ΑΘΗΝΑ
16:03
|
26.06.2024
Αμερικανοί αξιωματούχοι κάνουν λόγο για ενδείξεις πως θα μπορούσε σύντομα να προχωρήσει στη δοκιμή ενός πυρηνικού όπλου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι Ηνωμένες Πολιτείες πιέζουν το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να επιβάλει περαιτέρω κυρώσεις στη Βόρεια Κορέα, μετά τις νέες εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων από την Πιονγκγιάνγκ .

Μεταξύ άλλων το αίτημα των ΗΠΑ, συμπεριλαμβάνει απαγορεύσεις στις εξαγωγές καπνού και μείωση κατά το ήμισυ των εξαγωγών πετρελαίου, ενώ ζητά να μπει σε «μαύρη λίστα» και η ομάδα ομάδα χάκερ Lazarus.

Τα παραπάνω αναφέρονται σε ένα προσχέδιο προς τα 15 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού που έφερε στο φως το πρακτορείο Reuters, χθες Τετάρτη, χωρίς να είναι σαφές εάν και πότε θα τεθεί σε ψηφοφορία.

Η Ρωσία και η Κίνα έχουν ήδη εκφράσει την αντίθεσή τους στην ενίσχυση των κυρώσεων προς το καθεστώς της Πιονγκγιανγκ, ενώ ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για τη Βόρεια Κορέα, Σουνγκ Κιμ, δήλωσε σε δημοσιογράφους την περασμένη εβδομάδα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες συζήτησαν το προσχέδιο κειμένου του ΟΗΕ με την Κίνα και τη Ρωσία, αλλά, όπως είπε, «δυστυχώς, δεν μπορώ να αναφέρω ότι είχαμε παραγωγικές συζητήσεις μαζί τους μέχρι στιγμής».

Αμερικανοί και Νοτιοκορεάτες αξιωματούχοι και αναλυτές κάνουν λόγο για αυξανόμενες ενδείξεις ότι η Βόρεια Κορέα θα μπορούσε σύντομα να προχωρήσει στη δοκιμή ενός πυρηνικού όπλου για πρώτη φορά από το 2017.

Το ψήφισμα του ΟΗΕ που συντάχθηκε από τις ΗΠΑ επεκτείνει την απαγόρευση εκτόξευσης βαλλιστικών πυραύλων ώστε να περιλαμβάνει πυραύλους τύπου Cruise, ή «οποιοδήποτε άλλο σύστημα ικανό να μεταφέρει πυρηνικά όπλα».

Παράλληλα αναφέρεται σε μείωση κατά 50% των εξαγωγών αργού πετρελαίου στη Βόρεια Κορέα, σε 2 εκατομμύρια βαρέλια ετησίως όπως επίσης και στις εξαγωγές διυλισμένου πετρελαίου, περιορίζοντάς τις στα 250.000 βαρέλια ετησίως.

Η Βόρεια Κορέα υπόκειται σε κυρώσεις του ΟΗΕ από το 2006, τις οποίες το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενισχύει σταθερά – και ομόφωνα – όλα αυτά τα χρόνια σε μια προσπάθεια να διακόψει τη χρηματοδότηση των προγραμμάτων πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων της Πιονγκγιάνγκ.

Το Συμβούλιο προχώρησε για τελευταία φορά σε νέες κυρώσεις στην Πιονγκγιάνγκ το 2017, αλλά από τότε το Πεκίνο και η Μόσχα πίεσαν για χαλάρωση των μέτρων για ανθρωπιστικούς λόγους.

Το σχέδιο ψηφίσματος, τέλος, αναφέρεται στην επιβολή κυρώσεων  στην ομάδα χάκερ Lazarus, η οποία, σύμφωνα με τις ΗΠΑ, ελέγχεται από το Γενικό Γραφείο Αναγνώρισης, το κύριο γραφείο πληροφοριών της Βόρειας Κορέας και έχει κατηγορηθεί για κυβερνοεπιθέσεις σε τράπεζες και στην Sony Pictures Entertainment, το 2014.

Με πληροφορίες από Reuters

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Τζούλιαν Ασάνζ είναι ελεύθερος

Συμφώνησε να παραδεχτεί την ενοχή του για την κατηγορία τής κατασκοπείας και θα επιστρέψει στην Αυστραλία μετά από την πολύχρονη καταδίωξη που υπέστη.
ΣΥΝΑΦΗ

Ερντογάν: «Η Δύση στηρίζει τα σχέδια του ψυχασθενή Νετανίαχου»

Ρωσία: Δεν αναγνωρίζει τα εντάλματα σύλληψης κατά Σοϊγκού και Γερασίμοφ

Νορβηγικό συνταξιοδοτικό ταμείο γυρίζει την πλάτη στην Caterpillar λόγω Γάζας

Και επίσημα ο Μαρκ Ρούτε νέος γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα