ΑΘΗΝΑ
07:22
|
14.06.2026
Προηγήθηκε συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ-Τουρκίας στο περιθώριο της υπουργικής συνόδου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Προχωρούν καλά οι συνομιλίες Άγκυρας-  Ουάσινγκτον εκτίμησε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου συναντώντας στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, λόγω υπουργικής συνόδου, τον Αμερικανό ομόλογό του, Άντονι Μπλίνκεν. Και μάλλον δεν είχε άδικο καθώς ο Μπλίνκεν τον προσκάλεσε στις ΗΠΑ στις 18 Μάη προκειμένου να συζητήσουν την συγκρότηση ενός «στρατηγικού μηχανισμού» αποκλιμάκωσης διμερών εντάσεων και συνεγασίας.

Ο Τσαβούσογλου, μιλώντας μετά την υπουργική σύνοδο του ΝΑΤΟ, τόνισε με νόημα πως ο Πρόεδρος των ΗΠΑ πρότεινε στην (υποτίθεται «απομονωμένη») Τουρκία την συγκρότηση στρατηγικού μηχανισμού επίλυσης διμερών προβλημάτων δίνοντας έμφαση σε μία «θετική» τουρκο-αμερικανική ατζέντα.

Με λίγα λόγια, ο Τσαβούσογλου επιβεβαίωσε με τον τρόπο αυτό το βασικό αποτέλεσμα της συνάντησης που είχαν την Τρίτη στην Άγκυρα η Αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών Βικτώρια Νούλαντ (που χτες ήταν στην Αθήνα και σήμερα στην Λευκωσία) και ο Τούρκος ομόλογός της Σεντάτ Ονάλ.

Turkish MFA on Twitter: "Within the scope of the Türkiye-U.S. Strategic  Mechanism, the delegations led by ??Deputy Minister Ambassador Sedat Önal  and ?? Under Secretary of State for Political Affairs Victoria Nuland

Βέβαια ο Τσαβούσογλου παρατήρησε πως και στο παρελθόν είχαν γίνει παρόμοιοι «στρατηγικοί μηχανισμοί» όπως π.χ. στο Μανμπίτζ (παλιά Ιεράπολις) της βορειοανατολικής Συρίας αλλά απέτυχαν. Με αυτή την αφορμή ο Τσαβούσογλου επανέφερε την δυσαρέσκεια της Τουρκίας για την συνεχιζόμενη στενή συνεργασία του αμερικανικού στρατού με τους Σύρους Κούρδους μαχητές των οργανώσεων ΥPG και SDF.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Κίνα απειλεί τις ΗΠΑ με αντίμετρα μετά τη «μαύρη λίστα» για Alibaba και BYD

ΛΔ Κονγκό: Συγκρούσεις σε διαδήλωση κατά της παράτασης της προεδρικής θητείας

Διπλωματικός πυρετός: Αύριο η συμφωνία ΗΠΑ και Ιράν, λέει το Πακιστάν-Θα δούμε… απαντά η Τεχεράνη (upd)

Νέος διάδρομος Άγκυρας-Ριάντ: Συναγερμός στο Τελ Αβίβ για την παράκαμψη του Ισραήλ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα