Η Ουκρανία θα συνεχίσει να επιμένει να επιβληθεί πλήρες εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, δήλωσε ο Εξωτερικών της χώρας, Ντμίτρο Κουλέμπα προσερχόμενος στη Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, στην οποία θα πάρει μέρος.
Παράλληλα, επανέλαβε το αίτημα του Κιέβου να αποκλειστούν όλες οι ρωσικές τράπεζες από το σύστημα SWIFT, καθώς και να υπάρξει διαβεβαίωση ότι όλα τα λιμάνια θα κλείσουν για τα ρωσικά πλοία και τα ρωσικά αγαθά.
Ο Ντμίτρο Κουλέμπα σχολίασε πάντως ότι πριν από μία εβδομάδα οι κυρώσεις ήταν «πολύ πιο αδύναμες». Ερωτηθείς για τη στάση της Γερμανίας, σημείωσε ότι «έκανε ένα επαναστατικό βήμα στην αλλαγή της θέσης της από το να μη συμφωνεί να παρέχει όπλα στο να επιτρέψει ορισμένες προμήθειες». Ωστόσο, προσέθεσε πως θα μπορούσε να κάνει περισσότερα και ότι πλέον υπάρχει συνεργασία με την γερμανική κυβέρνηση στην παροχή επιπλέον εξοπλισμού.
«Το ζήτημα που με απασχολεί περισσότερο είναι η διάρκεια των διαδικασιών και της λήψης αποφάσεων στο Βερολίνο. Διότι το Βερολίνο έχει χρόνο, ενώ το Κίεβο δεν έχει» υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας.
«Η ατζέντα μου είναι απλή, περιλαμβάνει μόνο τρία πράγματα: όπλα, όπλα και όπλα» είπε χαρακτηριστικά.
«Είμαστε πεπεισμένοι ότι ο καλύτερος τρόπος για να βοηθηθεί η Ουκρανία είναι να της παρασχεθεί ό,τι είναι απαραίτητο για να νικήσει τον ρωσικό στρατό», επέμεινε ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας.
Συμπλήρωσε ότι οι Ουκρανοί ξέρουν πώς να πολεμούν, πώς να κερδίζουν, ωστόσο επανέλαβε ότι έχουν ανάγκη περισσότερα όπλα.
«Όσο περισσότερα όπλα λάβουμε και όσο πιο σύντομα φτάσουν στην Ουκρανία τόσες περισσότερες ζωές θα σωθούν, τόσο λιγότερες πόλεις και χωριά θα καταστραφούν και δεν θα υπάρξουν άλλες Μπούτσα», είπε.
Πέμπτο πακέτο κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας προανήγγειλε ο Μπορέλ
Η ΕΕ ενδέχεται να συμφωνήσει ένα πέμπτο πακέτο κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας, στο οποίο θα περιλαμβάνεται εμπάργκο στις εισαγωγές άνθρακα, ήδη από σήμερα ή αύριο, δήλωσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ.
«Ίσως σήμερα το απόγευμα ή αύριο, το αργότερο», δήλωσε ο Μπορέλ στους δημοσιογράφους προσερχόμενος στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών των χωρών μελών του ΝΑΤΟ.
Από την πλευρά της η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ επεσήμανε ότι προσκάλεσε τους ομολόγους της των χωρών του ΝΑΤΟ σε ένα άτυπο συνέδριο στο Βερολίνο τον Μάιο προκειμένου να συντονίσουν την απάντησή τους στον πόλεμο στην Ουκρανία.
Γ.Στόλτενμπεργκ: Άμεση η ανάγκη για επιπλέον στήριξη στην Ουκρανία
Το ΝΑΤΟ έχει ευθύνη να προστατεύσει και να υπερασπιστεί όλους τους συμμάχους, «γι’ αυτό από την εισβολή στην Ουκρανία έχουμε ενισχύσει την παρουσία στην ανατολική πτέρυγα», ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.
«Διαβεβαιώνουμε ότι δεν υπάρχει χώρος για παρανόηση, λάθος υπολογισμούς στη Μόσχα σχετικά με την ετοιμότητά μας να προστατεύσουμε και να υπερασπιστούμε όλους τους συμμάχους», σημείωσε ο κ. Στόλτενμπεργκ. Παράλληλα ανέφερε ότι οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ έχουν παράσχει στήριξη στην Ουκρανία για πολλά χρόνια εκπαιδεύοντας δεκάδες χιλιάδες ουκρανικά στρατεύματα και τώρα παρέχουν εξοπλισμό, ενώ συμπλήρωσε ότι υπάρχει άμεση ανάγκη για επιπλέον στήριξη της Ουκρανίας.
Β. Ζελένσκι: Η καθυστέρηση επιβολής εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο κοστίζει ζωές
Ο Oυκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι αξίωσε από τη Δύση να συμφωνήσει το ταχύτερο στην επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, υποστηρίζοντας πως η καθυστέρηση του μέτρου στοιχίζει σε Ουκρανούς τις ζωές τους.
Σε διάγγελμά του που μεταφορτώθηκε σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης τις πρώτες πρωινές ώρες, ο επικεφαλής του ουκρανικού κράτους είπε ακόμη πως θα συνεχίσει να επιμένει η Ρωσία να αποκλειστεί εντελώς από το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα,
Σύμφωνα με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, η Μόσχα βγάζει τόσο πολλά χρήματα από τις εξαγωγές αργού που δεν θεωρεί πως χρειάζεται να διαπραγματευτεί σοβαρά την αποκατάσταση της ειρήνης. Κάλεσε τον «δημοκρατικό κόσμο» να επιβάλει αμέσως εμπάργκο.
«Ορισμένοι πολιτικοί ακόμα δεν μπορούν να αποφασίσουν να περιορίσουν τη ροή των πετροδολαρίων και των πετροευρώ στη Ρωσία για να μη θέσουν σε κίνδυνο τις οικονομίες τους», είπε ο κ. Ζελένσκι, διαβεβαιώνοντας πάντως πως αναμένει ότι όντως θα επιβληθεί εμπάργκο.
«Το μόνο ερώτημα είναι πόσους ακόμη Ουκρανούς, άνδρες και γυναίκες, θα πρέπει να σκοτώσει ο ρωσικός στρατός ώστε εσείς, ορισμένοι πολιτικοί –ξέρουμε ποιοι είστε–, να βρείτε μέσα σας κάποια αποφασιστικότητα», πρόσθεσε.
Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πριν από έξι εβδομάδες ανάγκασε πάνω από 4 εκατομμύρια ανθρώπους να εγκαταλείψουν τη χώρα, κατέστρεψε πόλεις και έχει χιλιάδες θύματα, νεκρούς και τραυματίες.
Η Μόσχα λέει πως εξαπέλυσε την 24η Φεβρουαρίου αυτήν που αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» για να αποστρατιωτικοποιήσει και να «αποναζιστικοποιήσει» την Ουκρανία. Το Κίεβο και δυτικές κυβερνήσεις απορρίπτουν το σκεπτικό αυτό, μιλούν περί προσχημάτων για την εισβολή.
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έβαλε στο στόχαστρο ρωσικές τράπεζες και μέλη της ελίτ επιβάλλοντας νέες κυρώσεις χθες Τετάρτη. Ο κ. Ζελένσκι έκρινε ότι τα μέτρα αυτά είναι θεαματικά μεν, αλλά ανεπαρκή.
Πηγή: Euronews