ΑΘΗΝΑ
13:12
|
08.07.2024
Το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης της χώρας βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης εν μέσω διακοπών ρεύματος και ελλείψεων σε βασικά φάρμακα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρωθυπουργός της Σρι Λάνκα Μαχίντα Ραγιαπάκσε ζήτησε «υπομονή» καθώς χιλιάδες πολίτες συνεχίζουν να διαδηλώνουν κατά της κυριαρχίας της οικογένειάς του, με την οργή να εξαπλώνεται λόγω της επιδεινούμενης οικονομικής κρίσης στη  χώρα.

Ο πρωθυπουργός και ο μικρότερος αδερφός του, ο Πρόεδρος Γκοταμπάγια Ραγιαπάκσε, έχουν μπει στο στόχαστρο των διαδηλώσεων που ξεκίνησαν λόγω των καθημερινών διακοπών ρεύματος και των ελλείψεων σε καύσιμα, τρόφιμα, φάρμακα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης καθώς η χώρα των 22 εκατομμυρίων κατοίκων αντιμετωπίζει της χειρότερη ύφεση απ’ όταν απέκτησε την ανεξαρτησία της το 1948

Τα περισσότερα από αυτά τα αγαθά πληρώνονται σε σκληρό νόμισμα, αλλά η Σρι Λάνκα βρίσκεται στο χείλος της χρεοκοπίας, αντιμέτωπη με μηδενικά σχεδόν συναλλαγματικά αποθέματα και με ένα εξωτερικό χρέος ύψους 25 δισ. δολαρίων.

Καθημερινές διαδηλώσεις πραγματοποιούνται στην πρωτεύουσα Κολόμπο και άλλες πόλεις με κεντρικό σύνθημα «Πηγαίνετε σπίτι σας» εναντίον του νεποτισμού, του προέδρου και της κυβέρνησης.

Στην πρώτη του ομιλία μετά την κρίση, ο Μαχίντα –ο πατριάρχης της ισχυρής οικογένειας Ραγιαπάκσε πανταχού παρών στην πολιτική της Σρι Λάνκα εδώ και δύο δεκαετίες– είπε ότι χρειαζόταν περισσότερο χρόνο για να βγάλει το έθνος από το βαθύ τέλμα.

«Ακόμα και αν δεν μπορούμε να σταματήσουμε αυτή την κρίση σε δύο ή τρεις ημέρες, θα τη λύσουμε το συντομότερο δυνατό», ανέφερε κατά τη διάρκεια τηλεοπτικού διαγγέλματος. «Να θυμάστε ότι η χώρα χρειάζεται την υπομονή σας αυτή την κρίσιμη στιγμή» τόνισε, συμπληρώνοντας ότι «Κάθε λεπτό που διαδηλώνετε στους δρόμους, χάνουμε την ευκαιρία να κερδίσουμε δολάρια για τη χώρα».

Η πίεση στην πανίσχυρη οικογένεια Ραγιαπάκσε έχει ενταθεί τις τελευταίες ημέρες, με τη ζωτικής σημασίας επιχειρηματική κοινότητα της χώρας επίσης να αποσύρει την υποστήριξή τους το Σαββατοκύριακο.

Ο Μαχίντα δεν αναφέρθηκε ευθέως στην διογκούμενη απαίτηση για παραίτηση του ίδιου και του αδελφού του Γκοταμπάγια, αλλά υπερασπίστηκε την κυβέρνησή του λέγοντας ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης απέρριψαν την προσφορά τους να σχηματίσουν κυβέρνηση ενότητας.

«Καλέσαμε όλα τα άλλα μέρη να ανταποκριθούν στην πρόκληση, αλλά δεν το έκαναν, οπότε θα το κάνουμε μόνοι μας», αποδίδοντας τα αίτια του μεγάλου εξωτερικού χρέους της χώρας στην πανδημία.

Οι επικριτές κατηγορούν τους Ραγιαπάκσε ότι δανείζονται σε μεγάλο βαθμό για να χρηματοδοτήσουν έργα που δεν αποφέρουν κέρδος, όπως μια λιμενική εγκατάσταση που κατασκευάστηκε με κινεζικά δάνεια. Ακόμη και πολιτικοί σύμμαχοι του Μαχίντα Ραγιαπάκσε ζητούν πλέον την αντικατάστασή του με έναν μεταβατικό πρωθυπουργό και μια πολυκομματική κυβέρνηση, υποστηρίζοντας ότι δεν γίνεται η ισχυρή οικογένεια να συμμετέχει σε ένα τέτοιο σχήμα καθώς βρίσκεται στο επίκεντρο της δημόσιας οργής.

Η κρίση και οι διαδηλώσεις έχουν αναγκάσει πολλά μέλη του υπουργικού συμβουλίου σε παραίτηση. Ορκίστηκαν τέσσερις υπηρεσιακοί υπουργοί, αλλά πολλά από τα βασικά χαρτοφυλάκια παραμένουν κενά.

Το Κοινοβούλιο απέτυχε να καταλήξει σε συναίνεση σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης της κρίσης αφού σχεδόν 40 βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού δήλωσαν ότι δεν θα ψηφίζουν πλέον σύμφωνα με τις οδηγίες του συνασπισμού, αποδυναμώνοντας σημαντικά την κυβέρνηση.

Ενώ η κρίση που προκάλεσε η πανδημία έχει πραγματικά τορπιλίσει την οικονομία της χώρας που βασίζεται στον τουρισμό, οι ειδικοί λένε ότι η κρίση επιδεινώθηκε από την κακοδιαχείριση της κυβέρνησης, τα χρόνια συσσωρευμένου δανεισμού και τις φορολογικές περικοπές.

Η κυβέρνηση προετοιμάζεται για διαπραγματεύσεις διάσωσης με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αυτή την εβδομάδα, με αξιωματούχους του υπουργείου Οικονομικών να λένε ότι οι κάτοχοι κρατικών ομολόγων και άλλοι πιστωτές είναι πιθανό να αντιμετωπίσουν σημαντικό «κούρεμα».

Η Σρι Λάνκα αναμένει 3 δισ. δολάρια από το ΔΝΤ για να στηρίξει το ισοζύγιο πληρωμών του νησιού τα επόμενα τρία χρόνια.

Ελπίδες για δάνειο διάσωσης από την Κίνα

Παράλληλα, ο πρέσβης της Σρι Λάνκα στο Πεκίνο ανέφερε ότι έχει λάβει διαβεβαιώσεις από τις αρχές του Πεκίνου πως προχωρούν οι ρυθμίσεις για τη χορήγηση νέου δανείου. Η Σρι Λάνκα θέλει να δανειστεί 1 δισεκατομμύριο δολάρια από το Πεκίνο για να μπορέσει να αποπληρώσει τα υπάρχοντα κινεζικά δάνεια που λήγουν τον Ιούλιο, καθώς και ένα πιστωτικό όριο 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την αγορά αγαθών από την υπ αριθμόν δύο μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, όπως κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα που απαιτούνται για την υποστήριξη της βιομηχανίας εξαγωγών ένδυσης.

Το Πεκίνο απολαμβάνει εδώ και πολύ καιρό θερμές σχέσεις με τον Κολόμπο, αλλά δεν έχει ακόμη προσφέρει την αναγκαία σανίδα σωτηρίας στη Σρι Λάνκα. Ο Ραγιαπάκσε έστειλε πρόσφατα επιστολή απευθείας στον Κινέζο Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ για να ζητήσει πιστωτική υποστήριξη, και οι αξιωματούχοι της Σρι Λάνκα εξακολουθούν να ενθαρρύνουν το Πεκίνο να αντιμετωπίσει το ζήτημα το συντομότερο δυνατό.

Για θανάτους λόγω έλλειψης φαρμάκων κάνουν λόγο οι γιατροί

Οι γιατροί στη Σρι Λάνκα έχουν προειδοποιήσει ότι απειλείται η ζωή ενός μεγάλου αριθμού ανθρώπων καθώς το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης της χώρας βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης εν μέσω διακοπών ρεύματος και ελλείψεων σε βασικά φάρμακα.

Φάρμακα για τη θεραπεία καρδιακών προσβολών και ενδοτραχειακοί σωλήνες που χρειάζονται για την επιβίωση των νεογνών, απουσιάζουν από ολόκληρη τη χώρα, δηλώνουν υπεύθυνοι και εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας, ενώ τα μπλακ άουτ αναγκάζουν τους γιατρούς στην επαρχία της χώρας, να ράβουν πληγές και να θεραπεύσουν από δαγκώματα φιδιών στο σκοτάδι.

Η κατάσταση είναι τόσο τραγική που πολλά νοσοκομεία ανέστειλαν τις συνήθεις χειρουργικές επεμβάσεις και μείωσαν σημαντικά τον αριθμό των εργαστηριακών εξετάσεων, σύμφωνα με εσωτερικά έγγραφα, αναγκάζοντας γιατρούς, νοσηλευτές και άλλους εργαζόμενους να βγουν στους δρόμους σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

«Όλα τα νοσοκομεία της Σρι Λάνκα βρίσκονται στα πρόθυρα της κατάρρευσης», δήλωσε ο Δρ Σενάλ Φερνάντο, γραμματέας της Κυβερνητικής Ένωσης Ιατρικών Υπαλλήλων. «Η κατάσταση θα επιδεινωθεί τις επόμενες δύο εβδομάδες και οι άνθρωποι θα αρχίσουν να πεθαίνουν εάν δεν ληφθούν μέτρα τώρα».

Οποιοσδήποτε θάνατος ασθενών λόγω ελλείψεων φαρμάκων θα μπορούσε να οδηγήσει σε «ταραχές στα νοσοκομεία», προειδοποίησε, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση απέτυχε να αναγνωρίσει ή να είναι διαφανής σχετικά με τη σοβαρότητα της κρίσης. «Η κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται. Δεν λένε τίποτα στον κόσμο», ανέφερε χαρακτηριστικά

Οι γιατροί κρούουν επίσης τον κώδωνα του κινδύνου για τις ελλείψεις κρίσιμων φαρμάκων στρεπτοκινάση και τενεκτεπλάση, που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών.

«Αν πάτε σε νοσοκομείο με καρδιακή προσβολή τώρα, οι πιθανότητες να πεθάνετε είναι πολύ μεγαλύτερες από ό,τι πριν από λίγους μήνες», δήλωσε ο Δρ Λακούμαρ Φερνάντο, πρόεδρος της Ένωσης Ειδικών Ιατρών. «Όλα τα νοσοκομεία πλήττονται σοβαρά».

Η κυβέρνηση δεν έχει διευκρινίσει ποια φάρμακα είναι εκτός αποθέματος, αλλά το υπουργείο Υγείας είπε την περασμένη εβδομάδα η Σρι Λάνκα αντιμετωπίζει σοβαρές ελλείψεις 40 βασικών φαρμάκων και συρρικνώνονται τα αποθέματα άλλων 140.

Οι νεογνολόγοι, εν τω μεταξύ, απηύθυναν έκκληση για διεθνή βοήθεια για να σωθούν τα νεογέννητα μωρά, λέγοντας ότι στη Σρι Λάνκα τελειώνουν οι ενδοτραχειακοί σωλήνες, οι οποίοι τοποθετούνται μέσω της μύτης ή του στόματος στην τραχεία για να μεταφέρουν οξυγόνο στους πνεύμονες των μωρών.

Mε πληροφορίες από Al Jazeera

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο θα ορίσει πρωθυπουργό μέσα στην εβδομάδα, λέει ο ηγέτης των σοσιαλιστών

Μικρά Πυρηνικά, Μεγάλες Ευρωπομφόλυγες

ΕΥΔΑΠ: Πιθανή διακοπή νερού σε Πέραμα, Κερατσίνι και Δραπετσώνα

Δύο debate μεταξύ των υποψηφίων για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ζητά ο Χάρης Δούκας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα