ΑΘΗΝΑ
03:03
|
20.04.2024
Ο Ντράγκι έκλεισε άλλα 9 δισ. κ.μ. φ.α. από την Αλγερία και διμερή συνεργασία σε ΑΠΕ ενώ ετοιμάζει βαλίτσες και για άλλες χώρες της Αφρικής.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το σημερινό ταξίδι του Ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι στο Αλγέρι ήταν αρκετά αποδοτικό αλλά δεν θα είναι το μόνο με στόχο την εξασφάλιση επιπρόσθετων ενεργειακών πόρων για την ιταλική βιομηχανία και οικονομία ώστε να μειωθεί δραστικά η εξάρτηση από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες. Μέσα στις επόμενες βδομάδες και ιδιαίτερα μετά το Πάσχα των Καθολικών θα ακολουθήσουν ταξίδια και σε αφρικανικές χώρες που αναπτύσσουν με ραγδαίους ρυθμούς την παραγωγή Ενέργειας όπως είναι η ΛΔ Κονγκό, η Αγκόλα ή και η Μοζαμβίκη.

Ο Ντράγκι βέβαια δεν πήγε μόνος στο Αλγέρι αλλά ως επικεφαλής αντιπροσωπείας στην οποία συμμετείχαν «νευραλγικοί» υπουργοί όπως οι υπουργοί Εξωτερικών και Ενεργειακής Μετάβασης και κυρίως ο διευθύνων σύμβουλος της ιταλικής εταιρίας πετρελαίου και φυσικού αερίου ΕΝΙ που είναι «παρούσα» στην Αλγερία τα τελευταία 40 χρόνια καλύπτοντας το 31% των ενεργειακών αναγκών της Ιταλίας. Τον περασμένο Μάρτιο η ΕΝΙ στην Αλγερία εντόπισε νέα πολλά υποσχόμενα κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου τα οποία σκοπεύει να εκμεταλλευτεί άμεσα με την αλγερινή κρατική εταιρία Ενέργειας, Sonatrach, με την οποία σήμερα υπέγραψε συμφωνία για την επιπρόσθετη εισαγωγή 9 δις. κ.μ. φυσικού αερίου (πέρα από τα 29 δις. κ.μ. φυσικού αερίου που ήδη εισάγει η Ιταλία).

Στις πρώτες δηλώσεις που έκανε ο Ιταλός πρωθυπουργός μετά τη συνάντηση και την υπογραφή διμερούς ενεργειακής συμφωνίας με τον Αλγερινό πρόεδρο Αμπντελματζίντ Τεμπούν, ανακοίνωσε ότι βασικός στόχος ήταν η αύξηση της ενεργειακής συνεργασίας και η μείωση της εξάρτησης από τις εισαγωγές ρωσικών υδρογονανθράκων. Ανήγγειλε μάλιστα διακυβερνητική σύνοδο κορυφής στο Αλγέρι στις 18 και 19 Ιουλίου επισημαίνοντας ότι η κυβέρνησή του είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την Αλγερία και στην κατεύθυνση ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και «πράσινου υδρογόνου». Και συνέχισε:

«Θέλουμε να επιταχύνουμε την ενεργειακή μετάβαση και να δημιουργήσουμε ευκαιρίες για ανάπτυξη και απασχόληση… Αμέσως μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ανακοίνωσα ότι η Ιταλία θα κινηθεί γρήγορα για να μειώσει την εξάρτηση από το ρωσικό αέριο. Οι σημερινές συμφωνίες είναι μια σημαντική απάντηση σε αυτόν τον στρατηγικό στόχο, θα ακολουθήσουν και άλλες. Η κυβέρνηση θέλει να προστατεύσει τους πολίτες και τις επιχειρήσεις από τις συνέπειες της σύγκρουσης. Θέλω να ευχαριστήσω τους υπουργούς (σ.σ.Εξωτερικών) ντι Μάιο και (σ.σ.Ενεργειακής Μετάβασης) Τσινγκολάνι και την ΕΝΙ, για τη δέσμευσή τους σε αυτό το μέτωπο».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στο Ντονιέτσκ βρέθηκε νεκρός ο Ράσελ Μπέντλεϊ

Άδεια για την ιδιωτική σχολή ιατρικής στην Αθήνα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Νεαρός αυτοπυρπολύθηκε έξω από το δικαστήριο που δικάζει τον Τραμπ

Εργασιακό Γολγοθά αντιμετωπίζουν οι νέοι εργαζόμενοι λέει έρευνα του Eteron

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα