό στρατό ότι διέπραξε «τα πιο τρομερά εγκλήματα πολέμου» από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Zelensky tells UN Security Council Russia has committed worst atrocities  since WWII | The Times of Israel

Έδειξε μάλιστα και ένα σύντομο βίντεο με καμένα, ματωμένα και ακρωτηριασμένα πτώματα, συμπεριλαμβανομένων και παιδιών, στο Ιρπίν, στη Ντιμέρκα, στη Μαριούπολη και στη Μπούτσα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Για το Μουσείο η πενθήμερη εργασία

Κοινή διακήρυξη Ρωσίας-Κίνας για ακόμη στενότερη στρατηγική σχέση

ΗΠΑ: Κυρώσεις με στόχο τη διατάραξη της στρατιωτικής συνεργασίας Ρωσίας-Βόρειας Κορέας

ΣΥΡΙΖΑ: Κατέθεσε πρόταση νόμου για το φορολογικό με μείωση στον ΕΝΦΙΑ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα