ΑΘΗΝΑ
00:55
|
25.04.2024
Τηλεδιάσκεψη του πρωθυπουργού με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η εκταμίευση της πρώτης δόσης του Ταμείου Ανάκαμψης, ύψους 3,6 δισ. ευρώ, προς τη χώρα μας επιβεβαιώθηκε στην τηλεδιάσκεψη που είχαν ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Κομισιόν και επίτροπος Εμπορίου, Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Ο πρωθυπουργός επρόκειτο να βρεθεί κατ’ ιδίαν με τον Λετονό επίτροπο, όμως ο κ. Ντομπρόβσκις βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό και ακυρώθηκε η συνάντηση.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι με την πρώτη δόση των 3,6 δισ. ευρώ «ξεκινούν μεγάλα έργα σε όλη την επικράτεια της χώρας με έμφαση στην πράσινη οικονομία και την ενεργειακή μετάβαση» και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα ήταν μία από τις πρώτες χώρες που κατέθεσαν εθνικό σχέδιο ανάκαμψης.

Αναφερόμενος στη μεγάλη πρόκληση της ενεργειακής κρίσης, ο πρωθυπουργός σχολίασε πως κανένας εθνικός προϋπολογισμός δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος της. «Είναι καθοριστικής σημασίας να ληφθούν στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής μέτρα για τη στήριξη των ευρωπαϊκών νοικοκυριών. Τα προβλήματα αυτά αναζητούν πανευρωπαϊκής λύσεις» σημείωσε. 

Σχετικά με την έκρηξη του πληθωρισμού, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι «απειλεί την πορεία ανάκαμψης όλης της ευρωπαϊκής οικονομίας», ενώ αναφερόμενος στην ενεργειακή κρίση σχολίασε πως κανένας εθνικός προϋπολογισμός δεν μπορεί να σηκώσει μόνος του τα βάρη. «Είναι καθοριστικής σημασίας να ληφθούν στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής μέτρα για τη στήριξη των ευρωπαϊκών νοικοκυριών. Τα προβλήματα αυτά αναζητούν πανευρωπαϊκής λύσεις» υπογράμμισε.

Στην εκταμίευση της δόσης αναφέρθηκε και ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τον Οικονομικό Προγραμματισμό και τον Προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γιοχάνες Χαν, στα πλαίσια του 7ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, εξηγώντας ότι τα 1,6εκ. αφορούν σε Ευρωπαϊκές επιδοτήσεις, ενώ το υπόλοιπο ποσό καλύπτεται από δανεισμό μέσω του RRF.

«Αυτό που ζητάμε από την Ελλάδα είναι να γίνουν επενδύσεις σε ΑΠΕ, καθώς είναι ο μόνος τρόπος να ξεφύγουμε από ορυκτά καύσιμα και επενδύσεις στην αποδοτικότητα ενέργειας» ανέφερε ο Ευρωπαίος Επίτροπος και τόνισε τη σημασία της πρωτοβουλίας Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου για τη μεταφορά φυσικού αερίου,.

Ιδιαίτερη μνεία, τέλος, έκανε και στην ανάγκη επενδύσεων στην ψηφιακή μετάβαση.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Οι ΗΠΑ απειλούν το Πακιστάν για τις συμφωνίες με το Ιράν

Το σινικό κίνημα των κακοντυμένων εργαζομένων

Νέο πρόβλημα με αεροσκάφος της Boeing στο Γιοχάνεσμπουργκ

Ψηφίστηκαν οι αλλαγές στους δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε.

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα