ΑΘΗΝΑ
10:01
|
10.05.2024
Η πρώην σύμβουλος του Λευκού Οίκου κατέθεσε για τις πράξεις και τον ρόλο του πατέρα της, Ντόναλντ, στην επίθεση της 6ης Ιανουαρίου του 2021.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η κόρη του πρώην προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών και πρώην σύμβουλος του Λευκού Οίκου, Ιβάνκα Τραμπ, κατέθεσε ενώπιον της ειδικής εξεταστικής επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων, η οποία διερευνά τα γεγονότα που οδήγησαν στην πρωτοφανή εισβολή διαδηλωτών στο Καπιτώλιο, στις 6 Ιανουαρίου του 2021. Η 40χρονη Ιβάνκα Τραμπ κατέθετε για οκτώ ώρες απαντώντας κυρίως σε ερωτήσεις που αφορούσαν τον ρόλο που διαδραμάτισε ο πατέρας της πριν και κατά τη διάρκεια της επίθεσης.

Η Ιβάνκα Τραμπ θεωρείται ένα από τα άτομα που φέρονται να είχαν τότε προτρέψει τον Ντόναλντ Τραμπ να καταδικάσει δημοσίως τη βία στο Καπιτώλιο. Ο πρόεδρος της επιτροπής, Μπένι Τόμσον, δήλωσε ότι η Ιβάνκα Τραμπ απαντά στις ερωτήσεις χωρίς να υπεισέρχεται σε πολλές λεπτομέρειες και διευκρίνισε ότι προσήλθε οικειοθελώς. «Απαντά στις ερωτήσεις. Όχι με πολλά λόγια αλλά απαντά», είπε ο Μπένι Τόμσον εξηγώντας πως η Ιβάνκα Τραμπ ουδέποτε επικαλέστηκε την 5η Τροπολογία, το δικαίωμα, που παραχωρεί το Σύνταγμα των ΗΠΑ σε όλους τους πολίτες να μην καταθέτουν ή να μην κάνουν δηλώσεις που θα μπορούσαν να τους ενοχοποιήσουν.

Να σημειωθεί ότι μία εβδομάδα νωρίτερα κατέθεσε ενώπιον της ειδικής επιτροπής ο Τζάρεντ Κούσνερ, σύζυγος της Ιβάνκα Τραμπ και πρώην σύμβουλος στον Λευκό Οίκο επί προεδρίας Ντόναλντ Τραμπ. Δημοκρατικός γερουσιαστής και μέλος της ειδικής επιτροπής χαρακτήρισε την κατάθεση του Κούσνερ «εποικοδομητική και χρήσιμη» για το πώς εκτυλίχθηκαντην τα γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου.

Η επιτροπή έχει συγκεντρώσει καταθέσεις από σχεδόν 800 μάρτυρες. Ο αμερικανικός Τύπος αποκάλυψε επίσης ότι υπάρχει κενό σχεδόν οκτώ ωρών στο αρχείο των τηλεφωνικών κλήσεων του Λευκού Οίκου για την 6η Ιανουαρίου, ειδικά τις ώρες που οι διαδηλωτές εισέρχονταν στο Καπιτώλιο.

Σύμφωνα με την επιτροπή, ο Ντόναλντ Τραμπ ενδέχεται να χρησιμοποίησε ανεπίσημα κανάλια επικοινωνίας, για παράδειγμα προπληρωμένα κινητά που είναι πολύ δύσκολο να εντοπιστούν, κάτι που ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ έχει διαψεύσει κατηγορηματικά. Η ειδική εξεταστική επιτροπή πλησιάζει στην ολοκλήρωση της έρευνάς της και σκοπεύει να κάνει δημόσιες ακροάσεις τον Μάιο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

12 τραγούδια για την Παλαιστίνη

Το μήνυμα για τερματισμό του πολέμου στη Γάζα και λευτεριά στην Παλαιστίνη προσπαθούν να περάσουν μέσα από τη μουσική 12 γνωστοί καλλιτέχνες.
ΣΥΝΑΦΗ

Σήμερα το τελευταίο αντίο στον Φοίβο Ιωαννίδη

Να διεθνοποιήσουμε τα ελληνικά πανεπιστήμια: Η άλλη πλευρά του Ατλαντικού μας περιμένει

Καρατομήθηκε ο αρχηγός της κρατικής φρουράς Ουκρανίας

Αντιδρά το ΚΚΕ στη φιέστα Μητσοτάκη στο νοσοκομείο Αττικόν

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα