ΑΘΗΝΑ
21:23
|
02.05.2024
«Έπρεπε να συμβεί ένας πόλεμος που οδήγησε το φυσικό αέριο σε δεκαπλάσια τιμή για να γίνει προσωρινά πιο φθηνή η παραγωγή ενέργειας από το λιγνίτη».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την απόφαση της κυβέρνησης να αυξήσει μέσα στην επόμενη διετία την εξόρυξη και την παραγωγή ενέργειας από λιγνίτη κατά 50% ώστε να μειωθεί η εξάρτηση της Ελλάδας από το φυσικό αέριο ανακοίνωσε από την Κοζάνη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης όπου εγκαινίασε μεγάλο φωτοβολταϊκό πάρκο από τα ΕΛΠΕ.

Επικαλέστηκε την «τρέχουσα συγκυρία» δικαιολογώντας την ανάγκη για μία πιο «ευέλικτη» πολιτική τονίζοντας:  «Η νέα μονάδα της ΔΕΗ Πτολεμαΐδα 5 θα λειτουργήσει ως λιγνιτική μέχρι το 2028 και, αν χρειαστεί, θα παραμείνουν σε λειτουργία μονάδες όπως η Μελίτη και ο ‘Αγιος Δημήτριος 5. Θα αξιολογηθεί ανάλογα με τις ανάγκες, τη διαμόρφωση των τιμών και τη διαθεσιμότητα του φυσικού αερίου».

Είπε πως πρόκειται για προσωρινό μέτρο, σημειώνοντας πως όλες οι ευρωπαϊκές χώρες προχωρούν σε μικρές τροποποιήσεις του ενεργειακού τους σχεδιασμού για να εξασφαλιστούν απέναντι στα χειρότερα πιθανά σενάρια σε σχέση με την ασφάλεια τροφοδοσίας από φυσικό αέριο.

Επανέλαβε ότι η απόφαση για μείωση της λιγνιτικής παραγωγής ήταν και είναι σωστό μέτρο για περιβαλοντικούς αλλά και για οικονομικούς λόγους. Ο λιγνίτης όπως είπε, υπό κανονικές συνθήκες είναι πολύ ακριβότερος από το φυσικό αέριο λόγω των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Πρόσθεσε δε χαρακτηριστικά:

«Έπρεπε να συμβεί ένας πόλεμος που οδήγησε το φυσικό αέριο σε δεκαπλάσια τιμή για να γίνει προσωρινά πιο φθηνή η παραγωγή ενέργειας από το λιγνίτη. Ο λιγνίτης είναι λύση ανάγκης που έρχεται να υποκαταστήσει το συγκυριακά ακριβότερο και όχι εν αφθονία πλέον φυσικό αέριο. Οι φιλόδοξοι στόχοι για μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 55 % ως το 2030 και κλιματική ουδετερότητα το 2050 δεν τίθενται σε αμφισβήτηση».

Ο πρωθυπουργός στη συνέχεια κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση για υποκρισία και κροκοδείλια δάκρυα για τον λιγνίτη, θυμίζοντας ότι η απολιγνιτοποίηση δρομολογήθηκε εδώ και 10 χρόνια με σταδιακή απόσυρση των παλιών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής χωρίς να υπάρχει προετοιμασία για την μετά το λιγνίτη εποχή. Είναι μύθος, ανέφερε, η δήθεν βίαιη απολιγνιτοποίηση και ο διαθέσιμος φθηνός λιγνίτης.

Ισχυρίστηκε τέλος ότι είναι «εξασφαλισμένη και σίγουρη σε μόνιμη βάση» η ενεργειακή θωράκιση μας προσφέρουν οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας σε συνδυασμό με την αποθήκευση και την έξυπνη διαχείριση των δικτύων.

Αναφερόμενος στην επένδυση των ΕΛΠΕ για το φωτοβολταϊκό πάρκο που εγκαινιάστηκε σήμερα στην Κοζάνη έκανε λόγο για «ξεχωριστή ημέρα για τη Δυτική Μακεδονία και για έργο – ορόσημο για τη χώρα» που συμβολίζει τη «συνολική αλλαγή» στο ενεργειακό και παραγωγικό υπόδειγμα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο περί «ξένης επιρροής» στη Γεωργία ζητά Αρμοστής του ΟΗΕ

Το Σάο Τομέ και Πρίνσιπε ζητά επανορθώσεις για ηθική βλάβη από την Πορτογαλία

Κάρλα Μπρούνι: Κατέθεσε επί ώρες ως ύποπτη σε έρευνα που συνδέεται με τον Σαρκοζί 

Μπλακάουτ (ξανά…) στην Κένυα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα