ΑΘΗΝΑ
11:16
|
20.04.2024
Αντιδράσεις από ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 και ΚΙΝΑΛ. Οργισμένες αναρτήσεις στο Twitter για τη συνεδρίαση της... ντροπής.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τον λόγο σε Έλληνα ομογενή που δήλωσε μαχητής του νεοναζιστικού τάγματος Αζόφ, έδωσε σήμερα ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κατά τη διάρκεια της σημερινής ομιλίας του προς την ελληνική Βουλή.

Στο μέσο περίπου της ομιλίας του ο κ. Ζελένσκι έδωσε τον λόγο σε δύο στρατιώτες λέγοντας: «Είμαι βέβαιος ότι με τη βοήθεια της Ελλάδας θα νικήσουμε. Ο χρόνος είναι η πιο κρίσιμη διάσταση. Μην ακούστε μόνο εμένα. Ακούστε δύο μαχητές».

Ο πρώτο από αυτούς συστήθηκε ως «Έλληνας στην καταγωγή» με το όνομα Μιχαήλ και μέλος του Τάγματος Αζόφ:

Απευθύνομαι σε εσάς σαν ελληνικής καταγωγής. Λέγομαι Μιχαήλ ο παππούς μου πολέμησε στον πόλεμο κατά των ναζιστών και τραυματίστηκε τρεις φορές. Εγώ γεννήθηκα στη Μαριούπολη και συμμετέχω στην άμυνα της πόλης από τους Ρώσους ναζιστές.

Δε θα μιλήσω για τις δυσκολίες που έχουμε όσοι συμμετέχουμε στην ουκρανική άμυνα μέσα από το τάγμα Αζόφ, αυτό είναι το χρέος μου έναντι της πόλης μου, το χρέος μου σαν άντρας, αλλά θα ήθελα να σας μιλήσω για τις καταστροφικές συνθήκες στις οποίες βρίσκεται η ειρηνική Μαριούπολη.

Πολύ μεγάλο κομμάτι της πόλης είναι Έλληνες και ελληνικής καταγωγής και πάντοτε η Ελλάδα ήταν πάντα στο πλευρό της. Σήμερα η Μαριούπολη έχει καταστραφεί κατά 90% από τους Ρώσους ναζιστές από τους καθημερινούς βομβαρδισμούς.
Από την 1η Μαρτίου η πόλη περικυκλώθηκε από τους Ρώσους ναζιστές και μείναμε κάποια στιγμή χωρίς νερό, ρεύμα και τρόφιμα. Συμπατριώτες έχουμε μία πόλη που ζουν χιλιάδες και όπου πεθαίνουν χιλιάδες γι’ αυτό και παρακαλούμε να μας βοηθήσετε».

Αντιδράσεις

Είναι άγνωστο μέχρι στιγμής αν η κυβέρνηση γνώριζε ότι εκτός από τον πρόεδρο Ζελένσκι θα έπαιρναν το λόγο και στρατιώτες και μάλιστα ένας νεοναζιστής. Σε κάθε περίπτωση αυτό που συνέβη θίγει βάναυσα το δημοκρατικό κύρος του ελληνικού κοινοβουλίου.

«Η ομιλία μελών του νεοναζιστικού Τάγματος Αζόφ στη Βουλή των Ελλήνων αποτελεί πρόκληση. Την απόλυτη ευθύνη φέρει ο πρωθυπουργός», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας μέσω twitter, συμπληρώνοντας ότι «Μίλησε για ιστορική ημέρα αλλά είναι ιστορική ντροπή. Η αλληλεγγύη στον ουκρανικό λαό είναι δεδομένη. Οι ναζί όμως δεν μπορεί να έχουν το λόγο στη Βουλή».

Σε δήλωσή της η γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Όλγα Γεροβασίλη στο περιστύλιο της Βουλής αποδοκίμασε την παρουσία και ομιλία του μαχητή του νεοναζιστικού τάγματος στη Βουλή, χαρακτηρίζοντάς την ως απαράδεκτη.

«Ακούσαμε σήμερα με σεβασμό και αλληλεγγύη το δημοκρατικά εκλεγμένο Πρόεδρο της Ουκρανίας, κ. Ζελένσκι, ο οποίος αντιστέκεται στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και δηλώνουμε τη συμπαράστασή μας. Από εκεί και μετά όμως, είναι απαράδεκτο ότι σήμερα στο ελληνικό Κοινοβούλιο απευθύνθηκε μαζί με τον Πρόεδρο Ζελένσκι, μέλος του Τάγματος Αζόφ. Σε λίγη ώρα έχουμε Διάσκεψη των Προέδρων και θα ζητηθούν εξηγήσεις από τον Πρόεδρο της Βουλής, τον κ. Τασούλα, αν ήταν ενημέρος, αν συμφώνησε. Διότι νομίζω ότι αυτό αποτελεί μεγάλο ατόπημα» ανέφερε η κ. Γεροβασίλη.

Όπως έγινε γνωστό οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης, Θοδωρής Δρίτσας, Γιάννης Γκιόλιας και Γιώργος Βαρεμένος αποχώρησαν από την αίθουσα σε ένδειξη διαμαρτυρίας μόλις πήρε το λόγο το μέλος του Τάγματος Αζόφ

«Ντράπηκε και η ντροπή σήμερα στη Βουλή και την ομιλία Ζελένσκι, με τα κόμματα του ΝΑΤΟικού τόξου να χειροκροτάνε τους ναζί του τάγματος Αζόφ, επειδή αυτό επιβάλλουν οι ΝΑΤΟικές οδηγίες και δεσμεύσεις. Απόλυτη δικαίωση για τη στάση του ΚΚΕ!», αναφέρεται σε σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ στο Τwitter. 

«Ο Πρόεδρος Ζελένσκι μόλις πρόσβαλε τη Βουλή των Ελλήνων δίνοντας βήμα σε ναζί μέλη του Τάγματος Αζόφ και, έτσι, υπονόμευσε τον αγώνα των Ουκρανών εναντίον του στρατού του Πούτιν. Το ΜέΡΑ25 είναι αλληλέγγυο στον Ουκρανικό Λαό, όχι στο Τάγμα Αζόφ που δίνει άλλοθι στον Πούτιν» ανέφερε μέσω twitter ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 του οποίου το κόμμα εκπροσωπήθηκε μόνο μέσω ενός βουλευτή στη συνεδρίαση, ο οποίος και αποχώρησε μόλις εμφανίστηκε ο μαχητής των Αζόφ.

Ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Κώστας Σκανδαλίδης είπε ότι η ομιλία Ζελένσκι ανέδειξε τον ηγέτη μιας χώρας που μάχεται υπέρ της ανεξαρτησίας και κυριαρχίας της, θέσε όμως και το ερώτημα στον Πρόεδρο της Βουλής, «εάν η παρέμβαση των δύο Ουκρανών, που έγινε στο ενδιάμεσο της ομιλίας του κ. Ζελένσκι, ήταν σε συνεννόηση με την ελληνική κυβέρνηση ή όχι. Δεν μου προξένησε καθόλου καλή εντύπωση. Ήρθαμε να ακούσουμε την τοποθέτηση του προέδρου Ουκρανίας και όχι την τοποθέτηση του οποιουδήποτε άλλου». είπε ο κ. Σκανδαλίδης.

Οργισμένες αναρτήσεις στο Twitter

Το ελληνικό Twitter έκπληκτο καταδικάζει την εμφάνιση μέλους του νεοναζιστικού Τάγματος Αζόφ στη Βουλή των Ελλήνων, το οποίο ζήτησε στρατιωτική, οικονομική και γενικά τη στήριξη όλων των Ελλήνων.



Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η κωμικοτραγική κατάσταση του Ισραήλ

Νέα κεφαλή για πυραύλους Κρουζ δοκίμασε η Βόρεια Κορέα

Μπιενάλε: Το Περίπτερο του Ισραήλ κλείνει για τους ομήρους αλλά όχι για τους νεκρούς Παλαιστίνιους

Στο Ντονιέτσκ βρέθηκε νεκρός ο Ράσελ Μπέντλεϊ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα