ΑΘΗΝΑ
19:26
|
06.05.2024
Ένας αιωνόβιος καρχαρίας της Γροιλανδίας είναι το πρώτο περιστατικό στο είδος του που φέρεται να πέθανε από μηνιγγίτιδα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ένας αιωνόβιος καρχαρίας της Γροιλανδίας που βρέθηκε πρόσφατα σε παραλία της Κορνουάλης είναι το πρώτο περιστατικό στο είδος του που φέρεται να πέθανε από μηνιγγίτιδα.

Πιστεύεται ότι είναι η πρώτη απόδειξη της ασθένειας στο είδος, αλλά οι επιστήμονες λένε ότι είναι πολύ νωρίς για να το συνδέσουν με τους ανθρωπογενείς στρεσογόνους παράγοντες στο θαλάσσιο περιβάλλον, όπως είναι η ρύπανση.

Ο τεσσάρων μέτρων θηλυκός καρχαρίας ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά από έναν περιπατητή στις 13 Μαρτίου σε μια παραλία κοντά στην Penzance.

Αργότερα βρέθηκε επιπλέει στο νερό κοντά στην παραλία Newlyn Harbor από ένα τουριστικό σκάφος.

Πολύ λίγα είναι γνωστά για το πολύ σπάνιο είδος, που μπορεί να ζήσει πάνω από 400 χρόνια. Οι «καρχαρίες της βρίσκονται Γροιλανδίας» συνήθως 2,5χλμ. κάτω από την επιφάνεια των Αρκτικών και του Βόρειου Ατλαντικού Ωκεανού.

Είναι τα παλαιότερα ζωντανά σπονδυλωτά στη Γη και ένα από τα πιο μυστηριώδη πλάσματα στον πλανήτη.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η εγκεφαλική λοίμωξη εξηγεί γιατί ο καρχαρίας ήταν έξω από το φυσικό βιότοπο βαθέων υδάτων του, πράγμα που πιθανότατα προκάλεσε και τον θάνατό του.

Ο εγκέφαλός του ήταν ελαφρώς «αποχρωματισμένος και υπό συμφόρηση» με ένα υγρό, το οποίο περιείχε ένα είδος βακτηριδίων που ονομάζεται Pasteurella και οι εμπειρογνώμονες πιστεύουν ότι είναι πιθανό να προκαλέσουν την μηνιγγίτιδα.

Παρά το γεγονός ότι πιθανότατα γεννήθηκε αμέσως μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, το θηλυκό κήτος θεωρήθηκε ακόμα «νεαρό» από τους θαλάσσιους βιολόγους.

Ο μεταθανάτιος έλεγχος διεξήχθη από την ομάδα θαλάσσιας παθολογίας της Κορνουάλης, η οποία αποτελεί μέρος της Ζωολογικής Κοινωνίας του Προγράμματος Ερευνας του Λονδίνου (ZSL).

ΠΗΓΗ: Dailymail.co.uk

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

78 νεκροί και 105 αγνοούμενοι από τις πλημμύρες στη Βραζιλία

Ο καιρός σήμερα: Αίθριος σε όλη τη χώρα με μικρή άνοδο της θερμοκρασίας

Στους 228 ανέρχεται ο αριθμός των νεκρών από τις πλημμύρες στην Κένυα

ΗΠΑ: Αναμένεται το πιο θερμό καλοκαίρι των τελευταίων δεκαετίων

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα