ΑΘΗΝΑ
02:24
|
27.07.2024
Η έκρηξη του πληθωρισμού και η αύξηση του ενεγειακού κόστους τις αναγκάζει να κρούσουν τον κώδωνα του κινδύνου. Εμείς, απλώς, θα πληρώσουμε ξανά το λογαριασμό.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε γρίφο για δυνατούς λύτες εξελίσσονται οι προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας ενώ έχουν ήδη κλείσει περίπου 50 μέρες από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Η επικεφαλής του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα προειδοποίησε σήμερα ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία εξασθενεί τις προοπτικές ανάπτυξης της διεθνούς οικονομίας διαβλέποντας «σαφή και υπαρκτό κίνδυνο» για δεκάδες χώρες από έναν υψηλό πληθωρισμό. Η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, από την άλλη προετοίμασε το έδαφος για την πρώτη (εδώ και μία δεκαετία) αύξηση των επιτοκίων στην ευρωζώνη ενώ μόλις χτες η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν μιλώντας στο Ατλαντικό Συμβούλιο προφήτευσε πως διακυβεύεται το μέλλον της διεθνούς τάξης…

Ανάμεσα στις τρεις, ξεχώρισαν ιδιαίτερα οι προειδοποιήσεις της επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρισταλίνας Γκεοργκίεβα, καθώς εξ αντικειμένου η οπτική της δεν ήταν μία ήπειρος ή μία συγκεκριμένη περιφέρεια ή γεωπολιτικό μπλοκ, αλλά όλος ο πλανήτης.

«Οι άμεσες προτεραιότητες είναι ο τερματισμός του πολέμου στην Ουκρανία, η αντιμετώπιση της πανδημίας και η εξουδετέρωση του πληθωρισμού και του χρέους» ανέφερε χαρακτηριστικά, προειδοποιώντας για τη σοβαρότητα των απειλών που αφορούν την διατροφική ασφάλεια χωρών Μέσης Ανατολής και Αφρικής… Από άποψη οικονομικών όρων, η ανάπτυξη μειώνεται και ο πληθωρισμός αυξάνεται. Σε ανθρώπινους όρους, τα εισοδήματα του κόσμου μειώνονται και η ταλαιπωρία του αυξάνεται»

Αυτά ενώ μέσα στις επόμενες μέρες, ίσως και εντός της επόμενης βδομάδας το ΔΝΤ αναμένεται να αναθεωρήσει προς τα κάτω τις προβλέψεις για την ανάπτυξη της διεθνούς οικονομίας το 2022 από το 4,4% που είχε εκτιμηθεί μόλις τον περασμένο Ιανουάριο.

Η Γκεοργκίεβα διαπίστωσε πως ο πληθωρισμός κάνει τις Κεντρικές Τράπεζες πολλών χωρών να αυξήσουν τα επιτόκια δανεισμού προκαλώντας «σημαντική οπισθοχώρηση» στην ανάκαμψη της διεθνούς οικονομίας. Προειδοποίησε επίσης για τον «κίνδυνο διαμερισματοποίησης της διεθνούς οικονομίας σε γεωπολιτικά μπλοκ» μετά τις δυτικές κυρώσεις σε Ρωσία και Κίνα, προσθέτοντας:

«Σε έναν κόσμο όπου ο πόλεμος στην Ευρώπη προκαλεί πείνα στην Αφρική, όπου η πανδημία μπορεί να κάνει τον κύκλο της υδρογείου και να εκκολάπτεται για χρόνια, όπου οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου οπουδήποτε μπορούν να αυξάνουν τα επίπεδα της θάλασσας σχεδόν παντού, η απειλή για την συλλογική ευημερία μέχρι την κατάρρευση της παγκόσμιας συνεργασίας δεν μπορεί να υποτιμηθεί».

Παρόμοιες προειδοποιήσεις για τις προοπτικές της οικονομίας των χωρών της ευρωζώνης είχε κάνει παράλληλα σήμερα και η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία για πρώτη φορά μίλησε ξεκάθαρα για επικείμενη αύξηση των επιτοκίων (μετά από μία δεκαετία) μολονότι δεν είπε πότε ακριβώς θα συμβεί.

Και η Λαγκάρντ εκτίμησε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία επηρεάζει σοβαρά την οικονομία της ζώνης του ευρώ και εντείνοντας την αβεβαιότητα καθώς πλέον στις χώρες της ευρωζώνης,ο πληθωρισμός τον Μάρτιο κινήθηκε κατά μέσο όρο στο 7,5%, σημειώνοντας ρεκόρ από το 1997.

Η προσπάθειά της να καθησυχάσει με την πρόβλεψη ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει «υψηλός βραχυπρόθεσμα και μετά μέτριος για κάποιο διάστημα» δεν πέτυχε ιδιαίτερα καθώς όλα δείχνουν πως είτε σε ευρωπαϊκό, είτε πολύ περισσότερο σε ευρύτερο, αν όχι διεθνές επίπεδο, εισερχόμαστε σε νέα φάση κρίσης…

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μιλώντας για το νομοσχέδιο εμπορευματοποίησης της Απεξάρτησης και της ΨυχικήςΥγείας (Μέρος 2ο)

Οι Στέλιος Γκιουζέπας, Ρούλα Γεωργιάδη και Άννα Εμμανουηλίδου, τρεις άρτια καταρτισμένοι εργαζόμενοι στους συγκεκριμένους τομείς με ενεργή κοινωνική και συνδικαλιστική δράση μιλούν στο Κοσμοδρόμιο.
ΣΥΝΑΦΗ

Πράκτορας του εξωτερικού για το Κρεμλίνο η ρωσική έκδοση της Bild

Ζυμώσεις για μία νέα συμφωνία Βρετανίας-Ε.Ε. βλέπει το Politico

Δίκη Μάτι: Μάρτυρες ρίχνουν ευθύνες σε Λιμενικό, Πυροσβεστική και Αστυνομία

Αίτηση πτώχευσης κατέθεσε η ιστορική οινοποιία «Τσάνταλης»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα