ΑΘΗΝΑ
18:18
|
18.05.2024
Νέος γύρος στην κόντρα του Γάλλου προέδρου με τον Πολωνό πρωθυπουργό. Αφορμή τα τηλέφωνα των Μακρόν-Πούτιν για την εξεύρεση λύσης στην κρίση της Ουκρανίας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, αποκάλεσε τον πρωθυπουργό της Πολωνίας, Ματέους Μοραβιέτσκι, «έναν ακροδεξιό, αντισημίτη που απαγορεύει τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα στη χώρα του». Αφορμή για το ξέσπασμα του Μακρόν ήταν η νέα κριτική που δέχθηκε από τον πρωθυπουργό της Πολωνίας επειδή συνεχίζει να συνομιλεί με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Σύμφωνα με τον Μοραβιέτσκι ο Μακρόν συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις με τον Ρώσο ομόλογό του ενώ γνωρίζει ότι είναι «σαν να διαπραγματεύεται με τον Χίτλερ».

«Αυτές οι παρατηρήσεις είναι αβάσιμες και σκανδαλώδεις, αλλά δεν με εκπλήσσουν αφού ο κ. Μοραβιέτσκι υποστηριζόμενος από ένα ακροδεξιό κόμμα αναμειγνύεται στη γαλλική προεκλογική εκστρατεία» ,είπε ο Μακρόν σε γαλλικό τηλεοπτικό σταθμό υπογραμμίζοντας ότι ο Πολωνός πρωθυπουργός «υποδέχθηκε πολλές φορές την κυρία Λεπέν την οποία υποστηρίζει».

Την Κυριακή 10/4 οι Γάλλοι πολίτες προσέρχονται στις κάλπες για τον πρώτο των προεδρικών εκλογών στη χώρα.

Ο Μοραβιέτσκι δήλωσε προχθές ότι κανείς «δεν είχε διαπραγματευτεί ποτέ με τον Χίτλερ». Ο Μακρόν έχει δηλώσει πως συνομιλεί με τον Πούτιν επειδή του το ζητά ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι. «Είναι καθήκον μου να συνομιλώ με τον Πούτιν», είπε ο Μακρόν στη γαλλική εφημερίδα «Λε Παριζιέν» (Le Parisien) και πρόσθεσε, «δεν πρόκειται να σταματήσω, αυτό είναι που μας επιτρέπει ακόμα να διαπραγματευόμαστε με τη Ρωσία. Μιλώντας με τον Πούτιν και με τον πρόεδρο Ζελένσκι, μπορούμε να βοηθήσουμε. Κάποια στιγμή θα υπάρξει κατάπαυση του πυρός και θα πρέπει να οικοδομηθεί ειρήνη. Δεν μπορεί αυτό να γίνει χωρίς εγγυητή, η Γαλλία έχει δεσμευτεί να ένας από αυτούς τους εγγυητές».

Χθες Παρασκευή, η Πολωνία προχώρησε στην ανάκληση του πρέσβη της Γαλλίας με αφορμή τις δηλώσεις του Μακρόν στη γαλλική εφημερίδα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Λαβρόφ: Η Ευρώπη δεν θα είναι εταίρος της Ρωσίας για τουλάχιστον μία γενιά

Ηλιόπουλος: Ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει να κοροϊδεύει τον κόσμο

Ανδρουλάκης: «Χιλιάδες αγρότες είναι υπό ομηρία»

Σλοβακία: Η κατάσταση της υγείας του Φίτσο είναι σταθερή αλλά σοβαρή

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα