ΑΘΗΝΑ
06:51
|
26.04.2024
Ο Ιάπωνας υπουργός Επικρατείας, διέψευσε απόψε ρεπορτάζ της ιαπωνικής εφημερίδας Sankei Shimbun για ένταξη της Ιαπωνίας στο AUKUS.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Ιάπωνας υπουργός Επικρατείας, Χιροκάζου Ματσούνο, διέψευσε απόψε ρεπορτάζ της ιαπωνικής εφημερίδας Sankei Shimbun κατά το οποίο ΗΠΑ, Βρετανία και Αυστραλία προσκάλεσαν επίσημα την Ιαπωνία να συμμετάσχει στο στρατιωτικό μπλοκ που συγκρότησαν πέρσι τον Σεπτέμβριο και είναι γνωστό σαν AUKUS.

Εικόνα

Αφορμή φαίνεται πως έδωσαν νεότερες πληροφορίες για τα στρατιωτικά προγράμματα ανάπτυξης δύο τύπων υπερηχητικών όπλων και ένα αμυντικό σύστημα υπερηχητικών βαλλιστικών πυραύλων τα οποία προωθούν επίσης οι χώρες του AUKUS, δηλαδή οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Αυστραλία με το βλέμμα στραμμένο στον σφοδρό ανταγωνισμό με την Κίνα.

Πάντως ένας από τους λόγους που αποθαρρύνουν την Ιαπωνία να συμμετάσχει (τουλάχιστον άμεσα) σε στρατιωτικό σύμφωνο συνεργασίας όπως το AUKUS (το οποίο σε μία τέτοια περίπτωση θα λεγόταν μάλλον «JAUKUS» είναι, μεταξύ άλλων, οι συνταγματικοί περιορισμοί που απαγορεύουν τη χρήση πυρηνικών για σκοπούς πλην των ειρηνικών, (π.χ.παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας) και συνεπώς δεν θα μπορούσε να συμμετάσχει σε συμπαραγωγή πυρηνικών πολεμικών υποβρυχίων.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα