ΑΘΗΝΑ
17:54
|
20.04.2024
Παρατηρητές όλων των πλευρών την έχουν χαρακτηρίσει μια τολμηρή και μέχρι στιγμής επιτυχημένη στρατηγική — αν και όχι χωρίς κινδύνους.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ήταν ένας ισχυρισμός που τράβηξε  την προσοχή και έγινε πρωτοσέλιδο σε όλο τον κόσμο: Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν ότι είχαν ενδείξεις που υποδηλώνουν πως η Ρωσία μπορεί να ετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει χημικά όπλα στην Ουκρανία.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν το είπε αργότερα και δημόσια.

Ωστόσο, τρεις αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν στο NBC News αυτή την εβδομάδα ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις πως η Ρωσία έχει μεταφέρει χημικά όπλα κοντά στα σύνορα. Συμπλήρωσαν επίσης πως οι ΗΠΑ δημοσίευσαν τις συγκεκριμένες πληροφορίες ακριβώς για να αποτρέψουν τη Ρωσία να χρησιμοποιήσει αυτά τα όπλα!

 Πρόκειται για το τελευταίο παράδειγμα από μια πλειάδα περιπτώσεων όπου η κυβέρνηση Μπάιντεν έρχεται σε ρήξη με την έως πρόσφατα δεδομένη αμερικανική τακτική για τη διάδοση αποχαρακτηρισμένων πληροφοριών. Και το κάνει στοχεύοντας στη διεξαγωγή ενός «πολέμου πληροφοριών» εναντίον της Ρωσίας.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν έπραξε έτσι ακόμη και όταν οι πληροφορίες δεν ήταν διασταυρωμένες, είπαν οι αξιωματούχοι, για να κρατήσει «εκτός ισορροπίας» τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Συντονιζόμενες από το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, οι πρωτοφανείς ανακοινώσεις αμφίβολης πληροφόρησης ήταν τόσο συχνές και ογκώδεις, είπαν αξιωματούχοι, που οι υπηρεσίες πληροφοριών έπρεπε να αφιερώσουν περισσότερα μέλη του προσωπικού για να εργαστούν στη διαδικασία αποχαρακτηρισμού, «καθαρίζοντας» τις πληροφορίες ώστε να μην προδίδουν πηγές και μεθόδους.

Παρατηρητές όλων των πλευρών την έχουν χαρακτηρίσει μια τολμηρή και μέχρι στιγμής επιτυχημένη στρατηγική — αν και όχι χωρίς κινδύνους.

«Είναι η πιο εκπληκτική επίδειξη της παραπληροφόρησης ως οργάνου της κρατικής εξουσίας που έχω δει ή που έχω ακούσει από την κρίση των πυραύλων της Κούβας», είπε ο Τιμ Γουάινερ, συγγραφέας μιας ιστορίας της CIA το 2006 και του «The Folly and the Glory», μια ματιά στον ανταγωνισμό ΗΠΑ-Ρωσίας εδώ και δεκαετίες. «Σίγουρα έχει αμβλύνει και εκτονώσει τα όπλα παραπληροφόρησης του Κρεμλίνου».

Τέσσερις ημέρες πριν από το τέλος της κουβανικής κρίσης πυραύλων το 1962, οι ΗΠΑ δημοσίευσαν φωτογραφίες κατασκοπευτικού αεροπλάνου για να δείξουν ότι η Σοβιετική Ένωση είχε αναπτύξει πυρηνικούς πυραύλους κοντά στις ακτές της Φλόριντα. Η κυβέρνηση Μπάιντεν άρχισε να αποκαλύπτει δέσμες πληροφοριών σχετικά με τα σχέδια και τις προθέσεις του Πούτιν, όπως είπε, πριν ακόμη ξεκινήσει η εισβολή στην Ουκρανία.

Μόλις αυτή την εβδομάδα, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν στάθηκε στο βήμα του Λευκού Οίκου και διάβασε αυτό που οι αξιωματούχοι είπαν ότι ήταν αποχαρακτηρισμένες πληροφορίες, υποστηρίζοντας ότι η αποχώρηση της Ρωσίας από περιοχές γύρω από το Κίεβο δεν ήταν μια υποχώρηση, αλλά μια στρατηγική αναδιάταξη που σηματοδοτεί μια σημαντική επίθεση στην ανατολική και τη νότια Ουκρανία.

«Η ιδέα είναι να προλάβουμε και να διαταράξουμε τις τακτικές του Κρεμλίνου, να περιπλέκουμε τη στρατιωτική του εκστρατεία, να υπονομεύσουμε την προπαγάνδα της Μόσχας και να αποτρέψουμε τη Ρωσία από το να καθορίσει πώς γίνεται αντιληπτός ο πόλεμος στον κόσμο», τόνισε κυβερνητικός αξιωματούχος που γνωρίζει τη στρατηγική.

Η μεγαλύτερη επιτυχία της επίθεσης πληροφοριών των ΗΠΑ μπορεί να ήταν η καθυστέρηση της ίδιας της εισβολής κατά εβδομάδες ή μήνες, κάτι που οι αξιωματούχοι πιστεύουν ότι έκαναν με «ακριβείς προβλέψεις» ότι η Ρωσία σκόπευε να επιτεθεί. Μέχρι τη στιγμή που η Ρωσία μετέφερε τα στρατεύματά της, η Δύση παρουσίαζε ένα ενιαίο μέτωπο.

Ένας πρώην αξιωματούχος των ΗΠΑ είπε ότι αξιωματούχοι της κυβέρνησης πιστεύουν ότι η στρατηγική καθυστέρησε την εισβολή του Πούτιν από την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου έως τους Ολυμπιακούς Αγώνες και ότι η καθυστέρηση «αγόρασε» πολύτιμο χρόνο στις ΗΠΑ για να φέρουν τους συμμάχους τους στο ίδιο επίπεδο όσον αφορά τη ρωσική απειλή και τον τρόπο αντιμετώπισής της.

Ο διευθυντής της CIA, Ουίλιαμ Μπερνς, πρώην πρεσβευτής στη Ρωσία, είπε στους βουλευτες στο Κογκρέσο τον περασμένο μήνα ότι «όλα τα χρόνια που πέρασα ως διπλωμάτης καριέρας, είδα πάρα πολλές περιπτώσεις στις οποίες χάσαμε πληροφοριακούς πολέμους με τους Ρώσους». Τώρα, είπε, «με το να είμαστε προσεκτικοί σχετικά με αυτό, αφαιρέσαμε το πλεονέκτημα που χρησιμοποιεί συχνά ο Πούτιν». «Αυτό ήταν ένα πραγματικό όφελος, νομίζω, για τους Ουκρανούς», πρόσθεσε.

Η συγκεκριμένη πολιτική προπαγάνδας έχει αποσπάσει πλούσιους επαίνους ακόμη και από ορισμένους Ρεπουμπλικάνους.

Κατά καιρούς, η κυβέρνηση Μπάιντεν δημοσίευσε πληροφορίες στις οποίες είχε η ίδια μικρή εμπιστοσύνη ή για πράγματα που είναι πραγματικά απίθανα. Την περασμένη εβδομάδα, αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν στους δημοσιογράφους ότι είχαν πληροφορίες που υποδηλώνουν ότι ο Πούτιν παραπλανήθηκε από τους δικούς του συμβούλους, οι οποίοι φοβούνται να του πουν την αλήθεια. Αλλά όταν ο πρόεδρος Μπάιντεν ρωτήθηκε για την αποκάλυψη αργότερα μέσα στην ημέρα – αφού έγινε πρωτοσέλιδο σε όλο τον κόσμο – ήταν περισσότερο επιφυλακτικός. «Αυτό είναι ένα ανοιχτό ερώτημα. Υπάρχουν πολλές εικασίες», είπε ο Μπάιντεν στους δημοσιογράφους. «Αλλά φαίνεται να είναι.. –δεν το λέω με βεβαιότητα– φαίνεται να απομονώνεται».

«Ο βαθμός στον οποίο ο Πούτιν είναι απομονωμένος ή βασίζεται σε λανθασμένες πληροφορίες ή δεν μπορεί να επαληθευτεί», είπε ο Πολ Πίλαρ, ένας συνταξιούχος αξιωματικός των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ. «Δεν υπάρχει τρόπος να αποδείξεις ή να διαψεύσεις αυτά τα πράγματα», πρόσθεσε.

ΠΗΓΗ: Nbcnews.com

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Οι ΗΠΑ συμφωνούν να αποσύρουν στρατεύματα από τον Νίγηρα

Κινέζος ΥΠΕΞ: Η ένταξη της Παλαιστίνης στον ΟΗΕ θα διορθώσει μια ιστορική αδικία

Συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Τουρκίας και της Αιγύπτου

Το Ηνωμένο Βασίλειο επιστρέφει με δανεισμό λεηλατημένα αντικείμενα της Γκάνας μετά από 150 χρόνια

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα