ΑΘΗΝΑ
07:55
|
19.05.2024
Η απόφαση ελήφθη από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ με 93 ψήφους υπέρ, 24 κατά και 59 αποχές.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την απομάκρυνση της Ρωσίας από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ ενέκριναν με 93 ψήφους υπέρ, 24 κατά και 59 αποχές οι 193 χώρες μέλη της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, οι αποφάσεις της οποίας δεν έχουν νομική δεσμευτική ισχύ. Ωστόσο στην προκειμένη περίπτωση η απόφαση τίθεται σε εφαρμογή επειδή αφορά την παύση συμμετοχής μίας χώρας-μέλους σε οργανισμό του ΟΗΕ σε ψηφοφορία όπου εξασφαλίζεται τουλάχιστον τα 2/3 των ψήφων (και στις οποίες δεν προσμετρώνται οι αποχές).

Το αιτιολογικό της απόφασης ήταν «κατάφωρες και συστηματικές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων» με αφορμή την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Η αναστολή συμμετοχής μίας χώρας μέλους του ΟΗΕ από διεθνή οργανισμό όπως το 47μελές Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είναι σπάνιο γεγονός. Η προηγούμενη τέτοια περίπτωση ήταν αυτής της Λιβύης το 2011 με αφορμή την άσκηση βίας κατά αντικυβερνητικών διαδηλωτών σε βάρος της τότε κυβέρνησης του Προέδρου Μουαμάρ Καντάφι.

Στο σκεπτικό της απόφασης εκφράζεται «βαθιά ανησυχία» για την συνεχιζόμενη «ανθρωπιστική κρίση και παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων» στην Ουκρανία βάση αναφορών για τέτοιες ενέργειες από τη μεριά της Ρωσίας.

Νωρίτερα το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών είχε προειδοποιήσει ότι θα αντιμετωπιστεί ως «μη φιλική χειρονομία» η απόφαση χωρών να συμμετάσχουν σην διαδικασία είτε ψηφίζοντας ναι είτε απέχοντας από την ψηφοφορία.

Από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υιοθέτησε δύο αποφάσεις που καταδικάζουν τη ρωσική επίθεση, εκ των οποίων η μία είχε συγκεντρώσει 141 ψήφους και η άλλη 140.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η πρόεδρος της Γεωργίας άσκησε βέτο στο νομοσχέδιο για τους «ξένους πράκτορες»

Λαβρόφ: Η Ευρώπη δεν θα είναι εταίρος της Ρωσίας για τουλάχιστον μία γενιά

Ηλιόπουλος: Ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει να κοροϊδεύει τον κόσμο

Ανδρουλάκης: «Χιλιάδες αγρότες είναι υπό ομηρία»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα