ΑΘΗΝΑ
13:22
|
17.11.2024
Εάν η Ευρώπη δεν επιθυμεί έναν Γ' Παγκόσμιο Πόλεμο, θα πρέπει να «ξεφύγει από τη λογική της στρατιωτικής κλιμάκωσης και να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Εάν η Ευρώπη δεν επιθυμεί έναν Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο, θα πρέπει αργά ή γρήγορα να «ξεφύγει από τη λογική της στρατιωτικής κλιμάκωσης και να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις», υπογράμμισε ο απόστρατος ταξίαρχος Έρικ Βαντ, σύμβουλος για τη στρατιωτική πολιτική της Γερμανίδας πρώην καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ.

Παίρνοντας θέση ενάντια στην αποστολή βαρέων όπλων στην Ουκρανία, ο Γερμανός στρατιωτικός, ανέφερε, μιλώντας στο Γερμανικό Πρακτορείο Τύπου, χαρακτήρισε την παράδοση τέτοιου εξοπλισμού στης αρχές το Κιέβου ως δυνητικό «μονοπάτι προς τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο».

Πρόσθεσε, επίσης,  ότι η χρήση τέτοιων σύνθετων οπλικών συστημάτων, όπως άρματα μάχης Leopard ή τεθωρακισμένα οχήματα Marder, είναι δυνατή μόνο μετά από πολλά χρόνια εκπαίδευσης, επομένως δεν θα ωφελήσουν τις ουκρανικές δυνάμεις, ούτε τώρα, ούτε στο άμεσο μέλλον.

«Επιδιδόμαστε σε πολλή πολεμική ρητορική αυτή τη στιγμή – από καλή ηθική πρόθεση», είπε ο Βαντ, «όμως, όπως είναι γνωστό, ο δρόμος προς την κόλαση είναι πάντα στρωμένος με καλές προθέσεις. Πρέπει να σκεφτούμε το τέλος του συνεχιζόμενου πολέμου μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας . Εάν δεν θέλουμε τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο, αργά ή γρήγορα θα πρέπει να βγούμε από αυτή τη λογική της στρατιωτικής κλιμάκωσης και να ξεκινήσουμε διαπραγματεύσεις».

«Οι πιθανότητες για διαπραγματεύσεις δεν είναι πραγματικά κακές», είπε, προσθέτοντας ότι οι πλευρές της σύγκρουσης θα πρέπει να επιλέξουν τον διάλογο αντί «να επιτρέψουν τη βύθιση ακόμη περισσότερο στο βούρκο ενός μακροχρόνιου πολέμου με αβέβαιο αποτέλεσμα».

«Όσο τρομερός κι αν είναι ο πόλεμος της Ουκρανίας κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, αποτελεί μέρος μιας αλυσίδας συγκρίσιμων πρόσφατων πολέμων. Ιράκ, Συρία, Λιβύη, Αφγανιστάν – τίποτα από αυτά δεν είναι καινούργιο», ανέφερε σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του. «Δυστυχώς, οι πάρα πολλοί νεκροί άμαχοι και οι σφαγές που έγιναν τώρα στον πόλεμο της Ουκρανίας δεν αποτελούν εξαιρετικές περιπτώσεις. Στον πόλεμο, σκοτώνονται αθώοι άνθρωποι. Αυτός είναι ο πόλεμος. Δυστυχώς, αυτό είναι εγγενές στο σύστημα.»

Ο Βαντ θυμήθηκε τον πόλεμο στο Ιράκ του 2003. Εκατοντάδες χιλιάδες άμαχοι σκοτώθηκαν σε αυτόν τον πόλεμο και κατά τη διάρκεια της επακόλουθης κατοχής της χώρας. «Σε σύγκριση με αυτό, ο Πούτιν δεν ξεφεύγει από τα συνηθισμένα, όσο συγκλονιστικές κι αν είναι οι φωτογραφίες» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αποστολές βαρέων όπλων

Τη Δευτέρα, η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπάερμποκ γνωμοδότησε στην υπουργική σύνοδο της ΕΕ στο Λουξεμβούργο ότι το Κίεβο χρειάζεται βαρέα όπλα και ότι τώρα δεν είναι ώρα για δικαιολογίες σε αυτό το θέμα.

Τη Δευτέρα, ο επικεφαλής της γερμανικής Rheinmetall Armin Papperger δήλωσε στην Handelsblatt ότι η εταιρεία σχεδιάζει να στείλει στην Ουκρανία έως και 50 μεταχειρισμένα άρματα μάχης Leopard 1 και έως και 60 παροπλισμένα τεθωρακισμένα οχήματα Marder. Εξέφρασε δε τη βεβαιότητά ότι οι Ουκρανοί στρατιώτες μπορούν να εκπαιδευτούν στη χρήση του Leopard 1 μέσα σε λίγες μέρες.

Στις 26 Φεβρουαρίου, η γερμανική κυβέρνηση ενέκρινε αποστολές όπλων στην Ουκρανία. Το Βερολίνο αποφάσισε να στείλει 1.000 αντιαρματικά όπλα και 500 φορητά συστήματα αεράμυνας Stinger. Στις 14 Μαρτίου, οι γερμανικές αρχές δήλωσαν ότι αποφάσισαν να σταματήσουν να παρέχουν πληροφορίες σχετικά με αποστολές όπλων στην Ουκρανία προκειμένου να αποφευχθούν πρόσθετοι κίνδυνοι.

Με πληροφορίες από Handelsblatt, Tass

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Πολωνία απογειώνει μαχητικά εν μέσω ρωσικής επίθεσης με drones και πυραύλους στην Ουκρανία

Ο Σι λέει ότι θα συνεργαστεί με την ομάδα του Τραμπ καθώς συναντά τον Μπάιντεν στο Περού

Το τέλος του πολέμου, ο «ειρηνιστής» Τραμπ και άλλα παραμύθια από τις Ουκρανικές Στέπες

Η Ρωσία διακόπτει επίσημα την παροχή φυσικού αερίου στην Αυστρία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα