ΑΘΗΝΑ
14:10
|
07.07.2024
Τα exit polls δείχνουν ότι ο Μακρόν συγκεντρώνει ποσοστό μεταξύ 27%-29%, ενώ η Λεπέν το 23%-24% των ψήφων. Μελανσόν: «Ούτε μία ψήφος στη Λεπέν».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μονομαχία ανάμεσα στον Εμανουέλ Μακρόν και την ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν δείχουν τα πρώτα exit polls των γαλλικών προεδρικών εκλογών, με τον απερχόμενο πρόεδρο να συγκεντρώνει το 28,1% των ψήφων στον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας και τη Λεπέν το 23,3% των ψήφων αντίστοιχα.

Γενικά, οι δημοσκοπήσεις εξόδου δείχνουν ότι ο Μακρόν συγκεντρώνει ποσοστό μεταξύ 27%-29%, ενώ η Λεπέν το 23%-24% των ψήφων. 

Τα επίσημα αποτελέσματα αναμένονται αργότερα το βράδυ.

Οι δύο ηγέτες με τα μεγαλύτερα ποσοστά θα αναμετρηθούν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία στις 24 Απριλίου. Όλα δείχνουν ότι ο προεδρικός υποψήφιος της αριστεράς Ζαν-Λυκ Μελανσόν αναμένεται να είναι ο ρυθμιστής της επόμενης εκλογικής μάχης που θα αναδείξει τον πρόεδρο της Γαλλίας.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του γαλλικού τηλεοπτικού σταθμού TF1 ο Εμανουέλ Μακρόν συγκεντρώνει το 28,6% των ψήφων έναντι 24,4 % της Μαρίν Λεπέν. Την τρίτη θέση καταλαμβάνει ο Ζαν-Λυκ Μελανσόν με 20%.  Αντιστοίχως, σύμφωνα με τον σταθμό Antenne 2 o Mακρόν λαμβάνει 28,1%, η Λεπέν 23,3% και ο Μελανσόν 20%. 

Νίκη Μακρόν δίνει η εφημερίδα Le Monde

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της εφημερίδας Le Monde ο Εμανουέλ Μακρόν συγκεντρώνει το 28,1% των ψήφων έναντι 23,3% της Μαρίν Λεπέν. Την τρίτη θέση καταλαμβάνει ο Ζαν-Λυκ Μελανσόν με 20,1%. 

O υποψήφιος της Αριστεράς Ζαν-Λυκ Μελανσόν, επικεφαλής της La France Insoumise, αναδεικνύεται ως ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης της γαλλικής αριστεράς με ποσοστό τουλάχιστον 20% των ψήφων. Ο Έρικ Ζεμούρ δείχνει να κατατάσσεται τέταρτος με ποσοστό περίπου 7,2% – και πολλοί από τους υποστηρικτές του είναι πιθανό να δανείσουν τις ψήφους τους στη Λεπέν στον δεύτερο γύρο.

Η δεξιά υποψήφια των Ρεπουμπλικανών, Βαλερί Πεκρές, με ποσοστό περίπου 5% βρίσκεται στην πέμπτη θέση. λαο το Σοσιαλιστικό Κόμμα, με υποψήφια τη δήμαρχο του Παρισιού Αν Ιλνταγκό συγκέντρωσε μόλις το 2% των ψήφων σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των exit poll.

«Για να μην πέσει η Γαλλία στο μίσος όλων εναντίον όλων, σας καλώ επίσημα να ψηφίσετε στις 24 Απριλίου κατά της ακροδεξιάς της Μαρίν Λεπέν», δήλωσε η Αν Ινταλγκό στους ψηφοφόρους της. «Μην ψηφίσετε τη Λεπέν», διεμήνυσε και ο Μελανσόν στους ψηφοφόρους της γαλλικής αριστεράς.

Η Μαρίν Λεπέν μετά την ανακοίνωση των exit poll, ευχαρίστησε τους ψηφοφόρους της, μίλησε για μια νέα ελπίδα στη Γαλλία και ζήτησε μια έντιμη συζήτηση σε αυτές τις περίπου δύο εβδομάδες που θα ακολουθήσουν μέχρι την Κυριακή της 24ης Απριλίου.

Στο στρατόπεδο του Εμανουέλ Μακρόν επικρατεί αισιοδοξία και μεγάλη ικανοποίηση για το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου.  

Η ατμόσφαιρα είναι τελείως διαφορετική στο στρατόπεδο του ακροδεξιού προεδρικού υποψηφίου, Ερίκ Ζεμούρ. Με απογοήτευση και χειροκρότημα οι οπαδοί του αντέδρασαν στο άκουσμα του ποσοστού του 7%.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κουτσούμπας: Οι ιμπεριαλιστές δεν είναι παντοδύναμοι

Ανδρουλάκης: Το επιτελικό κράτος είναι μια κλειστή ομάδα εξουσίας

Η Πολωνία υποχρέωσε τη Γερμανία ν’ αναγνωρίσει το «ναζιστικό» χρέος της

Άνοιξαν οι κάλπες για τον δεύτερο γύρο των εκλογών στη Γαλλία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα