ΑΘΗΝΑ
07:05
|
18.05.2024
Αλληλοκατηγορούνται Ουκρανοί και Ρώσοι για το ποιος εκτέλεσε την επίθεση.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Περισσότεροι από 50 άνθρωποι σκοτώθηκαν (μεταξύ των οποίων πέντε παιδιά) και πάνω από 100 τραυματίστηκαν στη διάρκεια πιθανώς ρωσικής επίθεσης με ρουκέτες στον σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης Κραματόρσκ στην ανατολική Ουκρανία.

Σύμφωνα με την εταιρία, ο σταθμός χρησιμοποιείται για την απομάκρυνση αμάχων, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν πως χτυπήθηκε από δύο ρουκέτες.

Άμεση ήταν η αντίδραση του Ουκρανού Προέδρου μετά τις πληροφορίες για την επίθεση.

«Χωρίς τη δύναμη και το θάρρος να πολεμήσουν μαζί μας στο πεδίο της μάχης, αυτοί (οι Ρώσοι) καταστρέφουν κυνικά τον άμαχο πληθυσμό. Αυτό είναι ένα κακό που δεν έχει όρια. Και αν δεν τιμωρηθεί, δεν θα σταματήσει ποτέ», ανέφερε μεταξύ άλλων σε ανάρτησή του στο facebook.

Διαψεύδει το Ρωσικό υπουργείο Άμυνας

Από την πλευρά του το Αρχηγείο Εδαφικής Άμυνας της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονιέτσκ, όπως αναφέρει το πρακτορείο Tass, υποστηρίζει ότι το χτύπημα έγινε με πυραυλικό σύστημα Tochka-U το οποίο δεν χρησιμοποιείται από τις δυνάμεις των αυτοανακυρηγμένων δημοκρατιών του Ντονμπάς ή τον Ρωσικό στρατό, αλλά από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις.

Επισήμως, και το ρωσικό υπουργείο Άμυνας διέψευσε τις δηλώσεις του Κιέβου σχετικά με την επίθεση αναφέροντας: «Οι δηλώσεις εκπροσώπων του εθνικιστικού καθεστώτος του Κιέβου σχετικά με την “επίθεση με ρουκέτα” που φέρεται να πραγματοποίησε η Ρωσία στις 8 Απριλίου στον σιδηροδρομικό σταθμό στο Κραματόρσκ, αποτελούν πρόκληση και δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Στις 8 Απριλίου, οι Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις δεν είχαν αποστολές στην πόλη και δεν είχαν προγραμματιστεί τέτοιες»

Το υπουργείο προσθέτει ότι οι τακτικοί πύραυλοι Tochka-U, τα θραύσματα των οποίων βρέθηκαν κοντά στον σιδηροδρομικό σταθμό σύμφωνα με το σχετικό υλικό που δημοσιεύτηκε από αυτόπτες μάρτυρες, χρησιμοποιούνται μόνο από τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας

«Στις 14 Μαρτίου 2022, μια μεραρχία της 19ης ταξιαρχίας πυραύλων των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας επιτέθηκε στο κέντρο του Ντονιέτσκ με παρόμοιο πύραυλο Tochka-U, με αποτέλεσμα 17 άνθρωποι να σκοτωθούν επί τόπου και άλλοι 36 άμαχοι να τραυματιστούν», ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα