Απομακρύνεται από την εξουσία ο πρωθυπουργός του Πακιστάν, Ιμράν Χαν, καθώς ηττήθηκε στην ψηφοφορία επί της πρότασης μομφής που κατέθεσε η πακιστανική αντιπολίτευση. Στην ψηφοφορία, η οποία διεξήχθη τα μεσάνυχτα, το Κοινοβούλιο του Πακιστάν με 174 υπέρ εκ των 342 βουλευτών τάχθηκε υπέρ της απομάκρυνσης του Ιμράν Χαν από τον πρωθυπουργικό θώκο, έπειτα από εβδομάδες πολιτικής κρίσης και μετά τις αποχωρήσεις εταίρων του κυβερνητικού συνασπισμού. Ο πρώην παίκτης του κρίκετ που φέρεται να ανήλθε στην εξουσία με τη βοήθεια των πακιστανικών ενόπλων δυνάμεων κατηγορείται για την επιδείνωση της οικονομίας και για αθέτηση των προεκλογικών του δεσμεύσεων.
Το Κοινοβούλιο θα εκλέξει νέο πρωθυπουργό και νέα κυβέρνηση. Η ψηφοφορία αναμένεται να πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα.
Κανένας πρωθυπουργός δεν ολοκλήρωσε ποτέ τη θητεία του στο Πακιστάν μετά την ανεξαρτησία της χώρας το 1947, αλλά ο Ιμράν Χαν είναι ο πρώτος που ανατρέπεται κατόπιν πρότασης δυσπιστίας.
Ο διάδοχός του στην ηγεσία της ισλαμικής δημοκρατίας των 220 εκατομμυρίων κατοίκων, που είναι εξοπλισμένη με πυρηνικά όπλα, αναμένεται να είναι ο Σεχμπάζ Σαρίφ, ηγέτης της Πακιστανικής Μουσουλμανικής Ένωσης (PML-N). Ο «διάδοχος» του Χαν θα παραμείνει στην εξουσία μέχρι τον Οκτώβριο του 2023 που θα διεξαχθούν εκλογές.
Σε ανάρτησή του στο Twitter ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Σεχμπάζ Σαρίφ δήλωσε ότι «επιτέλους το Κοινοβουλίου απελευθερώθηκε από μια σοβαρή κρίση» και πρόσθεσε: «Συγχαρητήρια στο έθνος του Πακιστάν και στη νέα αυγή που ξημερώνει».
Ο 69χρονος Χαν, διάσημος παίκτης του κρίκετ που οδήγησε την εθνική ομάδα στη μοναδική της νίκη στο Παγκόσμιο Κύπελλο το 1992, και ο οποίος έγινε πρωθυπουργός το 2018, έκανε τα πάντα για να παραμείνει στην εξουσία. Οι υποστηρικτές του αρνήθηκαν αρχικά την περασμένη Κυριακή η πρόταση μομφής να τεθεί προς ψήφιση και επέλεξαν να διαλύσουν το Κοινοβούλιο, για να προκηρύξουν πρόωρες εκλογές. Ωστόσο το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε όλη τη διαδικασία αντισυνταγματική, αποκατέστησε τη Βουλή και διέταξε την ψηφοφορία που οδήγησε στην αποχώρηση του Χαν.
Ο Ιμράν Χαν σε διάγγελμά του την περασμένη Παρασκευή δήλωσε ότι δεν θα αναγνωρίσει «μια εισαγόμενη κυβέρνηση» της αντιπολίτευσης υποστηρίζοντας μάλιστα ότι η ανατροπή είναι κομμάτι μιας υποκινούμενης από την Ουάσινγκτον «συνωμοσίας» επειδή το Πακιστάν δεν ακολουθεί τη Δύση στην πολιτικής της απέναντι στη Ρωσία και την Κίνα. Κατηγορία που διαψεύδεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Πολλοί πάντως είναι οι χρήστες στο Twitter που δεν μοιράζονται τη χαρά της αντιπολίτευσης για την καθαίρεση του Ιμράν Χαν.