ΑΘΗΝΑ
11:42
|
17.05.2024
Ο Μεντβεντσούκ, είναι ιδρυτής του φιλορωσικού κόμματος «Για τη Ζωή», που είχε εκλέξει περί τους τριάντα βουλευτές προτού τεθεί εκτός νόμου τον Μάρτιο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την ανταλλαγή του φιλορώσου πολιτικού Βίκτορ Μεντβεντσούκ, ο οποίος συνελήφθη χθες κατά τη διάρκεια επιχείρησης των μυστικών υπηρεσιών, με Ουκρανούς αιχμαλώτους πολέμου, πρότεινε σήμερα, μέσω βίντεο που ανάρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο πρόεδρος της χώρας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Προτείνω στη Ρωσική Ομοσπονδία να ανταλλάξουμε αυτόν τον άνδρα με τα αγόρια μας και τα κορίτσια μας που βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε αιχμαλωσία στη Ρωσία. (…)», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος στο μαγνητοσκοπημένο διάγγελμά του στο Telegram, «να γίνει παράδειγμα. Ακόμα κι ο πρώην ολιγάρχης δεν μπόρεσε να ξεφύγει. Χωρίς να μιλήσουμε για λιγότερο σημαντικούς εγκληματίες (…). Τους πιάσαμε όλους».

Χθες οι ουκρανικές αρχές ανακοίνωσαν τη σύλληψη του 67 χρονου πολιτικού, που βρίσκονταν σε κατ’ οίκον περιορισμό, μετά την άσκηση δίωξης για «εσχάτη προδοσία» πέρσι τον Μάιο, και είχε διαφύγει δύο ημέρες μετά την έναρξη του πολέμου. Ο ίδιος αρνείται πως έχει διαπράξει οποιοδήποτε αδίκημα και έχει χαρακτηρίσει επανειλημμένα τις κατηγορίες σε βάρος του ως «πολιτική δίωξη».

Ο Βίκτορ Μεντβεντσούκ, που διέθετε τη 12η μεγαλύτερη περιουσία στην Ουκρανία το 2021, ύψους 620 εκατ. δολαρίων σύμφωνα με το περιοδικό Forbes, είναι ιδρυτής του φιλορωσικού κόμματος «Πλατφόρμα της Αντιπολίτευσης — Για τη Ζωή», το οποίο είχε εκλέξει κάπου τριάντα βουλευτές στο ουκρανικό κοινοβούλιο προτού τεθεί εκτός νόμου τον Μάρτιο, μετά τη ρωσική εισβολή και για χρόνια ήταν ανεκτός στους ουκρανικούς πολιτικούς κύκλους, επειδή θεωρούνταν σημαντικός δίαυλος επικοινωνίας με το Κρεμλίνο.

Με πληροφορίες από BBC

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Ισπανία αρνείται άδεια ελλιμενισμού σε πλοία που μεταφέρουν όπλα στο Ισραήλ

Στην Ελλάδα τη Δευτέρα 20/5 ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου

Όρμπαν: Μεταξύ ζωής και θανάτου ο Ρόμπερτ Φίτσο

Για το Μουσείο η πενθήμερη εργασία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα