ΑΘΗΝΑ
04:13
|
23.05.2024
Παρά το μπαράζ δυτικών κυρώσεων, η ισοτιμία ρουβλίου και δολαρίου ανέβηκε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2020.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε ενίσχυση της ισοτιμίας του ρωσικού νομίσματος έναντι δολαρίου και ευρώ φαίνεται πως οδηγεί η αιφνιδιαστική κίνηση της Κεντρικής Τράπεζας Ρωσίας για μείωση του βασικού επιτοκίου στο 17% από 20%, πριν από την προγραμματισμένη τακτική συνεδρίασή της στις 29 Απριλίου.

Έτσι, παρά το μπαράζ δυτικών κυρώσεων η ισοτιμία ρουβλίου και δολαρίου ανέβηκε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2020, μετά προφανώς και από την απρόσμενη μείωση του βασικού επιτοκίου της Κεντρικής Τράπεζας στη Μόσχα.

Σήμερα μετά τις 2.00 το μεσημέρι, το ρούβλι κέρδιζε 1,8% και η ισοτιμία του διαμορφωνόταν στα 74,42 ρούβλια ανά δολάριο, πλησιάζονταςστο χτεσινό υψηλό των 74, 2625 δολαρίων. Εναντι του ευρώ, η ισοτιμία του ρωσικού νομίσματος ενισχύθηκε περίπου 3% θάνοντας στα 79,10 ρούβλια ανά ευρώ, έχοντας για λίγο φθάσει στο επίπεδο των 79 ρουβλιών για πρώτη φορά από τον Ιούνιο του 2020.

Σύμφωνα με το Ρόιτερς το ρούβλι, που έχει ανακάμψει πλήρως από τις απώλειες που είχε μετά τον πόλεμο, στηρίζεται αφενός από το μεγάλο πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της χώρας και αφετέρου από τις υψηλές τιμές της Ενέργειας και άλλων εμπορευμάτων αλλά και από τον περιορισμό εκταμίευσης από τα κεφάλαια και τις αποταμιεύσεις στις τράπεζες (capital controls) .

Επιπλέον, οι εξαγωγικές επιχειρήσεις είναι υποχρεωμένες να μετατρέπουν το συνάλλαγμα που αποκτούν σε ρούβλια, ενώ η ζήτηση συναλλάγματος είναι περιορισμένη από την απαγόρευση αγοράς μετρητών σε δολάρια και ευρώ και από την προμήθεια 12% για την αγορά συναλλάγματος.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Δοκιμαστική πτήση Rafale με πύραυλο πυρηνικής γόμωσης…

Εγκύκλιο ΕΟΠΥΥ για εξαίρεση από την καταβολή 1 και 3 ευρώ για εξετάσεις

Νεκροί άλλοι τρεις Ισραηλινοί στρατιώτες και βίντεο με Ισραηλινές στρατιωτίνες ομήρους

Βόρεια Μακεδονία: Παραιτήθηκε ο αρχηγός του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, Κοβάτσεφσκι

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα