ΑΘΗΝΑ
12:35
|
25.04.2024
Διαβεβαίωσε επίσης ότι οι συζητήσεις για την ικανοποίηση του τουρκικού αιτήματος αγοράς σύγχρονων F-16 «δεν έχουν ολοκληρωθεί».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Λίγες μέρες μετά την περιοδεία της σε Ελλάδα, Τουρκία και Κύπρο η Αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών Βικτόρια Νούλαντ μιλώντας αποκλειστικά στην ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στην Ουάσιγκτον, Λένα Αργύρη, χαρακτήρισε «προκλητικές» τις τουρκικές παραβιάσεις του εναέριου χώρου από τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη.

Σε μία προφανή προσπάθεια να ρίξει στάχτη στα μάτια της Αθήνας μετά την αμερικανο-τουρκική συμφωνία για στρατηγικό μηχανισμό αποκλιμάκωσης εντάσεων και στενότερης συνεργασίας, η Νούλαντ απάντησε πως ΗΠΑ και Ελλάδα «έχουν στρατηγικό διάλογο σε εξέλιξη εδώ και χρόνια» και μάλιστα σε αναβαθμισμένο υπουργικό επίπεδο. Πρόσθεσε δε πως η Τουρκία «δεν πήρε κάτι που δεν έχει ήδη η Ελλάδα».

Επιβεβαίωσε μάλιστα την συμμετοχή του Υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν στο τριμερές σχήμα συνεργασίας Ελλάδος, Κύπρου, Ισραήλ τις επόμενες εβδομάδες, εξέλιξη που όπως αναφέρει αποτυπώνει με τον καλύτερο τρόπο την «έμπρακτη στήριξη των ΗΠΑ».

Στη συνέχεια, διαβεβαίωσε ότι οι συζητήσεις για την ικανοποίηση του τουρκικού αιτήματος αγοράς σύγχρονων F-16 «δεν έχουν ολοκληρωθεί» αποφεύγοντας να πει προς ποια κατεύθυνση κινούνται.

Ερωτηθείσα «γιατί οι ΗΠΑ εξακολουθούν να επιμένουν ότι ο αγωγός EastMed δεν είναι βιώσιμο έργο, την ώρα που οι εμπλεκόμενες χώρες φαίνεται πως έχουν άλλη άποψη» απάντησε ότι οι ΗΠΑ «απλώς εκφράζουν τον προβληματισμό τους» λόγω των άμεσων ενεργειακών αναγκών της Ευρώπης, δεν επιμένουν σε τίποτα. Αναγκάστηκε δε να παραδεχθεί ότι η τελική απόφαση είναι των χωρών της περιοχής.

Απαντώντας σε ερώτηση το Κυπριακό η Βικτώρια Νούλαντ ανέφερε πως εξήγησε «με σαφήνεια» στον πρόεδρο του ψευδοκράτους των Τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ ότι λύση δυο κρατών στην Κύπρο, δεν υπάρχει.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μελόνι: Η πτώση του φασισμού έθεσε τις βάσεις για την επιστροφή της δημοκρατίας

Απάντηση ΣΥΡΙΖΑ σε ΝΔ: Προκλητικό να μας κουνάει το δάκτυλο για σχέσεις με την Ακροδεξιά

Σλοβάκος ευρωβουλευτής απελευθέρωσε περιστέρι στην Ευρωβουλή

Φλωρίδης για Ρέντη: Τα πράγματα θα πάνε τρένο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα