ΑΘΗΝΑ
00:04
|
20.09.2024
Η χώρα έχει διμερή σύμβαση με την Gazprom και κανείς δεν έχει λόγο στο πώς και αν αυτή θα τροποποιηθεί δηλώνει η Βουδαπέστη.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Ουγγαρία είναι έτοιμη να πληρώσει σε ρούβλια για το ρωσικό φυσικό αέριο, σπάζοντας την ομόφωνη άρνηση των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο σχετικό αίτημα της Μόσχας, όπως ανακοίνωσε, ο πρωθυπουργός της χώρας Βίκτορ Όρμπαν κατά τη διάρκεια χθεσινοβραδυνής του συνέντευξης.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας, Πέτερ Σίγιαρτο, ανέφερε νωρίτερα πως οι αρχές της ΕΕ δεν έχουν «κανένα ρόλο» να παίξουν στη συμφωνία προμήθειας φυσικού αερίου με τη Ρωσία, η οποία βασίζεται σε διμερή σύμβαση μεταξύ μονάδων της ουγγρικής κρατικής MVM και της Gazprom.

 Η πρόθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «να υπάρξει κάποιου είδους κοινή απάντηση από τις χώρες που εισάγουν ρωσικό αέριο» δεν θεωρήθηκε απαραίτητη, είπε ο Ούγγρος υπουργός, προσθέτοντας ότι έχουν υπογραφεί διμερή συμβόλαια «και κανείς δεν έχει λόγο στο πως εμείς θα τα τροποποιήσουμε».

Η Ουγγαρία, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου και πετρελαίου, υπέγραψε μια νέα μακροπρόθεσμη συμφωνία προμήθειας φυσικού αερίου πέρυσι, βάσει της οποίας η Gazprom αναμένεται να αποστέλλει 4,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως.

Η χώρα είναι ένα από τα λίγα κράτη  – μέλη της ΕΕ που απέρριψαν τις ενεργειακές κυρώσεις κατά της Μόσχας, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως αυτή η ανεξάρτητη στάση και η δέσμευση για την ασφάλεια του απρόσκοπτου εφοδιασμού των νοικοκυριών με φυσικό αέριο ήταν, σύμφωνα με αναλυτές, ένας από τους λόγους που ώθησαν το εκλογικό σώμα να στηρίξει για τέταρτη συνεχόμενη θητεία των πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν.

Ενώ η απαίτηση του Πούτιν έχει προκαλέσει αναταραχή σε πολλές από τις πρωτεύουσες της Ευρώπης, οι κυβερνήσεις της – οι οποίες κατά μέσο όρο βασίζονται στη Ρωσία για περισσότερο από το ένα τρίτο του φυσικού αερίου τους – συζητούν το θέμα με εταιρείες ενέργειας.

Τη Δευτέρα, η Σλοβακία δήλωσε ότι θα ενεργήσει από κοινού με την ΕΕ, ενώ η κυρίαρχη εταιρεία φυσικού αερίου της Πολωνίας PGNiG υποστήριξε ότι η αρχική της σύμβαση με την Gazprom που λήγει στο τέλος του τρέχοντος έτους είναι δεσμευτική και για τα δύο μέρη.

Η αυστριακή OMV και η ρωσική Gazprom είχαν αρχική επαφή για την πληρωμή για το φυσικό αέριο σε ρούβλια, δήλωσε εκπρόσωπος της OMV την Παρασκευή, αν και η κυβέρνηση στη Βιέννη είπε ότι δεν υπάρχει βάση για πληρωμή σε οποιοδήποτε άλλο νόμισμα εκτός από ευρώ ή δολάρια.

Εν τω μεταξύ, ο Πούτιν συζήτησε την επέκταση της οικονομικής συνεργασίας της Μόσχας με το Βελιγράδι, συμπεριλαμβανομένου του ενεργειακού τομέα, με τον Σέρβο ομόλογό του Αλεξάνταρ Βούτσιτς. Το συμβόλαιο της Σερβίας για το ρωσικό αέριο λήγει στις 31 Μαΐου. «Οι συνομιλίες για τη νέα σύμβαση πρέπει να ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατό», αναφέρεται σε δήλωση από το γραφείο του Βούτσιτς.

Ο μεγαλύτερος έμπορος φυσικού αερίου της Λετονίας, ο οποίος ανήκει κατά το ένα τρίτο στη Gazprom, ανέφερε επίσης ότι εξετάζει εάν θα πρέπει να πληρώσει σε ευρώ ή σε ρούβλια για το ρωσικό αέριο, αλλά εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας δήλωσε πως «η Λετονία δεν υποστηρίζει την πληρωμή σε ρούβλια και πρέπει να διατηρήσει μια κοινή προσέγγιση της ΕΕ».

Το Βίλνιους, τέλος, έχει δηλώσει ότι δεν θα εισάγει πλέον ρωσικό αέριο για να καλύψει τις εγχώριες ανάγκες της, καθιστώντας την Λιθουανία πρώτη χώρα στην Ευρώπη που διέκοψε πλήρως τις ρωσικές προμήθειες.

Με πληροφορίες από Reuters

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κυρώσεις ΗΠΑ για διευκόλυνση πληρωμών Ρωσίας και Β.Κορέας

Η νέα πρόταση Νετανιάχου ευτελίζει τις διαπραγματεύσεις, σύμφωνα με Παλαιστίνιο αξιωματούχο

Γιατί τώρα η νέα πρόταση από το Ισραήλ για εκεχειρία και ομήρους;

Ποινική διαδικασία εναντίον του προέδρου της Αργεντινής για «κλοπή» αεροπλάνου ξεκινά η Βενεζουέλα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα