ΑΘΗΝΑ
02:33
|
24.09.2024
Τουλάχιστον 50 οι νεκροί, ανάμεσά τους πέντε παιδιά, σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές. Απαγόρευση κυκλοφορίας στην Οδησσό έως τη Δευτέρα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Για «έγκλημα πολέμου», για το οποίο θα πρέπει στο μέλλον η Ρωσία να λογοδοτήσει ενώπιον της Δικαιοσύνης, έκανε λόγο ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στο βραδινό διάγγελμά του προς τον ουκρανικό λαό μιλώντας για το πολύνεκρο χτύπημα στον σιδηροδρομικό σταθμό του Κραματόρσκ. Ο τελευταίος απολογισμός των θυμάτων από τις ουκρανικές αρχές ανεβάζει τους νεκρούς σε τουλάχιστον 50 ανάμεσά τους πέντε παιδιά. Δεκάδες επίσης είναι οι τραυματίες από την πυραυλική επίθεση στον σιδηροδρομικό σταθμό της ανατολικής Ουκρανίας, τον οποίο χρησιμοποιούν καθημερινά χιλιάδες άνθρωποι για να απομακρυνθούν από την περιοχή λόγω του πολέμου.

«Όπως η σφαγή στην Μπούτσα, όπως πολλά άλλα εγκλήματα πολέμου των Ρώσων, έτσι και το χτύπημα στον σταθμό του Κραματόρσκ πρέπει να συμπεριληφθεί στο κατηγορητήριο μιας δίκης που πρόκειται να γίνει», είπε ο πρόεδρος της Ουκρανίας στο διάγγελμά του και πρόσθεσε, «όλες οι προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας θα έχουν ως στόχο να εξιχνιάσουν κάθε λεπτό αυτής της επίθεσης: ποιος έκανε τι, ποιος έδωσε εντολές. Από πού προήλθε ο πύραυλος, ποιος τον μετέφερε, ποιος έδωσε την εντολή και πώς συντονίστηκε το χτύπημα».

Παράλληλα, ο κ. Ζελένσκι ζήτησε να υπάρξει μια αποφασιστική αντίδραση της διεθνούς κοινότητας μετά την πυραυλική επίθεση. «Αναμένουμε σθεναρή παγκόσμια αντίδραση σε αυτό το έγκλημα πολέμου», είπε. Επανέλαβε την αξίωση να επιβληθεί πλήρες εμπάργκο στη ρωσική ενέργεια και όλες οι ρωσικές τράπεζες να αποκλειστούν από το διεθνές χρηματοοικονομικό σύστημα. «Κάθε καθυστέρηση στην προμήθεια (…) όπλων στην Ουκρανία, κάθε άρνηση, μπορεί να σημαίνει μόνο ότι οι πολιτικοί αυτοί θέλουν να βοηθήσουν περισσότερο τη Ρωσία από ό,τι εμάς», πρόσθεσε ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους.

Ωστόσο, όπως αναφέρει σε tweet η ουκρανική εφημερίδα «Kyiv Independent» το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γερμανία σε κοινή τους ανακοίνωση ξεκαθάρισαν ότι δεν σκοπεύουν να στείλουν άρματα μάχης στην Ουκρανία. «Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον είπε σε κοινές δηλώσεις που έκανε με τον καγκελάριο της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, στις 8 Απριλίου ότι δεν «θα ήταν πρέπον» για τους Δυτικούς εταίρους να ανταποκριθούν σε όλες τις απαιτήσεις των Ουκρανών για τον οπλικό εξοπλισμό τους», αναφέρει η ανάρτηση στο Twitter.  

Η Μόσχα, από την πλευρά, διαψεύδει όλες τις κατηγορίες των Ουκρανών σχετικά με το χτύπημα στον σιδηροδρομικό σταθμό του Κραματόρσκ. Αξιωματούχος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας τόνισε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA ότι το είδος του όπλου που έπληξε τον σιδηροδρομικό σταθμό χρησιμοποιείται αποκλειστικά από τον ουκρανικό στρατό και ότι δεν είχε οριστεί κανένας στόχος για τον ρωσικό στρατό στην Κραματόρσκ χθες.

Καταγγελία για δολοφονίες στο χωριό Μακάριφ

Ο Βάντιμ Τόκαρ, ο δήμαρχος του χωριού Μακάριφ, περίπου 50 χιλιόμετρα δυτικά του Κιέβου, δήλωσε σε ουκρανικό τηλεοπτικό δίκτυο ότι 132 άμαχοι βρέθηκαν δολοφονημένοι.

Τα περισσότερα από τα πτώματα βρέθηκαν σε ομαδικούς τάφους, είπε ο αιρετός, κατηγορώντας για τους θανάτους των πολιτών αυτών τον ρωσικό στρατό. Ο δήμαρχος του Μακάριφ είπε ακόμη ότι το 40% του χωριού έχει καταστραφεί και ότι η ηλεκτροδότηση και η παροχή φυσικού αερίου έχουν κοπεί. Οι πληροφορίες αυτές είναι αδύνατο να επαληθευτούν με ανεξάρτητο τρόπο.

Στο μεταξύ, η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης, Ιρίνα Βερεστσούκ, ανακοίνωσε το πρωί του Σαββάτου ότι συμφωνήθηκε να ανοίξουν σήμερα 10 ανθρωπιστικοί διάδρομοι, εκ των οποίων ένας για τη Μαριούπολη, από τον οποίο οι πολίτες θα μπορούν να φύγουν με ιδιωτικά μέσα.

Η αντίδραση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Το υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ είναι «συγκλονισμένες» από την επίθεση με ρουκέτες σε σιδηροδρομικό σταθμό στην Ουκρανία ο οποίος ήταν γεμάτος με αμάχους που έφευγαν αντιμέτωποι με την απειλή μιας ρωσικής επίθεσης στα ανατολικά της χώρας.

«Είμαστε συγκλονισμένοι από την τελευταία (χρονικά) θηριωδία», δήλωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζαλίνα Πόρτερ στους δημοσιογράφους.

Απαγόρευση κυκλοφορίας στην Οδησσό

Απαγόρευση κυκλοφορίας επιβλήθηκε στην Οδησσό στην νότια Ουκρανία, η οποία θα ισχύσει μέχρι το βράδυ της Δευτέρας 11/4.  

Μετά τον βομβαρδισμό του σιδηροδρομικού σταθμού του Κραματόρσκ, «πλανάται η απειλή πυραυλικής επίθεσης στην Οδησσό, στις 10 Απριλίου 2022» ανακοίνωσε η τοπική στρατιωτική διοίκηση. «Για αυτό επιβάλλεται απαγόρευση κυκλοφορίας στην Οδησσό και την περιφέρειά της από τις 21.00 της 9ης Απριλίου μέχρι τις 6.00 της 11ης Απριλίου 2022», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Οι αρχές της περιφέρειας της Οδησσού δεν βλέπουν ενδείξεις ότι οι ρωσικές δυνάμεις προετοιμάζουν μια επιχείρηση απόβασης από τη Μαύρη Θάλασσα, όπως ανέφερε ένας εκπρόσωπος της περιφέρειας, ο Σέρχι Μπρατσούκ. Ενημερώνοντας διαδικτυακά τους δημοσιογράφους ο Μπρατσούκ επιβεβαίωσε επίσης ότι η περιοχή επλήγη από πυραύλους αργά το βράδυ της Πέμπτης και ότι υπάρχει άγνωστος προς το παρόν αριθμός θυμάτων.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Λίβανος: 356 νεκροί, 1.246 τραυματίες από τις ισραηλινές επιθέσεις- Νέα επιδρομή στη Βηρυτό (UPD)

Γεραπετρίτης για Ισραήλ, Λίβανο και Γάζα στο πρακτορείο Reuters

Αίγυπτος και Τουρκία κατά των ισραηλινών επιδρομών στο Λίβανο

Με ποινικό μητρώο ο τραυματίας της ένοπλης επίθεσης στο κέντρο της Αθήνας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα