ΑΘΗΝΑ
10:55
|
15.11.2024
Νέες κατηγορίες από την αντιπολίτευση για τον ανατραπέντα με πρόταση μομφής πρωθυπουργό της χώρας. Σήμερα η επιλογή νέας ηγεσίας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Ιμράν Χαν, ο οποίος ανατράπηκε από το πρωθυπουργικό αξίωμα χάνοντας την ψήφο εμπιστοσύνης στο Κοινοβούλιο του Πακιστάν, φέρεται να απείλησε την αντιπολίτευση με την επιβολή στρατιωτικού νόμου, σύμφωνα με έγγραφα που φέρνει στη δημοσιότητα η βρετανική εφημερίδα «Γκάρντιαν» (Guardian).

Αξιωματούχοι ασφαλείας και στελέχη της πακιστανικής αντιπολίτευσης ισχυρίζονται ότι ο Ιμράν Χαν προσπάθησε να κρατηθεί στην εξουσία με κάθε μέσο και να αποτρέψει τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας επί της πρότασης μομφής. Ωστόσο, δεν τα κατάφερε και ο κύβος ερρίφθη λίγο πριν από τα μεσάνυχτα του Σαββάτου (9/4).

Υπενθυμίζεται ότι ο ανατραπείς πρωθυπουργός του Πακιστάν κατάφερε αρχικά να εμποδίσει την ψήφο εμπιστοσύνης προχωρώντας σε διάλυση της Βουλής την περασμένη εβδομάδα για να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές στη χώρα. Τότε ισχυρίστηκε ότι πίσω από την πρόταση μομφής κρύβεται μια υποκινούμενη από την Ουάσινγκτον «συνωμοσία» για την καθαίρεσή του. Ωστόσο, το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε όλη τη διαδικασία αντισυνταγματική, αποκατέστησε τη Βουλή και διέταξε την ψηφοφορία που οδήγησε στην καθαίρεση του Χαν.


Σύμφωνα με τα απόρρητα έγγραφα που διατείνεται ότι είδε ο Guardian την περασμένη Παρασκευή ανώτατο στέλεχος της κυβερνώσας παράταξης του Χαν έστειλε το εξής μήνυμα στον επικεφαλής της αντιπολίτευσης: «Στρατιωτικός νόμος ή εκλογές. Η επιλογή είναι δική σου». Ο Ιμράν Χαν κατηγορείται σήμερα ότι απείλησε με αυτό το τελεσίγραφο την αντιπολίτευση επικαλούμενος ότι ο στρατός θα τον στηρίξει σε ένα πραξικόπημα, από τα πολλά που έχει βιώσει το Πακιστάν. «Ο Ιμράν Χαν πίστευε ότι είτε θα είναι αυτός στην εξουσία είτε κανείς άλλος», δήλωσε μη κατονομαζόμενος βουλευτής της αντιπολίτευσης για τον ανατραπέντα Πρωθυπουργό, πρώην αστέρι του κρίκετ που ανήλθε στην εξουσία με τη βοήθεια των πακιστανικών ενόπλων δυνάμεων.

Αξιωματούχοι ασφαλείας υποστηρίζουν ότι ανήμερα της ψήφου εμπιστοσύνης, η οποία διεξήχθη με καθυστέρηση 14 ωρών, ο Ιμράν Χαν επιχείρησε να καθαιρέσει τον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων για να προκαλέσει την οργή του στρατού και να ανοίξει ο δρόμος της επιβολής στρατιωτικού νόμου. «Ο Ιμράν Χαν ήθελε να καρατομήσει τον αρχηγό του στρατού, αλλά ο στρατός έλαβε εγκαίρως πληροφορίες γι’ αυτό και ματαίωσε το σχέδιό του», είπε ένας αξιωματούχος ασφαλείας που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του. «Ο Χαν ήθελε να δημιουργήσει μια τεράστια κρίση για να παραμείνει στην εξουσία».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Guardian οι υπουργοί του Χαν συνέδραμαν στο στήσιμο του σκηνικού για ένα πραξικόπημα. «Εάν επιβληθεί στρατιωτικός νόμος στη χώρα, τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα είναι υπεύθυνα για αυτό, καθώς έχουν εμπλακεί σε αγοραπωλησίες ψήφων», είπε ο υπουργός Πληροφοριών, στους δημοσιογράφους το Σάββατο. Στο μεταξύ καθώς η ψηφοφορία συνέχιζε να παρεμποδίζεται και να καθυστερεί από τον Άσαντ Καϊσάρ, τον πρόεδρο της Βουλής και στενό σύμμαχο του Χαν, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες ενεργούσε με άμεσες οδηγίες του, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Μπιβαλάλ Μπούτο Ζαρντάρι, είπε στο κοινοβούλιο: «Ο Ιμράν  Χαν θέλει να εμπλακεί ο στρατός».

Ο Ιμράν Χαν ζήτησε από τον πακιστανικό λαό να βγει στους δρόμους και να διαδηλώσεις κατά της αποχώρήσης του από την εξουσία. Στο Twitter ο Χαν ανέβασε βίντεο που δείχνει πως οι Πακιστανοί ανταπόκριθηκαν στο κάλεσμά του.

Σήμερα, οι βουλευτές του Πακιστάν πρόκειται να ψηφίσουν τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Σεχμπάζ Σαρίφ ως τον επόμενο πρωθυπουργό της χώρας. Όπως αναφέρει το Bloomberg, ένα ενιαίο μπλοκ της αντιπολίτευσης συγκέντρωσε 174 βουλευτές για να ψηφίσουν κατά του Χαν μετά τα μεσάνυχτα της Κυριακής στο Ισλαμαμπάντ, δύο περισσότερους από όσους χρειάζονταν για την απομάκρυνσή του από το αξίωμα. Το κοινοβούλιο συγκαλείται εκ νέου τη Δευτέρα για να επιλέξει τον αντικαταστάτη του, ο οποίος είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα είναι ο Σαρίφ και ο οποίος έχει πιο φιλική σχέση με τον στρατό.

Ο Σαρίφ δήλωσε στους βουλευτές μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της πρότασης δυσπιστίας ότι «οι προσευχές εκατομμυρίων Πακιστανών εισακούστηκαν». Ο λαός μάλλον διαφωνεί και μια φάση πολιτικής κρίσης στη χώρα είναι η μόνη βεβαιότητα.

Ο πολιτικός ανασχηματισμός στο πέμπτο πολυπληθέστερο έθνος του κόσμου είναι πιθανό να αναπροσαρμόσει άμεσα την εξωτερική πολιτική του Πακιστάν, με κατεύθυνση στραμμένη περισσότερο προς τις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Ο Χαν είχε μετατοπίσει το Πακιστάν πιο κοντά στη Ρωσία και την Κίνα και προσπάθησε να σαμποτάρει την ψηφοφορία δυσπιστίας υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν συνωμότησε με την αντιπολίτευση για να τον απομακρύνει από την εξουσία. 

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Χαρδαλιάς: 12.500 τόνοι φερτών υλικών έχουν απομακρυνθεί από τον Κηφισό

Σρι Λάνκα: Κυρίαρχος στις εκλογές ο αριστερός κυβερνητικός συνασπισμός

«Κατοικία: από μέσο κερδοσκοπίας σε ανθρώπινο δικαίωμα» – Εκδήλωση του ΜέΡΑ25

Βόρεια Κορέα: «Μαζική παραγωγή» drones εφόδου μ’ εντολή Κιμ Γιονγκ Ουν

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα