ΑΘΗΝΑ
07:36
|
26.05.2024
Για τη θέση του αντιπροέδρου στην εκλογική κούρσα ενάντια στον Ζαΐρ Μπολσονάρο προτείνει ο Λούλα τον πρώην αντίπαλό του.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την συμμαχία του με τον Τζεράλντο Αλκμίν, ιστορικό του αντίπαλο σε προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις για την προεδρία της Βραζιλίας, ανακοίνωσε χθες ο πρώην πρόεδρος Λούλα ντα Σίλβα.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Βραζιλίας (PSB) πρότεινε επίσημα τον Αλκμίν ως υποψήφιο αντιπρόεδρο και τώρα περιμένει την έγκριση του Εργατικού Κόμματος (PT) προκειμένου να οριστικοποιηθεί το δίδυμο που θα αντιμετωπίσει τον ακροδεξιό Ζαΐρ Μπολσονάρο, ο οποίος θα επιδιώξει την επανεκλογή του στις προεδρικές εκλογές του Οκτωβρίου.

Αν και η πρόθεση ψήφου είναι σαφώς ευνοϊκή για το δίδυμο Λούλα – Αλκμίν, η υποψηφιότητα του δεύτερου βρίσκει ισχυρή αντίσταση μεταξύ των εργαζόμενων και των ακτιβιστών, οι οποίοι βλέπουν με καχυποψία τις συντηρητικές τάσεις του πρώην κυβερνήτη του Σάο Πάολο.

Για πέντε δεκαετίες, ο Αλκμίν ήταν μέλος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (PSDB), το οποίο δημιουργήθηκε το 1988 ως κεντροαριστερός οργανισμός, αλλά έκτοτε έχει προσεγγίσει πιο νεοφιλελεύθερες θέσεις.

Το 2021, ωστόσο, ο 69χρονος πολιτικός αποχώρησε από τις τάξεις του PSDB για να ενταχθεί στους Σοσιαλιστές και να συμμαχήσει με τον Λούλα, από τον οποίο είχε ηττηθεί στις προεδρικές εκλογές του 2006.

«Είμαι βέβαιος ότι το Εργατικό Κόμμα θα εγκρίνει την υποψηφιότητά του για τη θέση του αντιπροέδρου… Αλκμίν, σε καλωσορίζουμε σαν παλιό σύντροφο στο αγαπημένο μας κόμμα», δήλωσε χθες ο Λούλα, προσθέτοντας ότι «η θέλησή μας είναι να ανοικοδομήσουμε τη Βραζιλία. Από εδώ και πέρα, είναι ο σύντροφος Αλκμίν και είμαι ο σύντροφος Λούλα».

Η ισορροπία μεταξύ των δύο πολιτικών, ωστόσο, δεν θα είναι εύκολη. Αυτή την εβδομάδα, για παράδειγμα, ο Λούλα κάλεσε τους πολίτες να διαδηλώσουν μπροστά από τα σπίτια των συντηρητικών βουλευτών που εμποδίζουν το δικαίωμα των γυναικών σε ασφαλή έκτρωση. Ο Αλκμίν, ένας «φλογερός» Καθολικός, σιώπησε για το ζήτημα, γεγονός που ερμηνεύτηκε ως ένα πρώτο τεστ σταθερότητας για το πιθανό εκλογικό δίδυμο.

Πηγή: Telesur

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Φιλιππίνες: Νεός Σταθμός επιτήρησης κοντά στην Ταϊβάν. Εντείνεται η στρατιωτικοποίηση

ΕΣΣΔ: Το φεμινιστικό κίνημα εντός του Κομμουνιστικού Κόμματος

Ερντογάν: Θα συνεχιστεί η πίεση προς το Ισραήλ εώς ότου τερματίσει τον πόλεμο

Δημοσκόπηση GPO: Τα ποσοστά των κομμάτων και ο αντίπαλος του Μητσοτάκη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα