ΑΘΗΝΑ
12:25
|
17.05.2024
Η πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής έβαλε στην θέση του τον Ζελένσκι επισημαίνοντάς του πως η Κύπρος έζησε την τουρκική εισβολή και ξέρει από πόνο...
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Έντονες αντιδράσεις στην πολιτική ηγεσία της Κύπρου προκάλεσε η σημερινή ομιλία του Ουκρανού Προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην Κυπριακή Βουλή μέσω τηλεδιάσκεψης καθώς δεν είπε ούτε μία λέξη κατά της τουρκικής εισβολής και κατοχής της βόρειας Κύπρου. Αντίθετα, επιχείρησε να δείξει πως στην παρούσα φάση δεν κρίνεται μόνο η μοίρα της Ουκρανίας και η εδαφική της ακεραιότητα αλλά η μοίρα ολόκληρης της ΕΕ.

Η ομιλία Ζελένσκι έγινε παρουσία του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη και μελών του υπουργικού συμβουλίου ενώ από την συνεδρίαση απουσίαζε το ΑΚΕΛ προς ένδειξη διαμαρτυρίας για την παρουσία ναζιστή “μαχητή” του νεοφασιστικού Τάγματος Αζόφ κατά τη διάρκεια του διαγγέλματος Ζελένσκι στην ελληνική Βουλή.

Μετά την ομιλία, εξερχόμενος της Ολομέλειας της Βουλής, και σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι ο Πρόεδρος της Ουκρανίας στην ομιλία του δεν καταδίκασε την εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης είπε:

«Μας ενοχλεί το γεγονός ότι δεν υπήρξε η οποιαδήποτε αναφορά. Οι αρχές δικαίου δεν διακρίνουν μεταξύ κρατών και να παραβιάζονται τα δικαιώματα των μεν αλλά να αγνοούνται τα δικαιώματα των άλλων.Αυτό που εμείς πράξαμε είναι το προς την διεθνή νομιμότητα καθήκον μας. Αν υπάρχουν άλλοι με ελαστικότερες συνειδήσεις ή που μπορεί να ανεχθούν ανάλογες πράξεις αρκεί να μην επηρεάζονται οι ίδιοι, αυτό είναι παντελώς ξένο προς τις αρχές που διέπει μια ευρωπαϊκή χώρα και ιδιαίτερα μια χώρα που βίωσε και βιώνει ακόμα μέχρι και σήμερα τα δεινά μιας εισβολής που στήθηκε ή αιτιολογήθηκε πάνω στα ίδια ακριβώς επιχειρήματα και πάνω στα ίδια, δυστυχώς, ανύπαρκτα γεγονότα».

Τι ζήτησε ο Ζελένσκι

Ο Πρόεδρος Ζελένσκι αφού ευχαρίστησε την Κύπρο για τη στάση αρχών και τη βοήθειά της, είπε ότι μπορεί η Κύπρος να ασκήσει πίεση προς την Ρωσία καθώς έχει ισχυρά εργαλεία για κάτι τέτοιο. Σας καλούμε, είπε, να κλείσετε όλα τα λιμάνια σας για ρωσικά πλοία και γιοτ.

Είπε επίσης ότι η Κύπρος μπορεί να αποφασίσει να παύσουν να υπάρχουν προνόμια και χρυσά διαβατήρια για Ρώσους εκτός και αν κάποιος αποδεχθεί ότι δεν είχε στόχο να βλάψει την Ουκρανία.

Τι είπε η πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής

Η Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου ανέφερε ότι η Κύπρος γνωρίζει καλά τι θα πει πόνος και προσφυγιά γιατί έζησε την τουρκική εισβολή με τις συνέπειές της να είναι ακόμη ορατές.

Είπε επίσης ότι η ιστορία μας προσφέρει διδάγματα καθώς και το `74 η Τουρκία με το πρόσχημα ότι είναι εγγυήτρια δύναμη εισέβαλε και ακόμη κρατεί παράνομα ευρωπαϊκό έδαφος.

Οι αναφορές της Αννίτας Δημητρίου στην τουρκική εισβολή προκάλεσαν αμηχανία στον Ουκρανό πρόεδρο που προτίμησε να διακόψει τη σύνδεση!

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ράφα: 13 ΥΠΕΞ καλούν το Ισραήλ να μην προχωρήσει σε ευρείας κλίμακας χερσαία επιχείρηση

ΗΠΑ: Σε δίωρη ανάκριση του FBI υποβλήθηκε ο Ισραηλινός ιστορικός Ιλάν Παπέ

Η Ισπανία αρνείται άδεια ελλιμενισμού σε πλοία που μεταφέρουν όπλα στο Ισραήλ

Στην Ελλάδα τη Δευτέρα 20/5 ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα