ΑΘΗΝΑ
07:25
|
20.04.2024
Σε τι οφείλεται η μετατροπή ενός κατά τις προβλέψεις διαδικαστικού δεύτερου γύρου των γαλλικών εκλογών σε ντέρμπι; Η νεοφιλελεύθερη έπαρση.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Πρόθεση ψήφου στον β’ γύρο των Γαλλικών Προεδρικών εκλογών του 2022, σε περίπτωση που περάσουν Μακρόν – Λε Πέν, από τον Ιανουάριο του 21 μέχρι πριν λίγες ημέρες (πηγή w/p)

Πάμε για έναν πολύ πιο ανταγωνιστικό δεύτερο γύρο γαλλικών εκλογών από ό,τι θα περίμενε κανείς μέχρι πριν λίγες εβδομάδες ακόμα. Και επειδή παρά τη συσπείρωση γύρω από τον υποψήφιο της αριστεράς Ζαν Λυκ Μελανσόν δύσκολα θα «προλάβει» να περάσει στη δεύτερη θέση στον πρώτο γύρο, ας δούμε ένα γράφημα για να εξετάσουμε για ποιο λόγο η εκλογική μάχη έγινε οριακή.

Το γράφημα δείχνει την πρόθεση ψήφου στον δεύτερο γύρο μεταξύ Μακρόν και Λεπέν από τον Γενάρη του 2021 μέχρι προχθές. Ο Μακρόν καθώς πλησίαζαν οι εκλογές διατήρησε μια διαφορά πάνω από δέκα μονάδες. Στις αρχές του χρόνου, φαίνεται πως η νέα έξαρση της Όμικρον – για την οποία έβρισε τους ανεμβολίαστους – δοκίμασε τις αντοχές των Γάλλων με αποτέλεσμα μια – μικρή πάντως – κάμψη. Μετά ήρθε η απειλή του πολέμου και η εισβολή στην Ουκρανία, όπως και ο έντονος διπλωματικός ρόλος που είχε αναλάβει, και τα ποσοστά του απέναντι στη Λεπέν στον δεύτερο γύρο άγγιξαν το 60%. (NB: το ’17 είχε κερδίσει τη Λεπέν 66 – 34, με σταθερή σχεδόν διαφορά 20+ μονάδων). Μέχρι τις 10 Μαρτίου περίπου. Εκεί η τάση αντιστρέφεται και τείνει πλέον να μηδενιστεί σχεδόν.

Τι συνέβη λοιπόν περί τις 10 Μαρτίου; Μα βγήκε ο Μακρόν και ανακοίνωσε το πρόγραμμά του το οποίο προέβλεπε αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης από τα 62 στα 65. Η προηγούμενη απόπειρά του να αυξήσει το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης (στα 64) είχε ηττηθεί από ένα μαζικότατο κίνημα, και αποσύρθηκε λίγο πριν ξεκινήσει η πανδημία. H ιδέα του Μακρόν είχε μικρή απήχηση: το 70% ήταν εναντίον, και το 63% προτιμούσε, αντ’ αυτού να αυξήσει την φορολογία των πλουσιοτέρων Γάλλων.

Ήδη η θητεία του είχε προκαλέσει ρήγματα. Τόσο με τη βίαιη καταστολή του κινήματος των Κίτρινων Γιλέκων, όσο και με τις παραβιάσεις των ατομικών δικαιωμάτων με αφορμή τα λοκ ντάουν, όσο και γιατί ακολούθησε μια πολιτική που του χάρισε τον χαρακτηρισμός «Πρόεδρος των πλουσίων». Αυτά πλέον αρχίζουν να τον στοιχειώνουν. Ακόμα και αν κερδίσει οριακά τις εκλογές αυτές το πολιτικό του κεφάλαιο θα έχει φθαρεί.

Έχοντας ανοίξει τόσα πολλά μέτωπα απέναντι στην αριστερά δεν προκαλεί εντύπωση πως οι αριστεροί προτιμούν να μην ψηφίσουν κανέναν στο δεύτερο γύρο. Κάτι για το οποίο η Liberation τον προειδοποιούσε από πέρυσι. Αλλά όπως ανέλυε και ο Φρανσέσκο Μάσσιμο στο Jacobin, o Μακρόν δεν τραβά απλά γιατί έχει κυβερνήσει πολύ κακά για την πλειονότητα των Γάλλων… Άλλωστε δεν θα έπρεπε να είναι ακριβώς είδηση πως οι νεοφιλελεύθερες «μεταρρυθμίσεις», οι μεταρρυθμίσεις εναντίον του κόσμου της εργασίας, δεν βοηθούν εκλογικά τους μεταρρυθμιστές…

Φωτογραφία: Σύνθημα – προειδοποίηση σε γαλλικό τοίχο το 2017

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο ρεαλισμός της εξουσίας και του πολέμου μπροστά σε διεθνές δίκαιο και δικαιοσύνη

Το διεθνές δίκαιο και οι διεθνείς θεσμοί όπως το Διεθνές Δικαστήριο που εξετάζει προσφυγή κατά του Ισραήλ, απέδειξαν πως βρίσκονται σε θέση αδυναμίας και ανικανότητας.

«Φτηνά, θυμωμένα, αποτελεσματικά»: Πώς τα επίγεια μη επανδρωμένα σκάφη ενσωματώθηκαν στη ζώνη του πολέμου

Ο ρωσικός στρατός δοκίμασε με επιτυχία τηλεκατευθυνόμενες πλατφόρμες μάχης στην ζώνη του πολέμου. Σε ποιες καταστάσεις μπορούν να είναι χρήσιμα τέτοια ρομπότ;
ΣΥΝΑΦΗ

Στο Ντονιέτσκ βρέθηκε νεκρός ο Ράσελ Μπέντλεϊ

Άδεια για την ιδιωτική σχολή ιατρικής στην Αθήνα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Νεαρός αυτοπυρπολύθηκε έξω από το δικαστήριο που δικάζει τον Τραμπ

Εργασιακό Γολγοθά αντιμετωπίζουν οι νέοι εργαζόμενοι λέει έρευνα του Eteron

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα