ΑΘΗΝΑ
23:40
|
09.05.2024
Ουσίες όπως η ακεσουλφάμη Κ και η ασπαρτάμη, αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισης ορισμένων τύπων καρκίνου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Νέα έρευνα αποκαλύπτει τη σχέση τεχνητών γλυκαντικών ουσιών και με τον καρκίνο, πέρα από εκείνη που έχουν για την αύξηση παχυσαρκίας, ή την πρόκληση διαβήτη τύπου Β και καρδιαγγειακών παθήσεων.

Έρευνα που δημοσιεύτηκε στις 24 Μαρτίου στην επιστημονική επιθεώρηση για θέματα υγείας PLOS Medicine αναδεικνύει τη σχέση των τεχνικών γλυκαντικών στην εμφάνιση καρκίνου καθώς σε ανάλυση δεδομένων που αφορούν στοιχεία υγείας 100.000 ανθρώπων διαπιστώθηκε πως όσοι κατανάλωναν υψηλά επίπεδα ορισμένων γλυκαντικών, όπως η ακεσουλφάμη Κ και η ασπαρτάμη, παρουσίασαν μικρή αύξηση στον κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων τύπων καρκίνου, όπως ο καρκίνος του μαστού, του παχέος εντέρου, του στομάχου και του προστάτη.

Η ασπαρτάμη έχει την ιδιότητα να απενεργοποιεί τα γονίδια που συσχετίζονται με την ιδιότητα  των κυττάρων να αυτοκαταστρέφονται, όταν μετατρέπονται σε καρκινικά. Άλλα γλυκαντικά, όπως η σουκραλόζη και η σακχαρίνη, έχουν επίσης αποδειχθεί ότι βλάπτουν το DNA, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση του καρκίνου.

Αναφέρεται επίσης ότι ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου σε όσους κατανάλωναν τα υψηλότερα επίπεδα τεχνητών γλυκαντικών σε σύγκριση με εκείνους που κατανάλωναν τις χαμηλότερες ποσότητες ήταν μέτριος καθώς διαπιστώθηκε πως ήταν περίπου 13% υψηλότερος ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου κατά την περίοδο της μελέτης.

10 λόγοι για να αποφύγετε την ασπαρτάμη με κάθε κόστος! | Κλινικός  Διαιτολόγος MSc Θεσσαλονίκη
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

12 τραγούδια για την Παλαιστίνη

Το μήνυμα για τερματισμό του πολέμου στη Γάζα και λευτεριά στην Παλαιστίνη προσπαθούν να περάσουν μέσα από τη μουσική 12 γνωστοί καλλιτέχνες.
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα