ΑΘΗΝΑ
11:02
|
16.04.2024
Αποκάλεσε το σχέδιο East Med κοστοβόρο, χρονοβόρο και μη οικονομικά βιώσιμο για να προωθήσει τα προφανή συμφέροντα του αμερικανικού LNG.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Κοστοβόρο, χρονοβόρο και μη οικονομικά βιώσιμο αποκάλεσε σήμερα από τη Λευκωσία η Αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών Βικτώρια Νούλαντ το σχέδιο του αγωγού East Med που επιδιώκει τη μεταφορά ισραηλινού και αιγυπτιακού ή και κυπριακού φυσικού αερίου στις αγορές της ΕΕ μέσω Κύπρου και Ελλάδας. Με τη δήλωσή της αυτή η Νούλαντ έδειξε την σαφή προτίμησή της στην ενεργειακή ομηρία της ΕΕ από τις αμερικανικές εταιρίες υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) και την Τουρκία, εφόσον βεβαίως καταστεί εφικτή η υλοποίηση ενός σχεδίου για τη δημιουργία τουρκο-ισραηλινού αγωγού που, επί του παρόντος, το Ισραήλ δεν δείχνει να θέλει ή να χρειάζεται.

Κατά τα άλλα, η Βικτώρια Νούλαντ, έπειτα από τη συνάντησή της το πρωί στο Προεδρικό Μέγαρο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, εκτίμησε ότι χώρες της περιοχής έχουν κατανοήσει ότι «η εξάρτηση από το ρωσικό πετρέλαιο και αέριο είναι κάτι εξαιρετικά κακό». Διαπίστωσε επίσης πως υπάρχει σύγκλιση στο ενδιαφέρον για διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας, ακόμα και καθώς εργαζόμαστε για τη μετάβαση στην «πράσινη ενέργεια».

Περί κυπριακού

Ερωτηθείσα αν κομίζει οποιεσδήποτε ιδέες των ΗΠΑ προς τις δυο πλευρές στην Κύπρο για να βοηθηθούν να προχωρήσουν στη διαδικασία για λύση του Κυπριακού, αρκέστηκε να πει μόνον πως πως «ενδιαφερόμαστε να ακούσουμε τις απόψεις τόσο στο βορρά όσο και στον νότο». Εξέφρασε δε την υποστήριξη των ΗΠΑ σε «Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, πράγματα που μπορούν να βελτιώσουν την οικονομία και στον βορρά και στον νότο του νησιού». «Αλλά πρωταρχικά αυτή είναι μια ευκαιρία να ακούσουμε εάν υπάρχει σύγκλιση απόψεων επί της οποίας μπορούμε να οικοδομήσουμε» πρόσθεσε.

Αναφερόμενη στη συνάντησή της αργότερα με τον Τουρκοκύπριο πρόεδρο της κατεχόμενης βόρειας Κύπρου, Ερσίν Τατάρ, είπε πως θα του μιλήσει για τη συνεχή στήριξη των ΗΠΑ στις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού «κατά ένα δικοινοτικό τρόπο, όπως πάντοτε υποστηρίζουμε διαχρονικά».

Η Νούλαντ εξέφρασε ακόμη μεγάλη ικανοποποίηση για την ισχυρή εταιρική σχέση των ΗΠΑ με την Κύπρο «σε αυτή την απόλυτα ζωτική στιγμή για τη δημοκρατία καθώς στεκόμαστε μαζί έναντι της βάναυσης επίθεσης του κ. Πούτιν στην Ουκρανία». Υπενθύμισε τέλος πως η Κύπρος «έχει παράσχει ανθρωπιστική υποστήριξη, έχει απαγορεύσει σε ρωσικά πολεμικά πλοία να βρίσκονται σε αυτή την περιοχή, έχει υποστηρίξει σθεναρά στην ΕΕ και παγκόσμια την κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, έχει υποδεχθεί Ουκρανούς εδώ».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Άλλο Ιράν, άλλο Βρετανία…

Κατάπιε τη γλώσσα του σήμερα ο Βρετανός ΥΠΕΞ όταν δημοσιογράφος τον ρώτησε τι θα έκανε εάν εχθρική χώρα βομβάρδιζε βρετανικό προξενείο.
ΣΥΝΑΦΗ

Παρουσιάστηκε το ψηφοδέλτιο του ΜέΡΑ25

Νεκροί άλλοι δύο Παλαιστίνιοι απόψε από επίθεση εποίκων στη Δυτική Όχθη

Νέες καταγγελίες Παλαιστινίων για βασανιστήρια από τον στρατό

Το ισραηλινό συμβούλιο πολέμου αποφάσισε επώδυνα αντίποινα κατά του Ιράν

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα