ΑΘΗΝΑ
13:52
|
01.07.2024
Τα επίπεδα αποθήκευσης φυσικού αερίου στη Γερμανία είναι περίπου στο 29%, ένα συγκριτικά χαμηλό επίπεδο για αυτή την εποχή του έτους.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι Γερμανοί θα πρέπει να αρχίσουν να εξοικονομούν ενέργεια για να γίνουν πιο ανεξάρτητοι από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ, καθώς η μεγαλύτερη χώρα της Ευρώπης αναζητά τρόπους για να μειώσει την ενεργειακή της εξάρτηση από τη Μόσχα.

Ο Χάμπεκ δήλωσε ότι η Γερμανία θα μπορούσε να γίνει λιγότερο εξαρτημένη εάν οι πολίτες μειώσουν την κατανάλωση ενέργειας, προτείνοντας να χρησιμοποιούν το τρένο ή να κάνουν ποδήλατο αντί για αυτοκίνητο όποτε είναι δυνατόν. «Ζητώ από όλους να συμβάλουν στην εξοικονόμηση ενέργειας αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο Χάμπεκ σε συνέντευξή του στο Funke Media Group.

Καθώς ο νεοσύστατος κυβερνητικός συνασπισμός του είναι απρόθυμος να καταφύγει σε υποχρεωτικά μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας, όπως το όριο ταχύτητας στους αυτοκινητόδρομους, ο Χάμπεκ κατέφυγε σε εκκλήσεις. «Κάθε χιλιόμετρο που δεν διανύεται είναι μια συμβολή στην ευκολότερη απομάκρυνση από τις ρωσικές ενεργειακές προμήθειες. Προστατεύουμε επίσης το κλίμα», πρόσθεσε.

Ο Χάμπεκ δήλωσε ότι η μείωση της ατομικής κατανάλωσης ενέργειας κατά 10% είναι εφικτή, προσθέτοντας ότι οι εργοδότες μπορούν να συμβάλουν δίνοντας στους υπαλλήλους τη δυνατότητα να εργάζονται από το σπίτι. «Όπου είναι δυνατόν, μπορεί κανείς να εργάζεται από το σπίτι μία ή δύο ημέρες την εβδομάδα και πάλι – αρχικά σε εθελοντική βάση», είπε.

Οι εκκλήσεις του Χάμπεκ για εξοικονόμηση φυσικού αερίου έρχονται μετά από παρόμοιες δηλώσεις του επικεφαλής της ομοσπονδιακής υπηρεσίας δικτύων και προσφάτως διαχειριστή της Gazprom Germania- μετά την κρατικοποίησή της- , ο οποίος είναι υπεύθυνος για τη διασφάλιση του εφοδιασμού με φυσικό αέριο.

«Από την άποψη των επιπέδων αποθήκευσης, πρέπει να πω ξεκάθαρα το εξής: Όλοι καλούνται να συμβάλουν στην εξοικονόμηση φυσικού αερίου ακόμη και σήμερα», δήλωσε ο Κλάους Μίλερ, επικεφαλής του οργανισμού δικτύου, σε συνέντευξή του στο ntv.

Τα επίπεδα αποθήκευσης φυσικού αερίου στη Γερμανία είναι περίπου στο 29%, ένα συγκριτικά χαμηλό επίπεδο για αυτή την εποχή του έτους. Κανονικά, οι αποθήκες γεμίζουν με φθηνό ρωσικό αέριο κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, όταν η ζήτηση είναι χαμηλότερη.

Οι ειδικοί έχουν προειδοποιήσει τη γερμανική κυβέρνηση να εξασφαλίσει υψηλά επίπεδα αποθήκευσης φυσικού αερίου, ώστε να είναι λιγότερο ευάλωτη στις ρωσικές απειλές τον ερχόμενο χειμώνα. Τον Μάρτιο, η κυβέρνηση θέσπισε νόμο που ορίζει ότι οι αποθήκες φυσικού αερίου πρέπει να είναι γεμάτες κατά 90% τον επόμενο χειμώνα.

Χωρίς γεμάτες αποθήκες και σε περίπτωση ξαφνικής διακοπής των προμηθειών από τη Ρωσία, ο Χάμπεκ θα βρεθεί αντιμέτωπος με δύσκολες αποφάσεις. Σύμφωνα με το γερμανικό σχέδιο ασφάλειας εφοδιασμού με φυσικό αέριο, τα νοικοκυριά και τα ειδικά ιδρύματα, όπως τα σχολεία και τα νοσοκομεία, προστατεύονται από τις διακοπές φυσικού αερίου. Αντίθετα, η βιομηχανία θα βρεθεί στο στόχαστρο, αλλά κανείς δεν μπορεί ακόμη να προβλέψει ποιοι βιομηχανικοί τομείς θα χάσουν την πρόσβαση στο φυσικό αέριο.

«Mια κατάσταση με εμπλοκές στον εφοδιασμό και το κλείσιμο βιομηχανικών μονάδων είναι ένας εφιάλτης οικονομικής πολιτικής. Δεν μπορείς πραγματικά να κάνεις τίποτα σωστά – μόνο λιγότερο λάθος», δήλωσε ο Χάμπεκ στο Funke.

Πηγή: Euractiv

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Γαλλία: Η ανάκληση μίας άδειας εξόρυξης ως παράγοντας που δεν πρέπει να λείπει από την εξίσωση των βουλευτικών εκλογών

Τιμές πετρελαίου: Για τρίτη εβδομάδα σε ανοδική πορεία, φόβοι για μείωση προσφοράς

Η Νιγηρία καταστρέφει 165 παράνομα διυλιστήρια πετρελαίου σε μία εβδομάδα

Πτώση τιμών πετρελαίου λόγω χαμηλής ζήτησης στις ΗΠΑ, ανησυχία για τα επιτόκια

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα