Aπό βδομάδα αναμένεται να ξεκινήσει η εκκαθάριση του μητρώου ανέργων από τον ΟΑΕΔ, που μετονομάζεται πλέον σε «Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης» (ΔΥΠΑ) μετά την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου.
Η διαδικασία θα ξεκινήσει από την εφαρμογή του ποινολόγιου που θεσμοθετήθηκε και σύμφωνα με το οποίο θα διαγράφονται από το μητρώο του φορέα όσοι άνεργοι αρνούνται να δεχτούν επί τρεις συνεχόμενες φορές την πρόταση των εργασιακών συμβούλων για εύρεση εργασίας (ποινή 2 έτη). Αντίστοιχα, θα υπάρχει εξάμηνη τιμωρία με διαγραφή από τα μητρώα για όσους αρνούνται να καταρτιστούν ή ενώ έχουν καταρτιστεί, χάνουν την πιστοποίηση.
Από τα υπόλοιπα μέτρα που ενσωματώθηκαν στο νομοσχέδιο, ξεχωρίζουν τα εξής:
– Καθιερώνεται για πρώτη φορά το επίδομα εργασίας, 50% του επιδόματος ανεργίας, για τους επιδοτούμενους ανέργους που βρίσκουν δουλειά.
– Θα καταβάλλεται μπόνους ύψους 300 ευρώ για τους μακροχρόνια ανέργους (πάνω από 5 χρόνια) που καταρτίζουν ψη- φιακό ατομικό σχέδιο δράσης ώστε να βοηθηθούν ενεργότερα για επανένταξη στην αγορά εργασίας.
– Εισάγονται εισοδηματικά κριτήρια, τα ίδια με εκείνα που εφαρμόζονται για το επίδομα θέρμανσης, για την παραμονή στο ψηφιακό μητρώο ανέργων και τη διατήρηση των βοηθημάτων και παροχών που συνδέονται με αυτό. Το όριο που τίθεται είναι τα 14.000 ευρώ για ατομικό ετήσιο εισόδημα και τα 20.000 ευρώ για οικογενειακό ετήσιο εισόδημα. Δίνεται προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο πέραν του πρώτου. Το αντίστοιχο όριο για μονογονεϊκή οικογένεια είναι 23.000 ευρώ συν τις όποιες προσαυξήσεις.
– Ξεκινά η μεταρρύθμιση της κατάρτισης ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της οικονομίας και δημιουργούνται οι ατομικοί λογαριασμοί δεξιοτήτων όπου θα καταγράφονται οι καταρτίσεις ανέργων και εργαζομένων.
– Συνδέονται οι αμοιβές των παρόχων και των καταρτιζόμενων με τα αποτελέσματα της κατάρτισης και ανοίγουν τα δημόσια πανεπιστήμια για κατάρτιση σε ανέργους και εργαζόμενους.
– Θεσπίζονται οι συντάξεις fast track και οι συντάξεις εμπιστοσύνης, ώστε να επιταχυνθούν ακόμα περισσότερο οι ρυθμοί
απόδοσης των συντάξεων, με ρυθμίσεις που συνδυάζουν την τεχνολογία με την εμπιστοσύνη απέναντι στον πολίτη.
– Θεσπίζονται νέα ψηφιακά εργαλεία (ψηφιακή κάρτα ΔΥΠΑ, ψηφιακό μητρώο, ψηφιακό ατομικό σχέδιο δράσης).
– Η Υπηρεσία μπορεί να συμπράττει με δημόσιους ή ιδιωτικούς φορείς για την ανέγερση ακινήτων, με σκοπό τη στεγαστική προστασία του εργατικού δυναμικού και των νέων. Για τα ακίνητα ιδιοκτησίας της ΔΥΠΑ, που δεν προορίζονται για την κάλυψη στεγαστικών αναγκών των εργαζομένων, εισάγονται ρυθμίσεις που θα επιτρέψουν την καλύτερη εκμετάλλευση και την αύξηση των εσόδων της. Στο πλαίσιο αυτό επιτρέπεται η σύναψη μακροχρόνιων μισθώσεων, η σύμπραξη με ιδιώτες οι οποίοι μπορεί να αναλάβουν την οικοδόμηση αδόμητων ακινήτων, και ορίζονται οι εγγυήσεις που θα πρέπει να παρέχουν για να συμμετάσχουν στους σχετικούς διαγωνισμούς.