ΑΘΗΝΑ
08:17
|
15.08.2022
Πότε έπαιξε το ΝΑΤΟ παραγωγικό ρόλο στην ειρήνη; Οι κυρώσεις δεν σταματούν τους πολέμους, οι κυρώσεις κάνουν τους λαούς να υποφέρουν. Όχι τους ολιγάρχες.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Με μια συγκλονιστική τοποθέτηση η Ιρλανδή ευρωβουλευτής, Κλερ Ντάλι, κατακεραυνώνει την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ για την πολιτική των κυρώσεων κατά της Μόσχας, η οποία οδηγεί στην οικονομική καταστροφή του λαού της Ουκρανίας και της Ευρώπης.

Η Ιρλανδή ευρωβουλευτής, μέλος της κοινοβουλευτικής ομάδας της ευρωπαϊκής Αριστεράς, Κλερ Ντάλι,  κατηγόρησε την ΕΕ ότι «πυροβολεί τον εαυτό της στα πόδια» επιβάλλοντας κυρώσεις στη Ρωσία και προειδοποίησε ότι ένα εμπάργκο στις ρωσικές εισαγωγές ενέργειας θα οδηγήσει σε «καταστροφικό πληθωρισμό, εκρηκτικό κόστος ενέργειας και ιστορική πτώση του βιοτικού επιπέδου» και όλα αυτά ενώ «η Ρωσία παραμένει απτόητη».

Απευθυνόμενη στο Ευρωκοινοβούλιο με μια συγκλονιστική ομιλία, η Ντάλι καταδίκασε τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν μέχρι στιγμής από το μπλοκ ως αναποτελεσματικές κατά του Κρεμλίνου και ενδεχομένως «καταστροφικές» για τους Ευρωπαίους. «Πώς η μη πώληση βουτύρου Kerrygold στη Ρωσία θα σώσει ζωές από την Ουκρανία; Πώς θα σταματήσει ο πόλεμος η αγορά ακάθαρτου αμερικανικού αερίου;» αναφώνησε, αναφερόμενη στο αμερικανικό υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) που προσφέρεται στους Ευρωπαίους αγοραστές από την Ουάσιγκτον, αν και με υψηλότερο κόστος από το προϊόν της Ρωσίας.

«Δεν θα το κάνουν, φυσικά, γιατί πουθενά οι κυρώσεις δεν κατόρθωσαν ποτέ να τερματίσουν μια στρατιωτική επίθεση ή να επιτύχουν την αλλαγή καθεστώτος», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Αυτό που έκαναν είναι να εξαπολύσουν οικονομική καταστροφή… που πληρώνουν όλο και περισσότερο οι πολίτες της Ευρώπης, αντιμετωπίζοντας μαζικές αυξήσεις των τιμών της ενέργειας, πληθωρισμό και καταστροφική πτώση του βιοτικού τους επιπέδου. Μιλάμε για πυροβολισμό στο πόδι».

Η ευρωβουλευτής έθεσε το εξής απλό ερώτημα: «Πότε το ΝΑΤΟ διαδραμάτισε παραγωγικό ρόλο για την επίτευξη της ειρήνης;», είπε και πρόσθεσε, «η ιστορία μάς έχει διδάξει ότι οι κυρώσεις δεν φέρνουν την ειρήνη. Οι κυρώσεις πλήττουν τους λαούς, όχι τους ολιγάρχες, τους λαούς. Όσο συνεχίζετε να εξοπλίζετε την Ουκρανία, τόσο μεγαλύτερη διάρκεια θα έχει ο πόλεμος, όλο και περισσότεροι Ουκρανοί θα πεθαίνουν. Μπορεί, αγαπητοί συνάδελφοι, να σας ακούγετε ριζοσπαστικό αλλά η απάντηση στον πόλεμο δεν είναι περισσότερος πόλεμος. Η απάντηση είναι η ειρήνη. Και η ειρήνη δεν επιτυγχάνεται με τα όπλα, αλλά με τη διπλωματία και τον διάλογο. Μοιραζόμαστε μια ήπειρο με τη Ρωσία, θα κάτσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία».  

Ενώ η Κομισιόν σχεδιάζει να μηδενίσει την εξάρτηση από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα έως το 2030, η πλειοψηφία των Ευρωβουλευτών θέλει το μπλοκ να προχωρήσει παραπέρα και ψήφισαν με 513-22 υπέρ του ψηφίσματος σήμερα, που ζητά συνολικό ενεργειακό εμπάργκο στη Ρωσία.

Αν και δεν ήταν δεσμευτικό, το ψήφισμα εγκρίθηκε ακόμη και όταν οι κυβερνήσεις σε όλη την Ευρώπη είπαν στους πολίτες τους να προετοιμαστούν για ενεργειακό δελτίο και απότομες αυξήσεις στο κόστος ζωής και αφού ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ έφτασε στο ιστορικό υψηλό του 7,5% τον περασμένο μήνα .

Στην πατρίδα της Ντάλι, την Ιρλανδία, ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε στο 14% τον Μάρτιο. Ο Υπουργός Περιβάλλοντος κάλεσε αυτή την εβδομάδα τους Ιρλανδούς πολίτες να κάνουν… γρηγορότερα ντους και να οδηγούν λιγότερο, για να αντισταθμίσουν το σπειροειδές ενεργειακό κόστος!

Η Ντάλι, γνωστή αγωνίστρια κατά του πολέμου, έχει καταδικάσει δημόσια τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν για την επίθεση στην Ουκρανία και καταδίκασε και την πολιτική της ΕΕ να εξοπλίζει το Κίεβο. «Η ΕΕ, αντί να προωθεί την ειρήνη και να ενεργεί προς το συμφέρον του λαού της Ευρώπης, των Ουκρανών, των πολιτών της ΕΕ και ναι, των Ρώσων πολιτών, έχει γίνει εργαλείο του ΝΑΤΟ και του στρατιωτικο-βιομηχανικού συγκροτήματος», είπε. «Θα πρέπει να αποκαταστήσουμε τον διπλωματικό μας ρόλο για την προώθηση της ειρήνης», κατέληξε. «Οτιδήποτε άλλο μας κάνει συνένοχους».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΤΡΑΠ: Μουσικό έγκλημα ή μουσική του εγκλήματος;

Σκληρό μήνυμα Ζαχάροβα προς τις ΗΠΑ

Ξεκινά η μεταφορά σιτηρών από την Ουκρανία για την Αφρική

Συναγερμός στο «Ελευθέριος Βενιζέλος»: Αεροπλάνο προσγειώθηκε βγάζοντας καπνούς

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα